Crossarchus është një gjini mongozësh , e përmendur zakonisht si kusimansi , shpesh cusimanse[1] , mangue , ose mangusta xhuxhe . Ata janë vendosur në nënfamiljen Herpestinae ose Mungotinae, cilët janë mongoz të vegjël, shumë shoqërore.

Crossarchus
Kusimansi i zakonshem
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Mangusta xhuxhe
Speciet

Crossarchus alexandri
Crossarchus ansorgei
Crossarchus obscurus
Crossarchus platycephalus

Gama e Crossarchus

Gama dhe habitati Redakto

Anëtarët e kësaj gjinie gjenden në zona të lagështa dhe pyjet e Afrikës qendrore dhe perëndimore , në vendet e Ganas , Bregu i Fildishtë , Liberis dhe Sierra Leone .

Speciet Redakto

Fotoja Emri shkencor Emri i zakonshëm Shpërndarja
Crossarchus alexandri Kusimansi i Aleksandres Republika Demokratike e Kongos dhe Uganda.
Crossarchus ansorgei Kusimansi angolian Republika Demokratike e Kongos, Angola
  Crossarchus obscurus Kusimansi i zakonshem Gana, Bregu i Fildishtë, Benin,Liberia, dhe Siera Leone,
Crossarchus platycephalus Kusimansi me koke te sheshte Benin, Kameron dhe Nigeria.

Dieta Redakto

Ata ushqehen me insekte , larva , zvarranikë të vegjël , gaforre dhe manaferrat . Ata përdorin kthetrat dhe këmbët e tyre për gërmime në mbeturinat e gjetheve, nën pemë të kalbura dhe gurë për insektet dhe larvat. Ata gjithashtu do të hidhem në cekët rrjedhat në kërkim për gaforret ujërave të ëmbla .

Në shumicën e zonave ku jetojnë anëtarët e Crossarchus , ata janë anëtarët numerikisht dominues të komunitetit të mishngrënësve të pyjeve.

Riprodhimi Redakto

Femrat janë polestruse dhe nëse nuk bashkohen  vijnë në nxehtësi nëntë herë në vit. Pjelljet shkojnë nga 2-3 në vit. Të rinjtë mund të hapin sytë në rreth dymbëdhjetë ditë, duke ngrënë ushqim të ngurtë në tre javë dhe kanë flokë të rritur në pesë javë.

Sjellja Redakto

Crossarchus jetojnë në grupe nga 10 deri në 24. Një deri në tre familje jetojnë në një grup. Familjet përbëhen nga çifti çiftëzues dhe të rinjtë. Ata janë kafshë dite dhe enden vazhdimisht nëpër territoret e tyre, duke mos qëndruar kurrë në një vend shumë të gjatë. Në strofullat e tyre ata krijojnë strehimore të përkohshme për veten e tyre. Pasi që nuk zënë vendndodhje të përhershme të denave, të rinjtë nuk janë në gjendje të vazhdojnë me grupin për disa javë dhe duhet të transportohen në pika të ndryshme foragjere. Individët në grup marrin kthesat që mbajnë të rinjtë nga një vend në vend dhe gjithashtu ndihmojnë në ushqimin e tyre.

Meqenëse kusimansit e shoqërueshëm nuk jetojnë në një habitat të hapur, ata mbajnë kontakte në zonën e dendur të pyjeve të shiut duke dhënë thirrje të vazhdueshme bilbilosëse gjatë udhëtimit.

Emrat lokal Redakto

Ato njihen në frëngjisht si Mangouste brune dhe në gjermanisht si Dunkelkusimanse .

Referime Redakto

  1. ^ "Dunham, Amy E. (2003–2004). "Mongooses and Fossa (Herpestidae)". In Hutchins, Michael; et al. (eds.). Grzimek's Animal Life Encyclopedia (2nd ed.). Detroit: Gale. p. 347. ISBN 0787653624". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)