Hape menynë kryesore

Republika e Shqipërisë ka përgjithësi 308 komuna [1][2][3][4] (sipas ligjit: 309 komuna)[5].

Ndarja administrative në Shqipëri
Albania districts.svg
Qarqet Qarku
Rrethet Rrethi
Bashkitë Bashkia
Qytete Qyteti
Komunat Komuna
Fshatrat Fshati

Përmbajtja

HistoriaRedakto

Sipas ligjit të vitit 2000 për përmirësimin e pushtetit vendor, organet lokale e ushtrojnë aktivitetin e tyre në përputhje me parimin e autonomisë, duke mbajtur lidhje me pushtetin qendror. Organet e pushtetit vendor janë persona juridikë që sigurojnë vazhdimësinë e qeverisjes nëpërmjet Komunave, Bashkive dhe Rajoneve (Qarku).

Komunat ngrihen përgjithësisht në territoret e fshatrave, dhe fshatrat zakonisht përbëjnë nënndarje të komunës.[6]

StatistikaRedakto

Pas rezultateve të zgjedhjeve komunale të vitit 2011 të shpallura nga KQZ fitoj[7]:

  1. Aleanca për Qytetarin: 173 komuna[7]
  2. Aleanca për të Ardhmen: 103 komuna[7]

Lista e parë (rënditja alfabetike)Redakto

Lista e dytë (sipas Qarqeve)Redakto

 
Komunat dhe Bashkitë e Shqipërisë

Qarku i BeratitRedakto

Qarku Berat ka gjithsej 20 komuna ne te cilat perfshihen gjithsej 245 fshatra.[4]

Qarku i DibrësRedakto

Qarku Dibër ka gjithsej 31 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 280 fshatra.[4]

Qarku i DurrësitRedakto

Qarku Durrës ka gjithsej 10 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 108 fshatra.[4][8]

23 fshatrat të ngelura i përkasin bashkive: Sukth (6), Manëz (8), Krujë (3) dhe Fushë-Krujë (6).

Qarku i ElbasanitRedakto

Qarku Elbasan ka gjithsej 43 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 396 fshatra.[4][9]

[10]=== Qarku i Fierit ===

Qarku Fier ka gjithsej 36 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 278 fshatra.[4]

Qarku i GjirokastrësRedakto

Qarku Gjirokastër ka gjithsej 26 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 271 fshatra.[4]

Qarku i KorçësRedakto

Qarku Korçë ka gjithsej 31 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 345 fshatra.[4]

Qarku i KukësitRedakto

Qarku Kukës ka gjithsej 24 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 187 fshatra.[4]

Qarku i LezhësRedakto

Qarku ka gjithsej 16 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 168 fshatra.[4]

Qarku i ShkodrësRedakto

Qarku Shkodër ka gjithsej 28 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 272 fshatra.[4]

19 fshatrat të ngelura i përkasin bashkive: Shkodra (2), Vau i Dejës (9), Koplik (3), Puka (2) dhe Fushë-Arrëza (3).

Qarku i TiranësRedakto

Qarku Tiranë ka gjithsej 24 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 233 fshatra.[4]

Qarku i VlorësRedakto

Qarku Vlorë ka gjithsej 19 komuna në të cilat përfshihen gjithsej 199 fshatra.[4]

RekordeRedakto

Shiko edheRedakto

ReferencatRedakto

BurimetRedakto