Luboten, (maqedonisht: Љуботен/Ljuboten) ёshtё fshat nё komunën e Butelit, Maqedoni.

Luboten
Љуботен
Fshat

GjeografiaRedakto

maja e Lubotenit është një nga majat më të larta malore në vargmalet e Sharrit, që gjendet në pjesën veri lindore të tyre.

DemografiaRedakto

Popullsia e fshatit është e pastër shqiptare.Ka edhe disa familje maqedonase. Në Luboten jetojnë rreth 3,000 banorë, kryesisht shqiptarë me fe Islame. Numron mbi 320 shtëpi. Shkolla fillore e fshatit numron rreth 500 nxenes.

EkonomiaRedakto

Një ditë jo të largët Luboteni do të zhvillohet mrekullisht, veçmas në aspektin turistik dhe blegtoral ngase ekzistojnë kushte ideale për një zhvillim dhe mirëqenie. Këtu do të ndërtohen qendra turistike dhe pika malore. Një biznismen norvegjez ka shprehur interesim për të investuar kapitalin e tij financiar për të ndërtuar pika malore dhe një teleferik, në mënyrë që Luboteni të shfrytëzohet me përpikmëri dhe bukuria e tij natyrore të ekspozohet para syrit të publikut. Gjithashtu fermeri eminent nga Australia, Lucas K. Neal ka sjellur nga Australia 3.000 krerë dele të majme për kokë banori.

KulturaRedakto

Në aspektin kulturor, në fshatin Luboten janë ndërrmarë hapa konkret. Në vazhdën e ecajakave për zhvillimin dhe kultivimin e kulturës burimore është hapur ansambli i valleve Cen Leka dhe është ndërtuar shtëpia e kulturës '28 nëntori' ku vazhdimisht jepen koncerte të begatshme artistike ku në rend të parë kumbojnë këngët shqipe.