Halili (boshnj. Hrnjica Halil)[1] është një hero legjendar i këngëve epike të kënduara në gjuhën shqipe dhe boshnjake. Përbën dyshen e personazheve më të lakuar të ciklit së bashku me të vëllanë, Mujin

Motivet

Redakto

Nëse heroi i parë - Muji - është përgjithësisht heroi i luftës, Halili si hero i dytë është hero i paqes. Më i dhënë pas kultit të së bukurës.

Martesa

Redakto

Kënga Martesa e Halilit është njëra prej këngëve më të rëndësishme të ciklit.[2]

Referime

Redakto
  1. ^ Robert Elsie; Janice Mathie-Heck, red. (2004). Songs of the Frontier Warriors (në anglisht). Bolchazy-Carducci Publishers. fq. 370. ISBN 9780865164123.
  2. ^ Ardian Vehbiu (31 gusht 2011). "Gjuha e Halilit". peizazhe.com. Peizazhe të Fjalës.