Lokaliteti arkeologjik-Fortesa në Vrellë

monument kulture në Kosovë

Lokaliteti arkeologjik-Fortesa në Vrellë është një monument i trashëgimisë kulturore në Vrellë, Burim, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik".

Lokaliteti arkeologjik-Fortesa në Vrellë
LlojiArkeologjike
VendndodhjaVrellë, Burim, Kosovë
NdërtuarAntikitet i Vonë
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
LlojiNën mbrojtje
Nr. i referencës3231

HistorikuRedakto

Mbi fshatin Vrellë ruhen rrënojat e një fortese pa emër dhe e pa hulumtuar, e cila sipas pozitës që zotëron ka mbrojtur luginën, manastirin dhe rrugët. Lart në shkëmbinj të shkëmbit të kuq ruhen gjurmët e kishave shpellore (shpellë eremite). Mikrotopinimi i quajtur Fshati Krye ndodhet nën Kërshin e Kuq, në pjesën mbi fshatin Vrellë në një territor shumë të pjerrët. Aty tani për shkak të erozionit të madh nuk vërehet ndonjë gjurmë arkitektonike. Sidoqoftë, në atë hapësirë ka shumë gurë terreni si dhe fragmente të tjegullave, llaç gelqeror, etj. Lokaliteti i takon periudhës së antikitetit të vonë. Pas vërshimeve të datës 6 qershor 2006 në potesin Lugu i Madh në Vrellë, në mes të dy kodrave në një lëndinë u zbulua rastësisht (nga z. E. Danaj), një pllakë votive e punuar (në mermer të bardhë me patinë të verdhë) me figura njerëzore në reliev me përmasa 49.5 x 46 cm dhe me trashësi 11-17 cm. Në këtë pllakë të skalitur janë të paraqitura në relief katër figura mitologjike ku në pozitën qendrore është Dionisi-Liberi dhe shoqëruesit e tij. [2]

Shih edheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.
  2. ^ Rexha, Enver, red. (2013), Harta Arkeologjike e Kosovës (II), Prishtina: Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit & Instituti Arkeologjik i Kosovës, fq. 72

Lidhje të jashtmeRedakto