Lee Harvey Oswald lindi 18 tetor 1939New OrleansShtetet e Bashkuara ishte vrasësi i Prsidentit John F. Kennedy. Lee Harvey Oswald ishte një Amerikan i cili kishte punar si pilot për Marinën Amerikane dhe qe kishte jetuar një pjesë të jetes në Bashkimin Sovjetik dhe me pas u vra me 24 nëntor 1963 nga Jack Ruby dy ditë pas vrasjes së Presidentit Kennedy dhe oficerit te Policise J. D. Tippit[1].

Lee Harvey Oswald
U lind në18 tetor 1939
Vdiq24 nëntor 1963
KombësiaAmerikan
ProfesioniPilot, Marin etj

Jeta dhe problemet ligjore Redakto

Oslawd u lind me 18 tetor 1939New Orleans qytet në shtetitin Jug Amerika Louisiana i ati i vdiq nga nje infart ne zemer 2 muaj para se te linde ai ishte si qdo femij energjik i zhgjuar por agresiv dhe ndonje heq i qrregullt dhe jo stabil ai u rexhistrua ne shkollë fillore në New Orleans ishte nxenes me nota te mira por problematik. Ne vitin 1952 ai dhe vellau i tij me nënën u zhvendosjen në New York aty perfundoi shkollen fillore dhe ne filim te shkollës së meseme ai filoi te bente probeleme ne shkolle dhe u dergua në nje qendër permisuese aty piskologët vërjeten një çrregullim te personalitet dhe ata panë se ai vuante nga depresioni por me kalimin e kohes filloi të permisohej dhe Gjykata me vendim e liroi nga Qendra permisuese dhe Oswald vazhdoi shkollen e mesme ai ishte nje nxenes mesatar i cili arriti te diplomohej pas mbarit te shkollës se mesme ai u rexhistrua në akdemin e Policisë se Dallasit por nuk arrit të diplomohej per shkaqe se ai qysh ne moshen 16 vjeqare kishte lidhje me Partin Sociajaliste te Amerikës e cila njihej si parti raciste dhe ai u largua nga akademia e policisë[2].

Sherbimet Ushtarake Redakto

maj 1956 Oswald u rekruta në Forcat Marinës Amerikane ai u fillimisht kishte shërbyer si kontrollues radari por me pas ai hyri në provim për snajperist por dhe ne Ushtri Oswald beri probleme te si u perfishi ne nje incident ne vitin 1957 kur aksidentalisht me armë te pa autorizuar qelloi nje rreshter por Gjykata ushtarake i fali por ai u dashura ne je grua Bjelloruse ai morri dhe shum vrejte pershkak te perdorimi te armeve te pa autorizara po ai u regjistura dhe punoi nje kohë si Pilot ushtarak po pa disa problemeve diciplinore ne vitin 1959 ai u largua nga Forcat ushtarke amerikane dhe me pas shkoi në Minsk,Bijellorusi besohet se aty u trajnua si Snjaper ne Ushtri ishte pershkruar si racist dhe kishte ofenduar njerzit me ngjyrë.

Perfishirja në Krime Redakto

Vrasja e Presidentit Kenedi Redakto

Oswald me 22 nëntor të vitit 1963 shkoi në Dallas për të berë një atentat të planifikuar mirë pët ya vrarë Presidentin Kennedy për derisa Kenndy po prshndeste njërzit nga makina e tij Oswald i fshehur me një snajper të kalibrit të rendë e qëllon Presidentin Kendy në Kokë dhe si pasoj e plagës së rënd Presedinti Kendy vdes në Kliniken Kirugjike në Dallas.

Arestimi Redakto

Pasi qe e kishte qelluar pervdekje Presidentin John F. Kennedy Oswald qelloi pervdekje oficerin e Policsë J. D. Tippit dhe kreu vrasjen e dytë pas kesaj vrasje Oswald u arrestua kur u morr në pytje nga Agjentët e FBI-së Oswald tregoi për kto dy vrasje.

Hetimi nga FBI-ija Redakto

Motivi i Vrasjës Redakto

Motivi i vrasjes nuk është shum i qart mir po besohet se Oswald nuk kishte vepruar vetem se pse mendohet se Oswald bashkpunote me Organizata raciste të cilat kishi ber te mundur vrasjen pasi që Presidenti Kendy pranoi drejta universale ndaj zezakeve dhe hodhi posht racizmin.

Vrasja e tij Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ http://www.biography.com/people/lee-harvey-oswald-9430309
  2. ^ http://www.archives.gov/research/jfk/warren-commission-report/appendix-13.html