Ljuba Ognenova-Marinova ( bullgarisht: Люба Левова Огненова-Маринова 1922–2012) ishte një arkeologe dhe trakologe bullgare. Ajo ishte arkeologia e parë nënujore në vend e cila drejtoi hulumtimet e qytetit antik trak të Nesebarit. Ajo u bë një nga studiueset kryesore bullgare e specializuar në arkeologjinë antike dhe trakologji, duke shkruar mbi 100 publikime shkencore. Ajo shërbeu në fakultetin e Universitetit të Sofjes dhe si studiuese e lartë në Muzeun Arkeologjik Kombëtar në Sofje.

BiografiaRedakto

Ljuba Levova Ognenova lindi në 17 qershor 1922 në një familje intelektualësh bullgarë në Ohër, Mbretëria e Serbëve, Kroatëve dhe Sllovenëve. [1] Ajo u diplomua nga një shkollë fillore franceze në Manastir në 1932 dhe vazhdoi arsimin e saj të shkollës së mesme në Tiranë, (Shqipëri). Pasi përfundoi një kurs korrespondence nga Roma, ajo hyri në departamentin e historisë të Universitetit të Sofjes, Shën Clement Ohridski, duke u diplomuar në 1946 në arkeologjinë klasike. [2]

Midis viteve 1958 dhe 1963, puna e udhëhequr nga Ognenova në vendin Nesebar zbuloi shumë monumente të rëndësishme, përfshirë Tempullin e Zeusit Hiperdeksios, Tempullin Botros të Zeusit dhe Herës dhe të tjerë. [3] Ajo gjithashtu u shqua për punën e saj epigrafike me tekstet greke dhe latine të gjetura në Bullgari. [4] Studimi i saj mbi mbishkrimin e unazës të gjetur në Ezerovo dhe një mbishkrim ilir i gjetur në një unazë nga Koman, Shqipëri, i lejoi Ognenovës të arrinte në përfundimin se teksti ilir, pavarësisht nga hamendjet e mëparshme të pakuptimësisë së tij ishte i rëndësishëm. Duke gjurmuar origjinën e unazës dhe formën e saj, ajo ishte në gjendje ta datonte unazën në shekullin VIII. Duke paraqitur një punim mbi gjetjet e saj në Lidice, Çekosllovaki, ajo shkaktoi një senzacion dhe u ftua të studionte nga 1959 deri në 1960 në École Française d'Athène, një nga institutet arkeologjike në Athinë. [5] [6]

VepraRedakto

 • Ognenova, Ljuba (1959). "Nouvelle Interprétation de l'Inscription " Illyrienne " d'Albanie". Bulletin de correspondance hellénique (në frëngjisht). 83 (2): 794–799. doi:10.3406/bch.1959.5041.
 • ""Илирийският" надпис от Северна Албания" ["Illyrian" inscriptions from northern Albania]. Knizhen-pazar (në bullgarisht). Sophia, Bulgaria. 2016. Arkivuar nga origjinali më 21 tetor 2016. Marrë më 21 tetor 2016.
 • Огненова, Люба (1958). "Илирийският" надпис от Северна Албания (në bullgarisht). Sofia, Bulgaria: Българска Академия На Науките (Bulgarian Academy of Sciences).
 • Venedikov, Ivan; Ognenova-Marinova, Ljuba (1969). Nessebre I (në frëngjisht). Sofia, Bulgaria: Éditions de l'Académie bulgare des sciences. OCLC 174343739.
 • Ognenova-Marinov, Ljuba (1975). Statuettes en bronze du Musée National Archéologique à Sofija: statuettes de culte (në frëngjisht). Sofia, Bulgaria: Éditions de l'Académie bulgare des sciences. OCLC 2963512.
 • Velkov, Velizar; Ognenova-Marinova, Ljuba; Šimbuleva, Žana (1987). Mesambria–Mesemvria–Nessebur (në bullgarisht). Sofia, Bulgaria: Svyat. OCLC 247486254.
 • Ognenova-Marinova, Liubae; Preshlenov, Christo (2004). "Past and Future of the Underwater Archaeological Research in Nesebar, Bulgaria". përmbledhur nga Maniscalco, Fabio (red.). Tutela, conservazione e valorizzazione del patrimonio culturale subacqueo (në italisht) (bot. 2nd). Napoli, Italia: Massa. fq. 263–269. ISBN 88-87835-50-0.
 • Ognenova-Marinova, Lyuba; etj. (2005). Nessebre, III (në bullgarisht). Burgas, Bulgaria: Spring Ltd. ISBN 978-95-49159-547.
 • Огненова-Маринова, Люба (30 tetor 2009). "Как Започнаха Подводните Археологически Проучвания В Несебър" [What started underwater archaeological research in Nessebar]. Morski Vestnik (në bullgarisht). Varna, Bulgaria: Morski Svyat Publishing House. Arkivuar nga origjinali më 14 prill 2016. Marrë më 22 tetor 2016.

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

 1. ^ Nesebar Press 2012
 2. ^ Стоянов 2012
 3. ^ Прешленов 2005
 4. ^ Илиева 2005
 5. ^ Тонкова 2005
 6. ^ Стоянов 2012