Mongozi është një emër i populluar Anglez për 29 nga 34 specie në 14 brezat e familjes Herpestidae, të cilat janë carnivorë të vegjël feliformë të lindur në jug të Euroazisë dhe Afrikës kontinentale. Pesë llojet e tjera (të gjitha afrikane) në familje janë katër kusimanses në gjininë Crossarchus, dhe e vetmia specie në gjininë Suricata (Suricata suricatta) thëritet merkat në Anglisht.

Mongozi[1]
Vargu kohor: Oligoceni - tani
Mongoose collection.png
Familja Herpestidae që përfshin mongozët
Klasifikimi shkencor
Mbretëria: Animalia
Filumi: Chordata
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Nënrendi: Feliformia
Familja: Herpestidae
Bonaparte, 1845
Lloji i gjinisë
Herpestes
Illiger, 1811
Klasat
Herpestidae.png
Sinonimet
 • Cynictidae, Cope, 1882
 • Herpestoidei, Winge, 1895
 • Mongotidae, Pocock, 1920
 • Rhinogalidae, Gray, 1869
 • Suricatidae, Cope, 1882
 • Suricatinae, Thomas, 1882

Gjashtë specie në familjen Eupleridae, endemike në ishullin e Madagaskarit, quhen gjithashtu "mangustë" dhe fillimisht janë klasifikuar si një gjini brenda superfamiljes Herpestidae, por provat gjenetike kanë treguar që ato janë më të lidhura ngushtë me karnivorët e tjerë të Madagaskarit në familjen Eupleridae; ata, që nga viti 2006, janë klasifikuar në nëngrupin Galidiinae brenda Eupleridae.

Herpestidae është vendosur brenda nënrendit Feliformia sëbashku me macet, hienat dhe civetët.

EmriRedakto

Fjala "Mongoz" ka të ngjarë të rrjedh nga emri marihati mungu (मुंगूस) (shqiptimi: muŋɡuːs) dhe përfundimisht nga emri i telugu mungisa ose kannadi mungisi.[2][3] Forma e emrit anglez (që nga viti 1698) u ndryshua në "-gjigjen" e saj që përfundonte me etimologjinë popullore. Nuk ka lidhje etimologjike me fjalën patë. Historikisht, ajo gjithashtu është shkruar "moongose".[4] Forma shumësore është mangustët ose rrallë mongosët.[5]

PërshkrimiRedakto

Mongozët jetojnë në Azinë jugore, Afrikën dhe Evropën Jugore, si dhe në Fixhi, Porto Riko, dhe disa ishuj Karaibe dhe Havai, ku ato janë një specie e rrezikuar.

34 speciet shkojnë nga 24 në 58 cm (9.4 deri në 22.8 in) në gjatësi, duke përjashtuar bishtin. Vargu i peshës së mongozit fillon që nga mongozi i vogël i zakonshëm në 320 g deri në përmasat e maceve me mongozin me bisht të bardhë në 5 kg

Disa lloje e çojnë kryesisht në jetën e vetmuar, duke kërkuar ushqim vetëm për vete, ndërsa të tjerët udhëtojnë në grupe, duke ndarë ushqimin mes anëtarëve të grupit dhe pasardhësve.


AnatomiaRedakto

 
Kafa e Herpestes lemanensis, një mongoz i zhdukur

Mongozët mbajnë një ngjashmëri të mrekullueshme me mustelidët, që kanë fytyra dhe trupa të gjata, veshë të vegjël, të rrumbullakosura, këmbë të shkurtra dhe bisht të gjatë, të ngushtë. Shumica janë të pjekura ose të thinjur; disa prej tyre kanë veshur me shkëlqim mbulesa. Kthetrat e tyre joetraktive përdoren kryesisht për gërmime. Formula e dhëmbëve të mongoozëve është e ngjashme me atë të viverridëve:[6]
3.1.3-4.1-2
3.1.3-4.1-2

Mongozët gjithashtu kanë receptorë për acetilkolinën, ashtu si receptorët e gjarpërinjve kështu që është e pamundur të helmohen nga gjarpri. Mongozët janë një nga katër llojet e njohura të gjitarëve me mutacione në receptorin nikotinik të acetilkolinës që mbrojnë nga helmët e gjarprit.[7] Këto përfaqësojnë katër mutacione të ndara, të pavarura. Hulumtuesit po hetojnë nëse mekanizma të ngjashëm mbrojnë mongozin nga venomot hematoksike të gjarprit.[6]

TaksonomiaRedakto

Familja Herpestidae u përshkrua për herë të parë nga biologu francez Charles Lucien Bonaparte në vitin 1845.[8] Në librin e saj "The Carnivores", mamalogu R. F. Ewer, përfshiu të gjithë mongozët në familjen Viverridae (civetët), ndonëse botimet pasuese i konsideronin një familje të veçantë.[9] Në 1864, zoologji britanik John Edward Grey klasifikoi herpestidet në tre nënfamilje: Galiidina, Herpestinae dhe Mungotinae.[10] Ky grupim u mbështet nga zoologu britanik Reginald Innes Pocock në botimin e tij të vitit 1919, në të cilin ai i referohej familjes si "Mungotidae".[11] Sidoqoftë, në vitet 2000, provat gjenetike nga analiza bërthamore dhe mitokondriale argumentuan kundër vendosjes së galidinëve në familjen mongooze; këto lloje janë zbuluar të jenë më të lidhura ngushtë me mishngrënës të tjerë të Madagaskarit, duke përfshirë edhe civet. Galiidinae aktualisht konsiderohet një nënfamilje e Eupleridae.[12][13] Galiidinae is presently considered a subfamily of Eupleridae.[14] Një specie fosile, Kichecia zamanae është e njohur nga fosilet e miogjenit nga Uganda dhe Kenia.[15]

GaleriaRedakto

ReferimetRedakto

 1. ^ Vaughan, Terry A.; James M. Ryan; Nicholas J. Czaplewski (2010). Mammalogy. Jones & Bartlett Learning. p. 300. ISBN 0-7637-6299-7
 2. ^ "Merriam-Webster: mongoose". Marrë më 2006-04-12.
 3. ^ "Dictionary.com: mongoose". Marrë më 2017-02-21.
 4. ^ Lydekker, R. 1894. A hand-book to the Carnivora. Part 1, Cats, civets, and mungooses. London: Allen.
 5. ^ Forsyth, Mark (2 tetor 2012). The Etymologicon: A Circular Stroll Through the Hidden Connections of the English Language (në anglisht). Penguin.  9781101611760.
 6. ^ a b Hedges, Stephen. "Science: Mongoose's secret is to copy its prey"; New Scientist; 11 January 1997. Retrieved 16 November 2007.
 7. ^ Drabeck, D.H.; Dean, A.M.; Jansa, S.A. (1 qershor 2015). "Why the honey badger don't care: Convergent evolution of venom-targeted nicotinic acetylcholine receptors in mammals that survive venomous snake bites". Toxicon. Elsevier. 99: 68–72. doi:10.1016/j.toxicon.2015.03.007.  25796346.
 8. ^ Bonaparte, C.L. (1845). Catalogo Methodico dei Mammiferi Europei. Milan, Italy: L. di Giacomo Pirola. f. 1.
 9. ^ Gittleman, J.L., red. (1989). Carnivore Behavior, Ecology, and Evolution (PDF). Boston, USA: Springer. ff. 569–72.  978-1-4613-0855-3.
 10. ^ Gray, J.E. (1865). "A revision of the genera and species of viverrine animals (Viverridae) founded on the collection in the British Museum". Proceedings of the Zoological Society of London: 502–579.
 11. ^ Pocock, R.I. (1919). "The classification of mongooses (Mungotidae)". The Annals and Magazine of Natural History. 9 (3): 515–524.
 12. ^ Yoder, A.D.; Burns, M.M.; Zehr, S.; Delefosse, T.; Veron, G.; Goodman, S.M.; Flynn, J.J. (2003). "Single origin of Malagasy carnivora from an African ancestor". Nature. 421 (6924): 434–437. doi:10.1038/nature01303.  12610623.
 13. ^ Flynn, J.J.; Finarelli, J.; Zehr, S.; Hsu, J.; Nedbal, M. (2005). "Molecular phylogeny of the Carnivora (Mammalia): Assessing the Impact of Increased sampling on resolving enigmatic relationships". Systematic Biology. 54 (2): 317–337. doi:10.1080/10635150590923326.  16012099.
 14. ^ Wilson, D. E.; Reeder, D. M., red. (2005). Speciet Gjitare të Tokës (bot. 3rd)). Johns Hopkins University Press.  978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
 15. ^ W. W. Bishop and J. D. Clark. 1965. Background to Evolution in Africa. [A. Behrensmeyer/A. Behrensmeyer/M. Kosnik]. University of Chicago Press.

Lexim i mëtejshëmRedakto

 • (anglisht) Rasa, Anne (1986). Mongoose Watch: A Family Observed. Garden City, NY: Anchor Press/Doubleday & Co.  9780385231756. OCLC 12664019. Translation of Die perfekte Familie.
 • (anglisht) Hinton, H. E. & Dunn, A. M. S. (1967). Mongooses: Their Natural History and Behaviour. Berkeley: University of California Press. OCLC 1975837.