Geneta me njolla të ndryshkura

Geneta me njolla të ndryshkura ( Genetta maculata) [2] , është një genet që është shpërndarë gjerësisht në Afrikën sub-Sahariane . Konsiderohet si e zakonshme dhe për këtë arsye renditet si shqetësimi më i vogël në listën e kuqe të IUCN . [1]

Geneta me njolla të ndryshkura
Panther Genet (Genetta maculata) (30556229264).jpg
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
G. maculata
Emri binomial
Geneta maculata
(Gray, 1830)
Rusty-spotted Genet area.png
Gama e genetës me njolla të ndryshkura

KarakteristikaRedakto

Geneta me njolla të ndryshkura është gri në të bardhë , të zbehtë me ngjyrë të verdhë me pika të errëta dhe një linjë të vazhdueshme të errët përgjatë shpinës. Pikat e dy rreshtave të sipërme dorsale janë të rrumbullakëta ose katrore, kafe në qendër dhe të errëta jashtë. Në gjatësinë kokë-trup ajo varion nga 42 në 52 cm . Bishti i gjatë 40 deri 53 cm është i mbështjellë dhe ka një majë të errët. Këmbët e saj janë me të njëjtën ngjyrë si gëzofi. Peshon nga 1.3 në 3 kg . [3][4]

Sjellja dhe ekologjiaRedakto

Hulumtimet në Nigerinë juglindore zbuluan se geneta me njolla të ndryshkura ka një dietë gjithçkangrënëse . Ajo ushqehet me brejtës si mijntë me qese të madhe ( Cricetomys ), hundëgjatin nigerian ( Crocidura nigeriae), miun e Teminkut ( Mus musculoides), pëllumbin sykuq ( Streptopelia semitorquata), agama e zakonshme ( Agama agama ) myriapoda , merimangat , orthoptera dhe coleoptera , si vezë, fruta, manaferrat dhe fara. [5]

TaksonomiaRedakto

Në vitin 1830, John Edward Grey përshkroi për herë të parë një genet me njolla të ndryshkur duke përdorur emrin Viverra maculata bazuar në një ekzemplar zoologjik që jetonte në Kullën e Londrës . [6] Në shekujt 19 dhe 20, disa taksonomist propozuar llojet dhe nënllojet për mostrat e marra nga muzeumet e historisë natyrore [2]

ReferencaRedakto

 1. ^ a b Angelici, F.M.; Gaubert, P. & Do Linh San, E. (2016). "Genetta maculata": e.T41699A45218948. Burimi journal ka nevojë për |journal= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); |access-date= ka nevojë për |url= (Ndihmë!)
 2. ^ a b Wozencraft, W.C. (2005). "Genetta maculata". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd)). Johns Hopkins University Press. f. 556. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Gaubert, P., Taylor, P. J., & Veron, G. (2005). Integrative taxonomy and phylogenetic systematics of the genets (Carnivora, Viverridae, Genetta): a new classification of the most speciose carnivoran genus in Africa. In: Huber, B. A., Sinclair, B. J., Lampe, K.-H. (eds.) African Biodiversity: Molecules, Organisms, Ecosystems. Proceedings of the 5th International Symposium of Tropical Biology, Museum König, Bonn. Springer. Pp. 371–383.
 4. ^ Foley, C., Foley, L., Lobora, A., De Luca, D., Msuha, M., Davenport, T. R., & Durant, S. M. (2014). A Field Guide to the Larger Mammals of Tanzania. Princeton University Press.
 5. ^ Angelici, F. M. (2000). "Food habits and resource partitioning of carnivores (Herpestidae, Viverridae) in the rainforests of southeastern Nigeria: preliminary results" (PDF). Revue d'Écologie (La Terre et la Vie). 55: 67–76. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Është përdorur parametri i autorëve (link)
 6. ^ Gray, J. E. (1830). "Fam. Felidae. Gen. Viverra". Spicilegia zoologica; or, original figures and short systematic descriptions of new and unfigured animals. London: Treüttel, Würtz. f. 9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Du Chaillu, P. (1860). "Descriptions of five new species of mammals discovered in western equatorial Africa". Proceedings of the Boston Society of Natural History. 7 (29): 298−304. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Heuglin, T. (1866). "Genetta aequatorialis Heugl". Systematische Übersicht der Säugethiere Nordost-Afrika's mit Einschluss der arabischen Küste, des rothen Meeres, der Somáli-und der Nilquellen-Länder, südwärts bis zum vierten Grade nördlicher Breite. Wien: Kaiserliche Akademie der Wissenschaften. f. 23. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Matschie, P. (1902). "Über die individuellen und geographischen Abänderungen der Ginsterkatzen". përmbledhur nga Matschie, P. (red.). Verhandlungen des V. Internationalen Zoologen-Congresses. Jena: Gustav Fischer. ff. 1128–1144. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Neumann, O. R. (1902). "Über einige neue Arten der Ginsterkatzen". Sitzungsberichte der Gesellschaft Naturforschender Freunde zu Berlin. 8: 181–184. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Thomas, O. and Schwann, H. (1906). "The Rudd exploration of South Africa. − V. List of mammals obtained by Mr. Grant in North East Transvaal". Proceedings of the Zoological Society of London: 575−591. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Është përdorur parametri i autorëve (link)
 12. ^ Hollister, N. (1916). "Descriptions of a new genus and eight new species and subspecies of African mammals" (PDF). Smithsonian Miscellaneous Collections. 66: 1−8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Cabrera, A. (1921). "Algunos carnívoros africanos nuevos". Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural. 21: 261−264. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Roberts, A. (1924). "Some additions to the list of South African mammals" (PDF). Annals of the Transvaal Museum. 10 (2): 59−76. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 15. ^ Schwarz, E. (1929). "On two new genets from the upper Congo". Annals and Magazine of Natural History. Series 10. 3 (13): 47−48. doi:10.1080/00222932908672935. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Roberts, A. P. (1932). "reliminary description of fifty-seven new forms of South African mammals" (PDF). Annals of the Transvaal Museum. 15 (1): 1−19. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)[lidhje e vdekur]
 17. ^ Funaioli, U. and Simonetta, A.M. (1960). "Spedizione biologica in Somalia, 1959. Risultati zoologici. Carnivora". Monitore Zoologico Italiano. 68: 58−79. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Është përdorur parametri i autorëve (link)
 18. ^ Crawford-Cabral, J. (1970). "As genetas da Africa Central". Boletim do Instituto de Investigação Científica de Angola. 7: 3–23. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)