Kantoni Una-Sana [1] (Boshnjake: Unsko-sanski kanton;[1] serbe Cirilik: Унско-сански кантон)[2] parë nga dhjetë kantonet e entitetit Federatës së Bosnje dhe Hercegovinës. Ai shtrihet në veriperëndim të vendit dhe ka është emëruar sipas lumenj Una dhe Sana. Qendra e qeverisë kantonale është Bihaqi. Kantoni kufizohet me Republika Srpska nga lindja, Kantonin 10 nga juglindja, dhe Kroacia nga jug, perëndim dhe veri.

KomunatRedakto

Kantoni është i ndarë në bashki (e që zakonisht kanë të njëjtin emër me qytetet) si Bihaqi, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Buzhim, Cazini, Kluç, Sanski Most dhe Velika Klladusha.

Nënndarjet politikeRedakto

Komuna Popullsia Zona (km2)
Bihaqi 76986 900
Bosanska Krupa 29659 561
Bosanski Petrovac 7946 709
Buzhim 20298 129
Cazini 61411 356
Ključ 18714 358
Sanki Most 47359 781
Velika Kladushaa 44770 331

TrafikuRedakto

Për shkak të afërsisë me Kroacinë dhe sepse kantoni shtrihet në një zonë të ngushtë veriore përmes të saj kalojnë rrugë të rëndësishme të linjave të komunikacionit mes Zagrebit dhe Detit Adriatik si p.sh. linja hekurudhore Bosanski Novi — Bihaq — Knin. Në territorin e këtij kantoni ndodhet edhe aeroporti i Zhelavas në afërsi të Bihaqit pranë kufirit boshnjako - kroat.

ReferimeRedakto

  1. ^ a b The Constitution of the Una-Sana Canton Arkivuar 9 korrik 2017 tek Wayback Machine Official name of canton is Una-Sana Canton
  2. ^ . është kantoni i