42°24′N 19°35′E / 42.4°N 19.59°E / 42.4; 19.59

link={{{të çon}}}

Rrethi i Pukës është njëri nga 36-të rrethet e Shqipërisë. Rrethi bën pjesë në Qarkun të Shkodrës. Rrethi i Pukës ka 34,000 banorë (sipas 2004), një sipërfaqe prej 1,034 km² dhe kryeqendër Pukën.

Ndarja administrative Redakto

Vendbanime tjera të njohura në këtë rreth janë:

Etimologjia Redakto

Mendohet se emri Puka vjen nga greqishtja bizantine Πεύκα (Peuka) që ka kuptimin "vend me pisha". Gjithsesi mbase ky emërtim vjen edhe nga një popullsi që ka lëvizur nga lindja ballkanike pasi në veprën e Klaud Ptolemeut "Gjeografia", 3.10.4 shkruhet: "Tribalët zënë pjesën perëndimore të Moesisë së Poshtme, më në lindje, Trogloditai-të, kanë zonën poshtë grykës së Peukës. Banorët e vendit i quan si Peukinoi.[1]

Shiko edhe Redakto

  1. ^ Ptolemeu, Klaud (Përkthim latin, shekulli 15). Gjeografia (në latinisht). {{cite book}}: Shiko vlerat e datave në: |year= (Ndihmë!)