Komuna është njësi themelore territoriale[1] e vetëqeverisjes lokale në disa shtete. Varësisht nga organizimi shtetërorë i disa shteteve, të cilat në vete përfshijnë komunat si njësi administrimi, ato kanë rëndësinë dhe funksionalitetin e tyre.

HistoriaRedakto

Komunat në disa shtete janë njësia administrative më e madhe shtetërore që formon shtetin (bashkë me komunat tjera), kurse në disa shtete komuna është pjesë përbërëse e ndonjë lloj organizimi administrative i cili paraqet nivelin e fundit ose në disa shtete (si Shqipëria) ka edhe 2 apo 3 nivele administrative edhe më të larta të organizimit territorial shtetërorë.

KosovaRedakto

Shembulli i Kosovës është se disa komuna përbëjnë regjionin administrativ, njësinë më të madhe të administrimit lokal.

Popullsia e një komune ndryshon nga dhjetëra mijëra në disa qindra mijëra, varësish nga niveli i komunës në kuadër të nivele territoriale të shteteve.

Komuna përbëhet prej një qyteti. Qytetëse apo edhe prej më shumë qytetesh, dhe një nga ato paraqet qendrën administrative e komunës, si dhe fshatrave përreth.

ShqipëriaRedakto

Ndarja administrative në Shqipëri
Qarqet Qarku
Rrethet Rrethi
Bashkitë Bashkia
Qytete Qyteti
Komunat Komuna
Fshatrat Fshati

StrukturaRedakto

Komuna në Shqipëri mund të përbehet nga qytete dhe fshatra.

Komuna

                                       

Qyteti Fshati

Shih edheRedakto

Burimi i të dhënaveRedakto

  1. ^ Gazeta Zyrtare IPVQ Viti I Nr. 3 / 1 gusht 2006 Arkivuar 27 shtator 2007 tek Wayback Machine