Magna Charta Universitatum është një dokument i nxjerrë në nder të traditave universitare dhe me qëllim të inkurajimit të obligacioneve në mesin e universiteteve Evropiane,[1] dhe gjithashtu shërben si një frymëzim universal dhe është i hapur edhe për universitetet në të gjithë botën.[1] Ajo ishte propozuar nga Universiteti i Bolonjës në vitin 1986,[1] dhe është firmosur nga 755 universitete nga 80 vende.[2]

HistorikuRedakto

Magna Charta Universitatum Europaeum u nënshkrua nga rektorët e 430 universiteteve më 18 shtator 1988 në Piazza Maggiore në Bolonjë, për të përkujtuar 900 vjetorin e themelimit të Universitetit të Bolonjës.[3] Teksti përfundimtar i dokumentit është hartuar në janar të vitit 1988 në Barcelonë.[4]

NënshkruesitRedakto

Albania, Andora, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Bahrain, Belarus, Belgium, Bosnja-Hercegovina, Brazil, Bulgaria, Cambodia, Canada, Chile, China, Colombia, Costa Rica, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Dominican Republic, Ecuador, Egypt, El Salvador, Estonia, Finland, France, FYR of Macedonia, Georgia, Germany, Ghana, Greece, Guatemala, Hungary, Iceland, India, Indonesia, Iran, Ireland,Israel, Italy, Japan, Jordan, Kazakhstan, Kosova, Kyrgyzstan, Latvia, Lebanon, Lithuania, Malta, Mauritius, México, Moldova, Morocco, Netherlands, Nigeria, Norway, Palestina, Papua New Guinea, Paraguay, Peru, Philippines, Poland, Portugal, Puerto Rico, Romania, Russia, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Tunisia, Turkey, Turkmenistan, Ukraine, United Kingdom, United States of America, Uzbekistan, Venezuela, Zimbabwe.[5]

ShqipëriaRedakto

KosovaRedakto

MaqedoniaRedakto

Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ a b c Observatory Magna Charta: The Bologna Declaration. Gabim me sfn - Nuk ka shënjestrim CITEREFObservatory_Magna_Charta:_The_Bologna_Declaration (Ndihmë!)
  2. ^ Observatory Magna Charta: Signatory Universities. Gabim me sfn - Nuk ka shënjestrim CITEREFObservatory_Magna_Charta:_Signatory_Universities (Ndihmë!)
  3. ^ University of Split. Gabim me sfn - Nuk ka shënjestrim CITEREFUniversity_of_Split (Ndihmë!)
  4. ^ University of Belgrade. Gabim me sfn - Nuk ka shënjestrim CITEREFUniversity_of_Belgrade (Ndihmë!)
  5. ^ Signatory Universities, Observatory Magna Charta, University of Bologna, 2015-01-02, Observatory Magna Charta: Signatory Universities