Universiteti i Leipzigut (gjermanisht: Universität Leipzig), gjendet në LeipzigShtetin e Lirë të Saksonisë, Gjermani. Konsiderohet si njëri nga universitetet më të vjetra të botës dhe universiteti i dytë më i vjetër në Gjermani. Në mesin e personaliteteve të famshme të cilët ishin studentë të këtij universiteti janë: Lajbnici, Gëte, Ranke, Nietzsche, Wagner, Angela Merkel, Raila Odinga, Tycho Brahe, dhe nëntë fitues të cmimit Nobel.

Objekti i ri i Universitetit të Leipzigut ( 2012), Augusteum në Augustusplatz.

Universiteti u themelua më 2 dhjetor 1409 nga Frederiku I, Elektor i Saksonisë dhe vëllai i tij, William II, dhe në fillim kishte vetëm katër fakultete. Që nga fillimi i tij, universiteti ka qenë në funksion të mësimdhënies dhe kërkimit për më shumë se 600 vjet pa ndërprerje.

Biblioteka universitare Bibliotheca Albertina.

Fakultetet

Redakto
 
Amfiteatri i Anatomisë i Fakultetit të Mjekësisë

Institutet

Redakto

Institute e Universitetit të Leipzigut janë:

  • Instituti i Fiziologjisë Karl Ludwig
  • Qendra Translationale për Mjekësinë Rigjeneruese
  • Herder-Instituti
  • Instituti i Studimeve të Azisë Lindore
  • Instituti për Studimin e Feve
  • Instituti i Arkeologjisë Klasike
  • Institutit për të Drejtën Ndërkombëtare, e Drejta Europiane dhe e Drejta e Huaj Publike (InVEA)

Personalitete që lidhen me Universitetin e Leipzigut

Redakto
 
Johann Sebastian Bach
 
Tycho Brahe
 
Johann Wolfgang von Goethe
 
Gottfried Lajbnici
 
Angela Merkel
 
Friedrich Nietzsche

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ John Louis Emil Dreyer, Tycho Brahe: a Picture of Scientific Life and Work in the Sixteenth Century, Cambridge UP (2014 [1890]), p. 16.
  2. ^ Arch Klin Chir 86:686, 2908, 1908

Lidhje të jashtme

Redakto

Koordinatat: 51°20'20"N 12°22'44"E / 51.339°N 12.379°D / 51.339; 12.37951°20′20″N 12°22′44″E / 51.339°N 12.379°E / 51.339; 12.379