Kau (shumës: qetë) i njohur edhe si dem, demi, ( e kundërta e lopës) është një kafshë shtëpiake dythundrake e ripërtypëse, që mbahet për mbarështim të llojit, për të lëruar tokën, për të tërhequr qerren etj. Kau ose demi ēshtë i përhapur dhe mbarështohet në vendet e Ballkanit, Evropës, pastaj në Amerikë, Australi, Zelandën e Re, Indi, etj. Kau është një kafshë që i takon kategorisë së gjedheve dhe mund të jetë i kastruar (tredhur) ose i pakastruar. Qetë nē të kaluarën janë përdorur edhe për punimin e tokës, transport (duke tërhequr karroca ose vagonët) ose nganjëherë edhe për kalërim, pastaj per te shire kokërrat e drithërave dhe për të vënë ne lëvizje makina për bluarjen e drithërave, vaditje apo qëllime të tjera.

Kau - Demi (i zi)
Kau - Demi (i bardhë)
Kau - Demi (i kuq)

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto