Viverridae është një famije me gjitar të mesme , ( / v aɪ v ɛ r ɪ d z / ), qe permban 15 gjini , të cilët janë të ndara në 38 specie . Kjo familje u emërua dhe u përshkrua për herë të parë nga John Edward Grey në 1821. Anëtarët e kësaj familje quhen zakonisht civetët ose genetat . Viverridët gjenden në Azinë Jugore dhe Juglindore , në të gjithë Wallace Line, në të gjithë Afrikën , dhe në Europën Jugore . Venddodhja e tyre në Sulawesi dhe në disa nga ishujt fqinj tregon se ata janë banorë të lashtë të tropikëve të Botës së Vjetër .

Viverridae[1]
Vargu kohor:
priabonian – sot, 34–0 Ma
Eocene to Recent[2]
A mosaic of four small photos of viverrids in trees
Disa species të Paradoxurus, Genetta, Paguma dhe Arctictis
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Viverridae
Genera

AnatomiaRedakto

Viverridët kanë katër ose pesë gishtërinj në secilën këmbë dhe kthetra gjysmë tërheqëse . Ata kanë gjashtë incizorë në secilën nofull dhe molarë me dy mulli tuberkuloz prapa në nofullën e sipërme, dhe një në nofullën e poshtme. Gjuha është e lëmuar. Një qese ose gjëndër ndodh nën anus, por nuk ka cekum .

Viverridët janë më primitiv nga të gjitha familjet e Karnivora feliform dhe qartë më pak të specializuara se Felidae . Në karakteristikat e jashtme, ato dallohen nga Felidae nga surrati dhe tufa më e gjatë e vibrissae të fytyrës midis eshtrave të nofullës së poshtme , dhe nga gjymtyrët më të shkurtra dhe këmba e pasme me pesë gishat me prezencën e shifrës së parë. Kafka ndryshon nga pozicioni i foraminës postpatatine në maxilla , pothuajse gjithmonë mirë përpara qepjes maksillopalatine , dhe zakonisht në lidhje me nivelin e premolarit të dytë .

Dhëmbët e tyre karnasialë që prenë mishin janë relativisht të pazhvilluar. Shumica e specieve viverrid kanë një kockë penisi (një baculum ).

KlasifikimRedakto

Speciet e gjallaRedakto

Në 1821, Grei e përcaktoi këtë familje si të përbërë nga gjinitë Viverra , Genetta , Herpestes dhe Suricata . Reginald Innes Pocock më vonë ripërcaktoi familjen si një numër të madh të gjinive shumë të larmishëm, dhe duke qenë e ndjeshme e ndarjes në disa nënfamilje , bazuar kryesisht në strukturën e këmbëve dhe të disa gjëndrave aromë shumë të specializuara , që rrjedhin nga lëkura, të cilat janë të pranishme në shumicën e specieve dhe ndodhen në rajonin e organeve gjenitale të jashtme. Ai varti nënfamiljet Hemigalinae , Paradoxurinae , Prionodontinae dhe Viverrinae të Eupleridae.

Në 1833, Edward Turner Bennett përshkroi fosën ( Cryptoprocta ferox ) dhe i varur Cryptoprocta të Viverridae. Nga analizat molekulare të ADN-s dhe morfologjike të AND-s hibridizimi sugjeron se Cryptoprocta nuk i takon brenda Viverridae, por është anëtar i Eupleridae .

Civeti i palmave afrikane( Nandinia binotata ) ngjan me civetët e Viverridae, por është gjenetikisht i veçantë dhe i përket një famileje monotipike, të Nandiniidae . Ka pak mosmarrëveshje se speciet Poiana janë viverrid.

Analiza e ADN-së në bazë të 29 llojeve të Karnivora , që përbëjnë 13 lloje të Viverrinae dhe tre lloje që përfaqësojnë Paradoxurus , Paguma dhe Hemigalinae , konfirmoi supozimin Pocock se lisangu afrikan Poiana përfaqëson grupin-motër e gjinis Genetta . Vendosja e Prionodonit si grup-motër i familjes Felidae është mbështetur fuqimisht, dhe u propozua që linsangët aziatik të vendosen në familjen monogjenike Prionodontidae .

Family Viverridae[2][1][3]
Subfamily Genus Species Image of type species
Viverrinae Viverra Linnaeus, 1758  
Viverricula Hodgson, 1838 Civeti i vogël indian (V. indica) Hodgson, 1838 Skeda:Small Indian Civet, Silchar, Assam, India.jpg
Civettictis Pocock, 1915 Civeti afrikan (C. civetta) (Schreber, 1776)  
Hemigalinae
Hemigalus Jourdan, 1837 Civeti i palmave me shirita (H. derbyanus) Jourdan, 1837  
Cynogale Gray, 1837 Civeti vidër (C. bennettii) Gray, 1837  
Diplogale Thomas, 1912 Civeti i palmave i Hosetit (D. hosei) (Thomas, 1892)  
Chrotogale Thomas, 1912 Civeti i palmave i Ovstonit (C. owstoni) Thomas, 1912  
Paradoksurinae Paradoxurus Cuvier, 1822  
Arctictis Temminck, 1824 Binturongu (A. binturong) (Raffles, 1822)  
Paguma Gray, 1831 Civeti i palmave i maskuar (P. larvata) Gray, 1831  
Macrogalidia Schwarz, 1910 Civeti i palmave i Sulavesit (M. musschenbroekii) (Schlegel, 1877)  
Arctogalidia Merriam, 1897 Civeti i palmave dhëmbvogël (A. trivirgata) (Gray, 1832)  
Genettinae Genetta Cuvier, 1816  
Poiana Gray, 1864  

FilogjeniaRedakto

Marrëdhëniet filogjenetike të Viverridae tregohen në kladogramin vijues:

 Viverridae 

 Paradoxurinae  Paradoxurus Paradoxurus zeylonensis (Civeti i palmave të arta)Paradoxurus aureus (Civeti i palmavei i zonave të lagështa i artë)
Paradoxurus jerdoni (Civeti i palamve i Jerdonit)
Paradoxurus hermaphroditus (Civeti i palamve aziatik) Macrogalidia 

Macrogalidia musschenbroekii (Civeti i palamve i Sulavesit) Paguma 

Paguma larvata (Civeti i palmave i maskuar) Arctictis 

Arctictis binturong (Binturongu) Arctogalidia 

Arctogalidia trivirgata (Civeti i palmave dhëmbvogël) Hemigalinae 
 Cynogale 

Cynogale bennettii (Civeti vidër) Chrotogale 

Chrotogale owstoni (Civeti i palmave i Ovstonit) Diplogale 

Diplogale hosei (Civeti i palmave i Hosetit)


 Hemigalus 

Hemigalus derbyanus (Civeti i palmave me shirita)


 Viverrinae 
 Viverrinae 

 Viverra Viverra civettina (Civeti me njolla të mëdha i Malabarit)Viverra megaspila (Civeti me njolla të mëdha)
Viverra zibetha (Civeti i madh indian)
Viverra tangalunga (Civeti malaian)   Civettictis 

Civettictis civetta (Civeti afrikan)   Viverricula 

Viverricula indica (Civeti i vogël indian) Genettinae 
 Poiana 

Poiana leightoni (Oiani i Afrikës perëndimore)Poiana richardsonii (Oiani i Afrikës qëndrore) Geneta 


Genetta abyssinica (Geneta abisiniane)Genetta thierryi (Geneta hausa)

Genetta victoriae (Geneta gjigande)
Genetta johnstoni (Geneta e Xhonstonit)


Genetta piscivora (Geneta ujore)Genetta servalina (Geneta servaline)
Genetta cristata (Geneta servaline me kreshtë)

Genetta felina (Geneta me njolla të vogla e Afrikës jugore)Genetta genetta (Geneta e zakonshme)
Genetta tigrina (Geneta e Kepit)
Genetta letabaeGenetta schoutedeni (Geneta e Shoutedenit)Genetta maculata (Geneta me njolla të ndryshkura)

Genetta angolensis (Geneta angolase)Genetta pardina (Geneta pardine)

Genetta bourloni (Geneta e Bourlonit)Genetta poensis (Geneta mbret)Sjellja dhe ekologjiaRedakto

 
Binturongu ( Arctictis binturong ) në ekspozitë në Muzeun e Osteologjisë

Ata janë përgjithësisht vetmitar dhe kanë dëgjim dhe vizion të shkëlqyeshëm. Ata janë të omnivor ; civetët e palmave janë pothuajse tërësisht barngrënës .

Habitatet e favorizuara përfshijnë pyjet, savanën, malet dhe mbi të gjitha pyjet m shi tropikale . Për shkak të shpyllëzimit të rëndë , shumë përballen me humbje të rënda të habitatit. Disa specie, të tilla si civeti e palmës së Hosetit , e cila është endemike në veriun e Borneo , konsiderohet e prekshme . Civeti vidër është klasifikuar si i rrezikuar .

ReferencaRedakto

  1. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Family Viverridae". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd)). Johns Hopkins University Press. fq. 548–559. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Gaubert2006
  3. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Nyakatura-2012