Ariu i murrmë (Ursus arctos) ose ariu i kafenjtë është lloji i dytë më i madh i familjes së arinjve, pas ariut polar, duke arritur në peshë deri në 868 kilogram (1,914 pound)

Ariu i murrmë
Vargu kohor: Pleistoceni-Holoceni
Brown bear.jpg
Ariu i murrmë (U. arctos)
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria: Animalia
Klasa: Mammalia
Rendi: Carnivora
Familja: Ursidae
Gjinia: Ursus
Speciet: U. arctos
Emri binomial
Ursus arctos
Linnaeus, 1758
Ursus arctos range map.svg
Harta e përhapjes

GjatësiaRedakto

Deri në 2m, pesha është 250 kg deri 816 kg.

PërshkrimiRedakto

Ariu i murrmë është një nga mishngrënësit më të mëdhenj. Ai është nga mishngrënësit që jeton në tokë më të përhapur në botë.

Përhapja dhe habitatiRedakto

Kjo specie është e përhapur në Lindjen e Mesme, malet Atllase të Afrikës edhe në pjesën më të madhe të Europës dhe të Amerikës Veriore. Në rajon, shpërndarja e ariut të murrmë përkon me shpërndarjen e pyjeve të lisit. Përgjithësisht e ndeshim në zonat malore të mbuluara me pyje dhe shkurre.

UshqimiRedakto

Dieta e arinjve është shumë e ndryshueshme dhe përmban barëra, erëza, rrënjë, lente, mana pylli, vezë shpendësh dhe gjitarë, mjaltë dhe fruta.

SjelljaRedakto

Në përgjithësi, ariu i murrmë lëviz gjatë natës, por ndonjëherë dhe ditën. Megjithëse nuk janë plotësisht letargjikë dhe mund të zgjohen lehtësisht, të dy sekset pëlqejnë të futen në një vend të mbrojtur, si shpellë, e çarë apo zgavër gjatë muajve të dimrit. Arinjtë e murrmë janë përgjithësisht të vetmuar, por mund të krijojnë grupe të mëdha kur zbulojnë burime të mëdha ushqimi.

RiprodhimiRedakto

Shumimi ndodh nga maji deri në korrik. Këlyshët, përgjithësisht 1 deri në 3 (rrallë 4 ose më shumë), lindin në janar ose në fillim shkurti, kur nëna është në gjendje letargjie.

ZëriRedakto

Hungërim.

Lidhje të jashtmeRedakto

Dokumentari i PPNEA

  1. ^ Stampa:IUCN2013.1