Hilafeti osman (turqishtja osmane: خلافت مقامى‎, turqishtja moderne: hilâfet makamı; "zyra e kalifatit"), nën dinastinë osmanePerandorisë Osmane, ishte hilafeti i fundit i Islamit në mesjetën e vonë dhe në epokën e hershme moderne. Gjatë periudhës së zgjerimit osman, sundimtarët osmanë pretenduan autoritetin kalifat që nga pushtimi i Egjiptit Mamluk nga Sulltan Selim I në 1517, i cili i dha atij titullin Mbrojtësi i Qyteteve të ShenjtaMekës dhe Medinës dhe forcoi pretendimin osman për kalifat në botën myslimane, edhe pse titullin “kalif” e kishin pretenduar sundimtarët osmanë duke filluar nga Sulltan Murati I.

Zyra e Kalifatit
Hilâfet Makamı
خلافت مقامى
Flag of Kalifi osman, Mbrojtësi i Dy Xhamive të Shenjta, Emir el-Muminin
Flamuri
KryeqytetiKostandinopoja Perandorake (1517–1922/1923)
Kostandinopoja Republikane (1922/1923–1924)
Gjuhët e punësTurqishtja osmane (dinastike)
Arabisht (fetar)
Besimi
Islami Synit
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia e trashëguar nën Perandorinë Osmane (1517-1922)
Monarkia zgjedhore e varur nga parlamenti turk (1922–1924)
Kalifati
• Kalifi dorëzoi titullin e tij tek Selimi I
1517
1774
• Deklarata osmane për xhihad
1914
• Shfuqizimi nga parlamenti turk
1924
Të dhëna të tjera
Paraprirë nga
Pasuar nga
[[Kalifët abasid]]
Qeveria e Turqisë

Shkatërrimi i kalifatit osman ndodhi për shkak të një erozion të ngadalshëm të pushtetit në raport me Evropën Perëndimore dhe për shkak të përfundimit të shtetit osman si pasojë e ndarjes së Perandorisë Osmane nga mandati i Lidhjes së Kombeve. Abdylmexhiti II, kalifi i fundit osman, mbajti pozitën e tij kalifale për disa vjet pas ndarjes, por me reformat laike dhe qemalisteMustafa Qemal Ataturkut dhe mërgimin e mëvonshëm të familjes mbretërore Osmanoğlu nga Republika e Turqisë në vitin 1924, pozita e kalifit u shfuqizua. Mustafa Qemal Atatürk i ofroi kalifatin Ahmed Sherif es-Senusi, me kusht që ai të banonte jashtë Turqisë; Senusi e refuzoi ofertën dhe konfirmoi mbështetjen e tij për Abdylmexhit II.