Republika e Shqipërisë ndahet në 12 njësi administratie të quajtura "Qark", të cilat ndahen më tej në 36 nën-njësi të quajtura "Rrethe". Rrethet e Shqipërisë janë:

Rrethet në Shqipëri
Rrethet në Shqipëri

  1. Rrethi i Beratit
  2. Rrethi i Bulqizës
  3. Rrethi i Delvinës
  4. Rrethi i Devollit
  5. Rrethi i Dibrës
  6. Rrethi i Durrësit
  7. Rrethi i Elbasanit
  8. Rrethi i Fierit
  9. Rrethi i Gjirokastrës
10. Rrethi i Gramshit
11. Rrethi i Hasit
12. Rrethi i Kavajës
13. Rrethi i Kolonjës
14. Rrethi i Korçës
15. Rrethi i Krujës
16. Rrethi i Kuçovës
17. Rrethi i Kukësit
18. Rrethi i Kurbinit

19. Rrethi i Lezhës
20. Rrethi i Librazhdit
21. Rrethi i Lushnjës
22. Rrethi i Malësisë së Madhe
23. Rrethi i Mallakastrës
24. Rrethi i Matit
25. Rrethi i Mirditës
26. Rrethi i Peqinit
27. Rrethi i Përmetit
28. Rrethi i Pogradecit
29. Rrethi i Pukës
30. Rrethi i Sarandës
31. Rrethi i Shkodrës
32. Rrethi i Skraparit
33. Rrethi i Tepelenës
34. Rrethi i Tiranës
35. Rrethi i Tropojës
36. Rrethi i Vlorës

Historia Redakto

 
Rrethet e Shqipërisë 1959-1991[1]

Gjatë komunizmit dhe para rënies së komunizmit në Shqipëri ndahej në 26 rrethe. Rrethi i Kolonjës (i quajtur deri 1978 "Rrethi i Ersekës"). Pas komunizmit në vitin 1991 u shtuan apo ndryshuan dhjetë rrethe të reja [2]. Të cilat janë:

 1. Rrethi i Malësisë së Madhe
 2. Rrethi i Hasit
 3. Rrethi i Kurbinit
 4. Rrethi i Bulqizës
 5. Rrethi i Kavajës
 6. Rrethi i Peqinit
 7. Rrethi i Mallakastrës
 8. Rrethi i Delvinës
 9. Rrethi i Devollit
 10. Rrethi i Kuçovës

Tabelë sipas popullsisë, sipërfaqes dhe qarkut Redakto

 
Rrethet e Shqipërisë
Rrethi Popullsia Sipërfaqja Qarku
Rrethi i Beratit 117,066 939 Qarku i Beratit
Rrethi i Bulqizës 28,374 469 Qarku i Dibrës
Rrethi i Delvinës 11,985 348 Qarku i Vlorës
Rrethi i Devollit 33,785 429 Qarku i Korçës
Rrethi i Dibrës 62,825 1,088 Qarku i Dibrës
Rrethi i Durrësit 242,801 433 Qarku i Durrësit
Rrethi i Elbasanit 224,689 1,372 Qarku i Elbasanit
Rrethi i Fierit 199,442 785 Qarku i Fierit
Rrethi i Gjirokastrës 56,720 1,137 Qarku i Gjirokastrës
Rrethi i Gramshit 24,230 695 Qarku i Elbasanit
Rrethi i Hasit 17,419 393 Qarku i Kukësit
Rrethi i Kavajës 82,921 414 Qarku i Tiranës
Rrethi i Kolonjës 14,318 805 Qarku i Korçës
Rrethi i Korçës 138,898 1,752 Qarku i Korçës
Rrethi i Krujës 67,698 333 Qarku i Durrësit
Rrethi i Kuçovës 34,907 84 Qarku i Beratit
Rrethi i Kukësit 45,624 938 Qarku i Kukësit
Rrethi i Kurbinit 54,977 273 Qarku i Lezhës
Rrethi i Lezhës 77,184 479 Qarku i Lezhës
Rrethi i Librazhdit 63,192 1,023 Qarku i Elbasanit
Rrethi i Lushnjës 143,276 712 Qarku i Fierit
Rrethi i Malësisë së Madhe 36,091 555 Qarku i Shkodrës
Rrethi i Mallakastrës 31,356 393 Qarku i Fierit
Rrethi i Matit 48,803 1,029 Qarku i Dibrës
Rrethi i Mirditës 26,668 867 Qarku i Lezhës
Rrethi i Peqinit 31,004 109 Qarku i Elbasanit
Rrethi i Përmetit 22,029 930 Qarku i Gjirokastrës
Rrethi i Pogradecit 70,575 725 Qarku i Korçës
Rrethi i Pukës 24,323 1,034 Qarku i Shkodrës
Rrethi i Sarandës 48,474 749 Qarku i Vlorës
Rrethi i Shkodrës 185,646 1,973 Qarku i Shkodrës
Rrethi i Skraparit 18,872 775 Qarku i Beratit
Rrethi i Tepelenës 23,800 817 Qarku i Gjirokastrës
Rrethi i Tiranës 717,426 1,238 Qarku i Tiranës
Rrethi i Tropojës 16,260 1,043 Qarku i Kukësit
Rrethi i Vlorës 151,314 1,609 Qarku i Vlorës
SHUMA E SHQIPËRISË 3,194,972 28,748

Burimet Redakto

 1. ^ Rrethet në vitin 1956
 2. ^ statoids.com

Shih edhe Redakto