Linja e Jireçekut (anglisht: Jireček Line) është një linjë imagjinare tërhequr nga Gadishullit Ballkanik dhe shkon gjuhësore Zona Latin ndikim (në veri) të Greqi (jug) për periudhën që Pushtimit të Greqias nga Perandoria Romake deri në ndarjen e njëjtë në Perëndim dhe Ostrom, ose rreth Shekulli II p.e.s deri vonë Shekullin e 4, ndan.

Line shkon nga Shqip City Liqeni në Serdica (sot në SofjeBullgari), pastaj rreth ridges të Ballkanit Malets nga Detit të Zi.

Kjo linjë ishte një rezultat i gjen arkeologjike përcaktuar : veri të tij janë mbishkrimet Kryesisht në gjuhën latine në jug të tij në gjuhën greke Shkruar.

Kjo linjë është e rëndësishme për lokalizimin e hapësirës që dalin në shumë popujt e Ballkanit, veçanërisht Rumun Dakorumänen dhe arumunët.

Se një romane Mundësi popullit mund të ketë formuar në jug të kësaj linje është shumë i pamundur.

Shkarko ishte hera e parë nga Çeke Historian Konstantin Jireček në 1911 të përdorur në një libër mbi historinë e popujve sllave.

Shih edhe Redakto

Literatur Redakto

  • Konstantin Jireček : Geschichte der Serben. Gotha 1911.