Karnivorant është një rend gjitarësh, që përfshin rreth 280 specie gjitarësh placetan. Anëtarët e tij janë quajtur zyrtarisht si karnivorët , ndërsa fjala Grabiqarët ose Mishngrënës (shpesh aplikohen gjerësisht për anëtarët e këtij grupi) mund t'i referohen çdo organizmi që ushqehet me mish. Karnivorët janë më të ndryshme në madhësi të çdo rendi të gjitarëve, duke filluar nga nuselala (Mustela nivalis), në aq pak sa 25 g dhe 11 cm (4.3 in), tek ariu polar (Ursus maritimus), i cili mund të peshojë deri në 1.000 kg (2200 lb) deri tek elefanti jugor i detit (Mirounga leonina), meshkujt e rritur të të cilëve peshojnë deri në 5.000 kg  dhe maten deri në 6,7 m (22 ft) në gjatësi.

Carnivora
Mishngrënës të ndryshëm
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Carnivora
Familjet

Mishngrënësit kanë dhëmbë dhe kthetra të përshtatura për kapjen dhe ngrënien e kafshëve të tjera. Shumë janë gjuetar dhe kafshë sociale , duke u dhënë atyre një avantazh mbi pren e madhe. Disa mishngrënës, siç janë macet dhe pinipedët , varen tërësisht nga mishi për ushqimin e tyre. Të tjerët, siç janë rakunat dhe arinjtë , janë në gjithnjë në varësi të habitatit. Panda gjigant është kryesisht një herbivor , por edhe ushqehet me peshk , vezë dhe insektet . Ariu polar ushqehet kryesisht me foka.

Karnivora janë të ndarë në dy subrende: Feliformia ( "si mace ") dhe Kaniformia ( "si qen ").

Taksonomia

Redakto

Të gjithë mishngrënësit ndajnë të njëjtin rregullim të dhëmbëve në të cilin premula e fundit e sipërme (me emrin P4) dhe molari i parë i poshtëm (me emrin m1) kanë kurora të imëta smalike që punojnë së bashku si dhëmbëprerës për të këputur mishi. Karnivorët kanë pasur këtë përshtatje për mbi 60 milion vjet , dhe këto përshtatje dentare ndihmojnë në identifikimin e llojeve dhe grupimeve të specieve mishngrënëse.[1]

Evolucioni

Redakto

Karnivorët evoluar në Amerikën e Veriut nga anëtarët e familjes Miacidae (miacids) rreth 42 milion vjet më parë.  Ata së shpejti u ndahën në forma si mace dhe qen ( Feliformia dhe Caniformia ) .

Karakteristikat dalluese

Redakto

Shumica e karnivorëve janë mishngrës ; ata zakonisht kanë kthetra të mprehtë zakonisht me pesë, por asnjëherë më pak se katër, gishtërinj në çdo këmbë, dhe të mirë-zhvilluar dhe dhëmëb qeni të zhvilluar.  Premula e fundit e nofullës së sipërme dhe molarit të parë të ulët quhen carnasials ose dhëmbët sektorial . Këto dhëmbë si dhëmbë mbyllen (afër) me një veprim gërshërës për prerjen dhe copëtimin e mishit. Carnasials janë më të zhvilluar tek Felidae dhe më pak të zhvilluara tek Ursidae . Karnivorët kanë gjashtë incisors dhe dy canines konik në çdo nofulla. Vetëm dy perjashtime,nga kjo jane lundra e detit ( Enhydra lutris ), e cila ka 4 cepa ne nofullen e poshtme, dhe ariu dembel ( Melursus ursinus ), i cili ka 4 cepa ne nofullen e siperme. Numri i molarëve dhe premolarit është i ndryshueshëm në mes të llojeve të mishngrënësve, por të gjithë dhëmbët janë rrënjosur thellë dhe janë difodontë . Inkurajtorët mbahen nga mishngrënësit dhe efekti i tretë është zakonisht i madh dhe i mprehtë.Karnivorët kanë katër ose pesë shifra në çdo këmbë, me shifra e parë në forife, i njohur gjithashtu sithua e vesës , duke qenë e gjallë në shumicën e specieve dhe mungon në disa.

Nënfamilia Kanoidea (ose nënrend Kaniformia ) - Kanidae (ujqërit, qentë dhe dhelprat), Mepitidae (morfeta), Mustelidae (nuselalat, vjedulla dhe vidrat), Prokionidae (rakuni), Ursidae (ariu), Ailuridae (panda e kuqe ), Otariidae (luanët e detit ), Odobenidae (fokat ) dhe Pocidae (tre familjet e fundit të klasifikuara më parë në superfamiljen Pinipedia ) dhe familja e zhdukur Ampikionidae (ariu-qen). Shumica e specieve janë mjaft të thjeshta në ngjyrosje, duke mos pasur lëkur të ndezur ose të zbukuruara, si shumë lloje të felinëve dhe viverridëve . Kjo është për shkak se Kanoidea priren të shkojnë në klimë të butë dhe subarktike , edhe pse Mustelidae dhe Prokionidae janë në disa vende tropikale. Shumica janë tokësore, edhe pse disa specie, si prokionid , janë që jetojnë në pemë. Të gjitha familjet përveç Kanidae dhe disa specie të Mustelidae janë plantigrade. Ushqimi është i ndryshëm dhe shumica kanë tendencë të jenë gjithnjë në njëfarë mase, dhe kështu dhëmbët karnasiale janë më pak të specializuara. Kanoidea ka më shumë premolarë dhe molarë në një kafkë të zgjatur.

 
Një ari i murrm , që tregon dhëmbët e mprehtë dhe kthetrat karakteristike të karnivorëve

Nënfamilia Feloidea (ose nënrend Feliformia ) - Felidae (macet), Prionodontidae (linsangu aziatik), Herpestidae (mangustat), Hiaenidae (hienat), Viverridae (civet), dhe Eupleridae (karnivoranët Malagasi), si dhe të zhdukurit të familjes Nimravidae(paleofelidet). Kjo është për shkak se këto specie kanë tendencë të shkojnë në habitate tropikale, edhe pse disa lloje banojnë në habitate të butë dhe nëntokësore. Shumë prej tyre janë arboreal ose semiarborore, dhe shumica janë digjitale. Ushqimi ka tendencë të jetë më rreptësisht mishngrënës, sidomos në familjen Felidae. Ata kanë më pak dhëmbë dhe kafka më të shkurtër, me carnasials shumë më të specializuara të destinuara për prerjen e mishit. Kthetrat Feliformia shpesh janë retractile, ose rrallë, semiretractile. Falangat e fundit, me nyjën e bashkangjitur, mbështjellin në pjesën e përparme në një mbështjellës nga ana e jashtme e falangës së mesme të shifrës dhe mbahen në këtë pozicion kur pushojnë nga një ligament i fortë elastik. Në këmbët e sipërme, nyja e fundme ose falangas tërhiqet në majë dhe jo në anën e falangës së mesme. Muskujt e thellë përkulës i drejtojnë terminalet e terminalit, kështu që kthetrat dalin nga mbështjellësit e tyre dhe zilja e butë "kadifeje" papritmas kthehet në një armë të frikshme. Mbërthimi i zakonshëm i kthetrave ruan pikat e tyre nga veshin.

Superfamiljare Pinipedia (trikeku, foka, dhe luanët e detit), që tani konsiderohet të jenë pjesë e Kaniformiave, janë gjitarë të vegjël ujorë të mesëm (deri 6.5 m). Duke qenë shtëpiotermike (me gjak të ngrohtë) gjitarët detarë, pinipedët i nevojitet për një sipërfaqe të ulët sipërfaqe për raportin e masës trupore. Përndryshe, ata do të vuanin nga humbja e tepruar e nxehtësisë për shkak të kapacitetit të lartë të ujit për përçueshmëri të nxehtësisë. Trupi është izoluar zakonisht me një shtresë të trashë yndyrë të quajtur bluber dhe mbuluar zakonisht me flokë. Shifrat nuk janë të ndara, por të lidhura me një rrjet të trashë që formon pantofla për not; kështu, forelimbs dhe hindlimbs janë transformuar në padles. Kjo u mundëson atyre të zhyten në thellësi ekstreme (600 m për vulën Weddell). Ata mund të qëndrojnë nënujore për periudha të gjata kohore, nganjëherë një orë ose më shumë, por shumica e zhytjeve zakonisht janë të shkurtra. Rajoni i fytyrës i kafkës është relativisht i vogël, me fenerë shumë të vogël ose të mangët, dhe vibrinsat janë të zhvilluara mirë. Dhëmbët molariform janë kryesisht homodontë dhe qentë janë zhvilluar mirë. Bishti është shumë i shkurtër ose mungon, veshët janë të vogla ose mungojnë po ashtu dhe gjenitalet e jashtme janë të fshehura në çarje ose depresione në trup.

Struktura e kafkës

Redakto
 
Kafka e një hiene
 
Diagrami i një kafkë ujku me karakteristika kryesore të etiketuara

Anëtarët e Karnivorave kanë një formë karakteristike të kafkës me trurin relativisht të madh të mbështjellur në një kafkë të rëndë. Kafka ka një hark zigomatik të zhvilluar pikërisht pas maxillës (e zakonshme për të gjithë gjitarët dhe paraardhësit e tyre të kinodont ), dhe ata kanë kockëzuar bullae të jashtëm auditor . Feloidea ka një bulla audituese me dy dhoma. Përveç lejimit të hapësirës shtesë për kalimin e muskujve për të punuar nofullën më të ulët, harku zigomatik gjithashtu lejon diferencimin e grupeve të veçanta të muskujve që të përfshihen në kafshimin dhe përtypet. Maseters bashkëngjitni nga dentari (në mënyrë specifike, fosa) në harkun zigomatik dhe mbi maxillë përpara harkut, duke siguruar forcë dërrmuese. E temporalis jep nga dentari (specifike, proces coronoid ) në anën e braincase, duke siguruar moment rrotullimi në lidhje me aksin e nofullës artikulim.

Në krahasimin e kafkave të mishngrënësve dhe bimngrënësve mund të shihet se forca qethëse e temporaliseve është disi më e rëndësishme për mishngrënësit, të cilët kanë më shumë hapësirë ​​në kokë (kjo nuk është e palidhur me inteligjencën mishngrënëse) dhe zakonisht zhvillon një kreshtë sagitale(duke dalë nga prapa në anterior në kafkë), duke siguruar ende hapësirë ​​shtesë për shtojcën temporale. Gryka e karnivoranëve mund të lëvizin vetëm në një bosht vertikal, në një lëvizje lart e poshtë, dhe nuk mund të lëvizin nga njëra anë në tjetrën. Lidhja e nofullës në mishngrënës priret të qëndrojë brenda avionit të mbylljes së dhëmbëve, një marrëveshje që thekson më tej prerjen (si në një palë gërshërë). Në barishtoret, forca dërrmuese e maseters është relativisht më e rëndësishme se sa është prerja. Lidhja e nofullës në përgjithësi është shumë më e madhe se niveli i mbylljes së dhëmbit, duke lejuar hapësirë ​​shtesë për shtojcën masive në dentalni dhe duke shkaktuar rrotullimin e nofullës së poshtme që të përkthehet në forcë dërrmuese përpara dhëmbëve midis dhëmbëve të nofullës së sipërme dhe të poshtme.

Stomalogjia

Redakto

Stomatologjia ka të bëjë me rregullimin e dhëmbëve në gojë, me notacionin dentar për dhëmbët e nofullës së sipërme duke përdorur shkronjat e sipërme të letrës I për të treguar incisorët , C për qenët , P për premolarë dhe M për molarët , letra i, c, p dhe m për të treguar dhëmbët e mandibullit . Dhëmbët janë numëruar duke përdorur një anë të gojës dhe nga pjesa e përparme e gojës në pjesën e prapme. Në mishngrënës , premula e sipërme P4 dhe m1 e ulët molar formojnë carnassials që përdoren së bashku në një veprim gërshërës për të prerë muskujt dhe tendonin e pre.

Fiziologjia

Redakto

Karnivorat ka një stomak të thjeshtë të përshtatur kryesisht për të tretet mishi, në krahasim me sistemet e përpunuara të tretjes të kafshëve barishtore, të cilat janë të nevojshme për të prishur fibrave të vështira dhe komplekse të bimëve. Kaecum është ose mungon apo të shkurtër dhe të thjeshtë, dhe zorrës së trashë nuk është saculated ose shumë më të gjerë se sa zorrë e vogël. Shumica e specieve të Karnivorave janë, në një farë mase, gjithëpërfshirës, ​​me përjashtim të Felidae dhe Pinipedia, të cilat janë mishngrënës të detyruar. Shumica kanë sens të zhvilluar shumë, sidomos vizion dhe dëgjim, dhe shpesh një ndjenjë shumë e mprehtë e erë në shumë lloje, si në Canoidea. Ata janë vrapues të shkëlqyeshëm: disa janë vrapues me distancë të largët, por më shpesh janë sprinterë. Edhe arinjtë dhe rakunat, megjithëse dukshëm të ngadalshëm dhe të ngathët, janë të aftë për shpërthime të shquara të shpejtësisë.

Specializimet e dietës

Redakto

Karnivorat përfshijnë mishngrënës , omnivores , dhe madje disa lloje kryesisht herbivorous , të tilla si panda gjigand dhe binturongu. Dhëmbët e rëndësishëm për karnivorët janë qenët e mëdhenj, paksa të përsëritura, që përdoren për të shpërndarë pre, dhe karnavali komplekse, që përdoret për të rregulluar mishin nga kocka dhe për ta shpërndarë atë në copa të tretshëm. Qentë kanë dhëmbë molar prapa carnasials për dërrmues të eshtrave, por macet kanë vetëm një molar të reduktuar në masë të madhe, prapa carnasialit në nofullën e sipërme.Macet kanë hequr kockat e tyre të pastra, por nuk do t'i shtypin ato për të marrë palcën brenda. Omnivoret, të tilla si arinjtë dhe rakunat, kanë zhvilluar karnasialë të ngathët, të ngjashëm me molarët. Carnasials janë një përshtatje kryesore për grabitjen tokësore të vertebrorëve; të gjitha urdhrat e tjerë placentë janë kryesisht herbivorë, insektivorë, apo ujore.

 
Një mace me një pjellë prej katër kotelesh

Sistemi riprodhues

Redakto

Shumica e karnivoranve meshkuj kanë një baculum , edhe pse është relativisht i shkurtër tek felinët , dhe mungon tek hienat.Karnivorant kanë tendencë për të prodhuar një pjellë të vetme një herë në vit, por disa lindin një herë në disa vite.Periudha mesatare shtrihet në mes të 50 dhe 115 ditëve, megjithëse ursidët dhe mustelidë kanë vonuar implantimin, duke zgjatur periudhën e shtatzënisë gjashtë deri në nëntë muaj përtej periudhës normale.Lindja e shumë individëve është zakonisht është e madhe, duke filluar nga një në 13 të rinj, të lindur me sytë dhe veshët e pazhvilluar. Në shumicën e llojeve, nëna ka kujdes ekskluziv ose të paktën parësor të pasardhësve. Shumë lloje të karnivorave janë të vetmuar , por disa janë të shoqërueshëm.

Filogjenia

Redakto
 
Përshtypja e artistit të një prej karnivorave të parë, një miacid

Karnivorant evoluan nga anëtarët e familjes Miacidae (miacidët, tani njohur si parafiletik  ). Kalimi nga Miacidae në Karnivorat ishte një prirje e përgjithshme në Eocenën e mesme dhe të vonshme , duke përfshirë nga Amerika e Veriut dhe Euroazinë. Divergjenca e karnivorave nga miacids, si dhe divergjenca e dy klasave brenda të  Karnivorave, Kaniformia dhe Feliformia , tani është konkluduar të ketë ndodhur në mes të Eocenit , rreth 42 milion vjet më parë .

Tradicionalisht, familja e zhdukur Viverravidae (viverravidët) ishte menduar të ishin më të hershmit e karnivoranve, me të dhënat fosile të parë shfaqen në Paleocenën e Amerikës së Veriut rreth 60 mi, por kohët e fundit përshkruar dëshmi nga morfologjia kraniale tani i vendos ato jashtë rendit Karnivora.

Miacidae nuk janë një grup monofiletik , por një grup parafiletik.Sot, Karnivora është e kufizuar në grupin e kurorës , Karnivora dhe miacoidët janë të grupuar në krehër Karnivoramorfa , dhe miacoids janë konsideruar si karnivoramorf basal. Bazuar në karakteristikat e dhëmbëve dhe madhësive të braçkës, tani dihet se karnivorat duhet të ketë evoluar nga një formë edhe më primitive se Kreodonta , dhe kështu këto dy urdhra nuk mund të jenë edhe grupe motër. Karnavora, Kreodonta, Polidota dhe disa urdhra të tjerë të zhdukur janë grupuar në mënyrë joformale së bashku në Flade. Skemat e klasifikimit më të vjetër e ndanë rendin në dy nënshkrime: Fisipedia (e cila përfshinte familjet e para të Karnivorave të tokës) dhe Pinipedia (që përfshinin fokat ,trikekun dhe luanin e detit ). Sidoqoftë, tani është e njohur se Fisipedia është një grup parapletik dhe se nuk ishin grupi motër e fisipedëve, por më parë kishin dalë nga mesi i tyre.

Karnivorat përgjithësisht ndahet në Feliformia (si-mace) dhe Kaniformia (si-qeni), të fundit prej të cilave përfshihen pinipedët . Pinipedët janë pjesë e një klase, e njohur si Arktoidea , i cili përfshin gjithashtu subfamiljen Ursidae (arijnt) dhe Musteloide . Musteloidea nga ana e tij përbëhet nga Mustelidae (shqarthave: nuselalat), Prokionidae (prokionid: rakuni), Mepitidae (mofetën) dhe Ailurus (Panda e kuqe). Kaniformët më të vjetra janë Miacis specie cognitus Miacis , të Ampikionidae (Arijnt-qentë) të tilla si Dapoenus, dhe Hesperokion (i familjes Canidae, nënfamiljes Hesperokioninae). Hesperokionine kanid shfaqen së pari në Amerikën e Veriut, dhe specie të hershme aktualisht  datojn në 39.74 Mya, por ata nuk ishin të përfaqësuar në Evropë deri edhe në Miocenit , dhe jo në Azi dhe Afrikë deri në Pliocenit . Miacis dhe Ampikionidae ishin të parët e kaniform për t'u ndarë nga të tjerët dhe ndonjëherë konsiderohet të jenë grupe motër me Ursidae, por afërsia e saktë e Ampikionidae dhe Ursidae, si dhe Arktoidae me Ursidae, është ende e pasigurtë.Kanidët( uqërit ,kojotat ,çakejntë , dhelprat dhe qentë ) përgjithësisht konsiderohet të jetë grupi motër me Arktoidea. Ursidae ndodhin së pari në Amerikën e Veriut në Eocenën e Vonë (rreth 38 mya) shumë i vogël dhe kishte një kafkë vetëm 7 cm të gjatë. Ashtu si kanidët, kjo familje nuk shfaqet në Euroazi dhe Afrikë deri në Miocene. Familjet e tjera të kaniformëve Ampikionidae, Mustelidae dhe Prokionidae ndodhin në të dy Botën e Vjetër dhe në Botën e Re nga Eocenin vonë dhe Oligocenin e hershme.

 
Një civet i palmave afrikane , ndoshta një shembull i një formimi primitiv

Paraardhësi i të gjithë Feliformëve evoluan nga ndarja Kaniformia-Feliformia. Nandinia ,civeti palmet afrikan( Nandinia binotata ), duket të jetë më primitive e të gjitha formave dhe i para që ndahet nga të tjerët.Linsangu aziatik të gjinisë Prionodon (vendosur tradicionalisht në Viverridae) formojnë familjen e tyre, si disa të fundit.Studimet tregojnë se Prionodoni është në fakt i gjallë më e afërt në lidhje me macet. Nimravidae janë parë ndonjëherë si më basalët të gjitha feliformëve dhe i pari për të ndarë nga të tjerët, por ekziston mundësia që Nimravidae nuk mund të takojnë edhe brenda rendit,  dhe për këtë arsye pozicioni i saj si një kullë brenda Karnivorave është aktualisht i paqëndrueshëm. Studime të tjera tregojnë se barbourofelid formojnë një familje të veçantë, e cila është e lidhur ngushtë me felinët vërtetë në vend që të lidhen me nimravidët. Fosilet e njohur me origjinë datojnë nga Eoceni i vonë (37 mya), nga Formimi i Carnivores të Bardhë të Chadronian në Rimsin e Flamurit, Wyoming. Diversiteti i Nimravidëve duket se ka arritur kulmin rreth 28 mije vjet më parë. Hiperkarnivorouët (rreptësisht ngrënës mishi) feliformët nimravid ishin zhdukur në Amerikën e Veriut, pas 26 Mya dhe felinët nuk arrijnë në Amerikën e Veriut deri në Miocenit në fillim të mesme (16 Mya).

Është sugjeruar se kanidët e evoluan morfologjitë në hiperkarnivorous sepse nuk ishin mungesa e feliformëve gjatë kësaj periudhe ( maceve, 26-18.5 mya), megjithatë të dhënat e kohëve të fundit nuk e mbështesin këtë hipotezë.E të cilave u zhdukën para shfaqjes së felideve. Pavarësia u rrit gjatë "boshllëkut të maceve" edhe me zhdukjen e kjo ishte për shkak të zhdukjes së ndërmjetësve morfologjikë, dhe për shkak se mishngrënësit filluan të zënë morfopacinë hipokarnivorousve (jo 100% mishngrënës) për herë të parë në Amerikën e Veriut.Prokionidët nuk arritën në Amerikën e Veriut deri në fillim të Micenit dhe disa të tjerë "(p.sh.,Ursinae ), nuk arriti deri në Miocenin e vonë. Linjat e zhdukura të Ursidae ishin të pranishme në Amerikën e Veriut nga Eoceni i vonë përmes Miocenit dhe ampikionides (ariu-qen) ishin të pranishëm edhe gjatë kësaj periudhe, por morën një morfospace të përbashkët në përgjithësi me kanidët dhe jo në afërsi me ursidë. Një pyetje e madhe mbetet se pse ka pasur një rënie progresive në karnivoramorpanve hiperkarnivorous gjatë Oligocenit të vonë /fillim të Miocene. Gjatë kësaj periudhe të gjitha format hiperkarnivorous u zhduken nga të dhënat fosile, duke përfshirë feliformët hiperkarnivorous, kanid, dhe mustelid. Një shpjegim i mundshëm është ndryshimi i klimës. Toka u ftoh gradualisht pas Paleocenit dhe gjatë një periudhe që përfshinte kufirin e Eocenit / Oligocenit, ndodhi një ngjarje dramatike e ftohjes klimatike.

Një studim i kohëve të fundit ka zgjidhur përfundimisht pozicionin e saktë të Ailurusit : pandës së kuqe nuk është as prokionid as një ursid, por formon një familje monotipike, me musteloidët e tjerë si të afërmit e saj më të ngushtë të gjallë. I njëjti studim tregoi gjithashtu se ata nuk janë një familje primitive, siç ishte menduar dikur. Madhësia e trupit të tyre të vogël është një tipar i mesëm - forma e trupit primitiv të arktoideve ishte e madhe, jo e vogël. Studimet e fundit molekulare sugjerojnë gjithashtu se Karnivorat endemike të Madagaskarit , duke përfshirë tre përgjithshmë zakonisht klasifikuar me civetët dhe katër përgjithshmë të mangustave klasifikuar me Herpestidae, janë zbritur të gjitha nga një paraardhës i vetëm. Ata formojnë një taxon të vetëm motër në Herpestidae.Hienat janë gjithashtu të lidhura ngushtë me këtë klasë.

Klasifikimi

Redakto
 
Nuselala, karnivori më i vogël

Kur u emërua për herë të parë Karnivora, kishte vetëm pesë familje:

  • Familja Kanidae : Qentë , uqërit dhe dhelprat
  • Familja Felidae : Macet
  • Familja Mustelidae :Nuselala ,vjedulla ,rakuni ,vidra ,morfeta , dhe të afërmit (duke kombinuar familjet e sotme Mustelidae dhe Mepitidae )
  • Familja Ursidae :Arijnt , dhe pandat (kombinuar familjet e sotme Ailuridae , Prokionidae , dhe Ursidae )
  • Familja Viverridae :Mangusta ,civetët ,hijenat dhe të afërmit (duke kombinuar familjet e sotme Eupleridae , Herpestidae , Hiaenidae , Nandiniidae , Prionodontidae dhe Viverridae)
 
Elefantit jugor i detit  , karnivori më i madh

Skema më e zakonshme klasifikuese moderne e ndan Karnivorat në jetesë gjashtëmbëdhjetë dhe një numër familjesh të zhdukura, si më poshtë:

  • Rendi Karnivora

  Nënrendi Feliformia ("si-macet")

Familja Nandinidae :civeti palmen afrikan ; një specie

  Familja † Nimravidae : macet dhëmbë-shpatë (5-36 mya)

 
Ariu i murrmë , një nga më të mëdhenjtë e karnivoranve tokësor

  Incertae sedis

Gjinija † Aeluropsis

  † Aneuropsi annectens

  Gjinija † Mellivorodon

  † Mellivorodon paleindicus

  Mbifamilja Feloidea

  Familja Felidae : macet; 41 lloje në 15 gjini

  Familja Prionodontidae : linsangu aziatik ; dy lloje në një gjini

  Familja † Barbourofelidae : (6-18 mya)

  Gjinija † Stenogale (Schlosser, 1888)

  † Stenogale aurelianensis ( Miocene e Ulët , Francë )

  † Stenogale bransatensis ( Oligocene e sipërme , Bransat , Francë)

 
Një mace dhe një qen , karnivoran të zbutur

  † Stenogale brevidens

  † Stenogale gracilis (Filhol, 1877) ( Ulët Oligocene , Quercy , Francë)

  † Stenogale intermedia (Oligocene e Ulët, Quercy, Francë)

  † Stenogale julieni (Miocene e Ulët, Aquitanian , Saint-Gérand , Francë)

  Gjinija † Haplogale (Filhol, 1882)

  † Haplogale media (Filhol, 1882) (Ulët Oligocene, Quercy, Francë)

  Mbifamilja Viverroidea

  Familja Viverridae : civet dhe aleatët; 34 lloje në 15 gjini

Mbifamilja Herpestoidea

  Familja Eupleridae : karnivoran malagasi; 10 specie në shtatë gjini

  Familja Herpestidae :mangustat dhe aleatët; 34 lloje në 14 gjini

  Familja Hiaenidae :hienat dhe proteli me kreshte ; katër lloje në tre gjini

  Familja † Lopokionidae

Mbifamilja † Stenoplesiktoidea

Familja † Perkrokutidae

Familja † Stenoplesiktidae

Nënrendi Kaniformia ("si-qen")

Familja † Amfikionidae : ari-qen (9-37 mya)

  Familja Kanidae : qentë dhe aleatë; 38 lloje në 12 gjini

  Infrarendi Arktoidea

Mbifamilja Ursoidea

Familja † Hemikionidae : (2-22 mya)

  Familja Ursidae : mbart ; tetë lloje në pesë breza

  Mbifamilja Pinipedia

Familja † Enaliarctidae : (23-20 mya?)

  Familja Odobenidae :trikeku ; një specie

  Familja Otaridae :luani i detit ; 15 lloje në shtatë gjini

  Familja Fokidae :foka ; 18 lloje në 13 gjini

  Mbifamilja Musteloidea

  Familja Ailuridae : panda e kuqe ; një specie

Familja Mefitidae :morfeta ; 12 specie në katër gjini

  Familja Mustelidae : nuselala dhe aleatë; 59 lloje në 22 gjini

  Familja Prokionidae :rakuni dhe aleatët; 14 lloje në gjashtë gjini

   Carnivora   
Feliformia

Nimravidae 

Stenoplesictidae

Percrocutidae 

Nandiniidae  

Feloidea

Prionodontidae 

Barbourofelidae

Felidae  

Viverroidea

Viverridae  

Herpestoidea

Hyaenidae  

Herpestidae  

Eupleridae  

   Caniformia   

Amphicyonidae 

Canidae  

   Arctoidea   
   

Hemicyonidae

Ursidae  

Pinnipedia

Enaliarctidae 

   

Phocidae  

   

Otariidae  

Odobenidae  

   Musteloidea   
   

Ailuridae  

   

Mephitidae  

   

Procyonidae  

Mustelidae  

Shiko dhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Wang, Xiaoming; Tedford, Richard H.; Dogs: Their Fossil Relatives and Evolutionary History. New York: Columbia University Press, 2008. ISBN 0231135289, p. 1". {{cite web}}: Mungon ose është bosh |url= (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)