Islam, Ihrami (arabisht: إِحْرَام, romanizuar: iḥrām) është një gjendje e shenjtë në të cilën duhet të hyjë një myslyman për të kryer pelegrinazhin e madh (Haxhilëk) ose pelegrinazhin e vogël (Umre). Një pelegrin duhet të hyjë në këtë gjendje përpara se të kalojë kufirin e pelegrinazhit, të njohur si mikat, duke kryer ritualet e pastrimit dhe duke veshur veshjen e përcaktuar.

Kufizimet

Redakto

Veshja

Redakto

Një burrë në gjendjen e ihramit nuk duhet të lidhë asnjë nyjë ose të veshë sende të qepura. As sandalet dhe rrokullisjet nuk duhet të qepen dhe duhet të lejojnë ekspozimin e kyçit të këmbës dhe të pasme (disa shkolla të tjera mendimi gjithashtu pajtohen që duhet të tregohet edhe pjesa e përparme e këmbës).

Burrat gjithashtu nuk lejoheshin të mbulonin kokën ose një pjesë të saj duke përdorur songkok, keffiyeh, çallmë, pëlhurë ihram etj. në gjendjen e ihramit.[1]

Gjatë ihramit, gratë duhet të kenë fytyrat e tyre të zbuluara; atyre u ndalohet të veshin burka ose nikab. Megjithatë, hixhabi ose dupatta është i detyrueshëm.[2]

Në gjendjen e ihramit, gratë dhe burrat nuk lejohen të mbajnë doreza.[1]

Përderisa është në gjendjen e ihramit, myslimani nuk guxon të përdorë asnjë aromë në trup apo në rroba. Nëse manteli është ndotur nga materiali nexhis (نَجَس i pistë) ose është fshirë, fërkuar ose prekur nga lëngje aromatike (qëllimisht), atëherë duhet të vishet një veshje e re ihramit, ose umre ose haxhi do të jenë të pavlefshme.

Vetëkujdesi

Redakto

Përveç të qenit po aq të pastër sa për namaz, nga myslimanët meshkuj pritet që të përmbahen nga prerja e thonjve dhe shkurtimi i flokëve dhe mjekrës. Ata gjithashtu nuk duhet të mbajnë asnjë aromë, përfshirë deodorantin. Ata duhet të veshin veshje ihram, e cila është një rrobë e bardhë dhe e qetë. Shumë rruajnë edhe kokën pasi kjo konsiderohet higjienike. Shumica do të presin të rruajnë kokën derisa të kenë mbaruar umren ose haxhin, pasi kjo është një kërkesë për të lënë gjendjen e ihramit. Femrat muslimane gjithashtu pritet të jenë të pastra. Gjatë haxhit ndalohet edhe marrëdhëniet intime, pirja e duhanit dhe sharjet.[3]

Mjedisi

Redakto

Është e ndaluar për çdo pelegrin, gjatë gjendjes së ihramit, të shkulin, presin, thyejnë dhe bluajnë degët e pemëve dhe pemëve që mbillen të gjalla dhe rriten në Tokën e Shenjtë. Ky ndalim nuk lejohet gjithashtu nga asnjë person i pranishëm në Tokën e Shenjtë (el-Haramein: Meka, Medine, Masjair Haram: Arafati, Muzdelife dhe Mina, Jeruzalem: Xhamia el-Aksa). Kjo sepse, pemët që lulëzojnë në Tokën e Shenjtë janë "Pemët e Bekuar".[4]

Është e ndaluar për çdo pelegrin të Haxhit dhe Umres gjatë kohës që është në ihramin e tij, burrat dhe gratë të gjuajnë, qëllojnë, vrasin, sakrifikojnë, kapin, kufizojnë, shkatërrojnë dhe abuzojnë me çdo kafshë tokësore që mund ose është e ndaluar të hahet. Ky ndalim zbatohet për çdo lloj kafshe tokësore, shpendësh dhe insektesh, përveç kafshëve detare.

Njeriut i lejohet të vrasë kafshë dhe insekte që mund t'i dëmtojnë dhe rrezikojnë shikimin e tij dhe të pelegrinëve të tjerë nëse vazhdon ta lërë atë gjatë kohës që është në ihram, por është më mirë që ai të përzë insektin ose kafshën fillimisht vetëm nëse ka aftësi sepse kështu është më mirë.

Referime

Redakto
  1. ^ a b Ibadat haji umrah dan ziarah (në malajisht). Lembaga Tabung Haji. 2002. ISBN 978-983-2819-06-6.
  2. ^ "The Muslim Woman - Rulings that apply only to women during Hajj - islamqa.info". islamqa.info (në anglisht).
  3. ^ "Ihram". hajjumrahplanner.com (në anglisht).
  4. ^ "Things that are forbidden in Ihram - islamqa.info" (në anglisht).