Kultura e Evropës

(Përcjellë nga Kultura në Evropë)

"Evropa" si një koncept kulturor rrjedh kryesisht nga trashëgimia e përbashkët e Perandorisë Romake dhe kulturës së saj. Kufijtë e Evropës u kuptuan historikisht si ato të të ashtuquajturit krishterim (ose më saktë të krishterimit latin), të përcaktuara dhe të mbrojtura gjatë gjithë historisë mesjetare dhe moderne të Evropës.[1] Kjo trashëgimi e përbashkët kulturore është e kombinuar me mbivendosjen e kulturave kombëtare dhe folklorit indigjen, të ndara përafërsisht në sllave, latine (romake) dhe gjermanike, por me disa komponente që nuk janë pjesë e asnjërit prej këtyre grupeve (si p.sh. greke, shqiptare dhe keltike). Kontaktet dhe përzierjet kulturore karakterizojnë shumicën e kulturave rajonale evropiane; Kaplan (2014) e përshkruan Evropën si "përqafim i diversitetit kulturor maksimal në distanca gjeografike minimale".[2]

Europa dhe demi në një vazo greke, rreth vitit 480 p.e.s. - Tarquinia National Museum, Itali
Porta e Brandenburgut
Statuja e Karlit të Madh

Kultura në Bashkimin Evropian Redakto

Bashkëpunimi kulturor ndërmjet shteteve anëtare ka qenë një shqetësim i Bashkimit Evropian që nga përfshirja e tij si një kompetencë e komunitetit në Traktatin e Mastrihtit. Veprimet e ndërmarra në fushën kulturore nga BE përfshijnë programin shtatëvjeçar të Kulturës 2000, ngjarjen e Muajit Kulturor Evropian dhe orkestrat si Orkestra Rinore e Bashkimit Evropian. Programi Kryeqyteti Evropian i Kulturës zgjedh një ose më shumë qytete në çdo vit për të ndihmuar zhvillimin kulturor të atij qyteti. Deri në vitin 2016, 53 qytete të BE-së kanë qenë pjesë e kësaj iniciative. Me shtetet anëtare të BE-së përgjegjëse për politikat e tyre të sektorit të kulturës, roli i Komisionit Evropian është të ndihmojë adresimin e sfidave të përbashkëta, të tilla si ndikimi i zhvendosjes digjitale, ndryshimi i modeleve të qeverisjes kulturore dhe nevoja për të mbështetur potencialin inovativ të sektorët kulturorë dhe krijues. Komisioni është gjithashtu i përkushtuar për të promovuar diversitetin kulturor, mbrojtjen e trashëgimisë kulturore, lehtësimin e pengesave për mobilitetin e profesionistëve kulturorë dhe mbështetjen e kontributit të industrive kulturore dhe krijuese për rritjen e rritjes dhe vendeve të punës në të gjithë BE-në, në përputhje me parimet e Agjendës Evropiane për kulturën. Sektori i kulturës gjithnjë e më shumë është një burim i krijimit të vendeve të punës, duke kontribuar në rritjen dhe zhvillimin ekonomik të Evropës. Sektori i kulturës është gjithashtu një kanal i shkëlqyer për nxitjen e përfshirjes sociale dhe mbështetjen e diversitetit kulturor. Agjenda në këtë mënyrë kontribuon si në strategjinë Evropiane 2020 për rritje dhe në vende pune dhe në përmbushjen e angazhimeve të Evropës ndaj marrëveshjeve ndërkombëtare, siç është Konventa e Kombeve të Bashkuara për Mbrojtjen dhe Promovimin e Diversitetit të Shprehjeve Kulturore.

Shih edhe Redakto

Lidhje tê jashtme Redakto

  Commons: Kultura në Evropë – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale

Referime Redakto

  1. ^ Hilarie Belloc, Europe and the Faith, Chapter I
  2. ^ Kaplan, Andreas (2014). "Andreas M. Kaplan: European Management and European Business Schools: Insights from the History of Business Schools". European Management Journal. 32 (4): 529–534. doi:10.1016/j.emj.2014.03.006. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)