Merkati ( Suricata suricatta ) ose surikati është një mangustë e vogël dhe i vetëm anëtar i gjinis Suricata .  Ai jeton në shkretëtirën e Kalahari në Botsvana , në pjesën më të madhe të Shkretëtirës së NamibisNamibi dhe Angolën jugperëndimore , dhe në Afrikën e Jugut . Një grup merkati quhet "turmë", "bandë" ose "klan". Një klan merkati shpesh përbëhet nga rreth 20 individë, por disa klane të mëdha kanë 50 ose më shumë anëtarë. Në robëri, surikatët kanë një jetëgjatësi mesatare prej 12-14 vjet, dhe rreth 6-7 vjet në të egër.

Merkati
Vargu kohor: Pliocene–Recent
[1]
Një turmë merkatësh në Rezervëatin e Tswalu Kalahari
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor e
Unrecognized taxon (fix): Suricata
Lloji:
Emri binomial
Suricata suricatta
(Schreber, 1776)
Rangu i merkatit

Etimologjia Redakto

"Merkat" është një fjalë e huazuar nga afrikanshja ( theksuar [mɪərkat] ).  Emri rrjedh nga hollandishtja , por nga keqidentifikimi. Në hollandisht, meerkat do të thotë guenon , një majmun i gjinisë Cercopithecus .  Fjala meerkat është holandeze për "macen e liqenit".Fjala mbase filloi si një adaptim hollandez i një derivati ​​të markës sanskrite = "majmuni",  mbase në Afrikë me anë të një marinari indian në bordin e një anijeje të kompanisë holandeze lindore .

Në letërsinë e hershme, surikati u referua si mierkat . Në gjihën afrikanase kolokiale, mier do të thotë terminit, dhe kat do të thotë mace

Taksonomia Redakto

Viverra suricatta ishte emri shkencor propozuar nga Johann Christian Daniel von Schreber në vitin 1776. Emri Suricata u propozua nga Anselme Gaetan Desmaret në 1804, i cili gjithashtu përshkroi një mostër nga një kopësht zoologjik mbledhura në Kepi i Shpresës së Mirë .

Në shekujt 18-20, u përshkruan disa ekzemplarë nga kopshte zoologjikw, nga të cilët tre njihen aktualisht si nënspecie:

Pëshkrimi Redakto

 
Kafka dhe dhëmbët, siç ilustrohet në Gervais ' Historisë Natyrore e Gjitareve

Merkati është një mongozë e vogël me ndërtime të pakta që karakterizohet nga një kokë e gjerë, sy të mëdhenj, një gungë e theksuar , këmbë të gjata, një bisht i hollë i holluar dhe shirita të errët, kafe të errëta në anën e pasme. Ёshtë më e vogël se shumica e mongozave të tjera, përveç mongozave xhuxh (gjinia Helogale ) dhe ndoshta specie Galerella .  Gjatësia e kokës dhe e trupit është rreth 24–35 cm (9,4–13,8 in), dhe pesha është regjistruar të jetë ndërmjet 0,62–0,97 kg (1.4–2,1 lb). Pallto e butë është gri e çelët deri në të verdhë me kafe me dritë alternative dhe grupe të errëta në anën e pasme. Individët nga pjesa jugore e diapazonit priren të jenë më të errët. .  Këto qime janë tipike midis 1.5 dhe 2 cm (0,59 dhe 0,79 in), por matni 3-4 cm (1,2-1,6 in) në krahët. Koka është kryesisht e bardhë dhe nënshartesat janë të mbuluara rrallë me lesh kafe të kuqërremtë të errët.  Sytë, në bazat që mbulojnë mbi 20% të gjatësisë së kafkës, janë të afta për të parë shikimin binokular . Bishti i hollë, i verdhë, ndryshe nga bishtat me gjethe të gjalla të shumë mangustave t tjera, masa 17-25 cm (6,7 në 9,8 në), dhe është i lagur me të zeza. Femrat kanë gjashtë thithka.

Merkati ka 36 dhëmbë.Dizajni fizik i merkatit lehtëson gërmimet, lëvizjen nëpër tunele dhe ngritjen në këmbë, megjithëse nuk është aq i aftë për vrapim dhe ngjitje. Parakrahët e mëdhenj, të mprehtë dhe të lakuar janë shumë të specializuara në mesin e formave të lehta , dhe lejojnë që merkati të gërmojë në mënyrë efikase. Veshët e zeza, si gjysmëhëna mund të mbyllen për të parandaluar hyrjen e papastërtisë dhe mbeturinave gjatë gërmimeve. Bishti përdoret për të balancuar kur qëndroni në këmbë, si dhe për sinjalizimin.

 
Skeleti i një merkat i ekspozuar në Muzeun e Osteologjisë

Merkatët tregojnë një sistem të specializuar termorregullimi që i ndihmon ata të mbijetojnë në habitatin e tyre të nxehtë dhe të thatë. Një studim tregoi se temperatura e trupit të merkatëve ndjek një ritëm diurnal , mesatarisht 38.3 ° C (100.9 ° F) gjatë ditës dhe 36.3 ° C (97.3 ° F) gjatë natës. Ndërsa temperatura e trupit bie nën zonën termonutrale, e përcaktuar të jetë 30–32,5 ° C (86,0–90,5 ° F) për merkatët, rrahjet e zemrës dhe konsumi i oksigjenit bie; djersitja rritet ndjeshëm në temperaturat mbi zonën. Gjithashtu, merkatët kanë një normë bazale metabolike dukshëm më të ulët se mishngrënësit e tjerë, gjë që ndihmon në ruajtjen e ujit dhe zvogëlimin e prodhimit të nxehtësisë nga proceset metabolike. Gjatë dimrit, merkat balancon humbjen e nxehtësisë duke rritur prodhimin e metabolizmit të nxehtësisë dhe metodat e tjera të tilla si rrezet e diellit.

Sjellja dhe ekologjia Redakto

 
Merkati duke parë

Merkatët janë gjitarë të vegjel, që jetojnë në rrjete të mëdha nëntokësore me hyrje të shumta që ata lënë vetëm gjatë ditës, përveç për të shmangur nxehtësinë e pasdites.  Ata janë krijesa shumë shoqërore dhe jetojnë së bashku në koloni.  Kafshët në të njëjtin grup mbajnë njëri-tjetrin rregullisht.  Për të parë grabitqarët, një ose më shumë merkat qëndrojnë në vende të larta, për të paralajmëruar të tjerët për afrimin e rreziqeve.  Kur një grabitqar është vërejtur, merkati duke u larguar dërgon një lehje paralajmëruese , dhe anëtarët e tjerë të grupit vrapojnë dhe fshihen në një nga vrimat e shumta që janë përhapur në të gjithë territorin e tyre.

Merkatët gjithashtu rritin të rinjtë në grup. Femrat që nuk kanë prodhuar asnjëherë pasardhës të tyre shpesh shërbejnë për të ushqyer të rinjtë e çiftit alfa. Ata gjithashtu mbrojnë të rinjtë nga kërcënimet, shpesh duke rrezikuar jetën e tyre. Me paralajmërimin e rrezikut, të mëdhejntë i marrin nëntokë të rijntë pë siguri dhe janë të përgatitur për t'i mbrojë ata nëse rreziku vijon.

Merkati njihet gjithashtu se ndajnë gropën e tyre me mongozin e verdhë dhe ketrin e tokës . Si shumë specie, të rinjtë e surikatëve mësojnë duke vëzhguar dhe imituar sjelljen e të rriturve, megjithëse të rriturit gjithashtu përfshihen në udhëzime aktive. Për shembull, të rriturit surikat i mësojnë këlyshëve të tyre se si të hanë një akrep helmues: ata do të heqin thumbin dhe do të ndihmojnë këlyshin të mësojë se si të merret me krijesën.

Përkundër kësaj sjelljeje altruiste, merkatët vrasin ndonjëherë anëtarë të rinj të grupit të tyre. Merkat vartëse janë parë duke vrarë pasardhësit e më shumë anëtarëve të moshuar për të përmirësuar pozicionin e pasardhësve të tyre.

Kur kolonitë i ekspozohen pranisë njerëzore për një kohë të gjatë, ato do të bëhen jot ë ndrojtur, gjë që lejon dokumentimin e sjelljes së tyre natyrore. Nuk është e pazakontë që ekuipazhet e kamerave, të cilët kryesisht duhet të qëndrojnë ende për periudha të gjata gjatë xhirimeve, për t’u përdorur si postime të përshtatshme për dërgime.

Vokalizmi Redakto

Thirrjet e merkatit mund të kenë kuptime specifike, me thirrje të veçanta që tregojnë llojin e grabitqarit dhe urgjencën e situatës. Përveç thirrjeve të alarmit, merkatët gjithashtu bëjnë thirrje paniku, thirrje rekrutimi dhe thirrje lëvizëse. Ato varen, rrethojnë, përkulen, ose lehin, në varësi të rrethanave. Merkatët bëjnë thirrje të ndryshme alarmi në varësi të faktit nëse shohin një grabitqar ajror ose tokësor. Për më tepër, karakteristikat akustike të thirrjes do të ndryshojnë me urgjencën e episodit të mundshëm grabitqar. Prandaj, janë identifikuar gjashtë thirrje të ndryshme alarmi grabitqarë me gjashtë kuptime të ndryshme: grabitqar ajror me urgjencë të ulët, të mesme dhe të lartë; dhe grabitqar tokësor me urgjencë të ulët, të mesme dhe të lartë. Merkatët reagojnë në mënyrë të ndryshme pasi të dëgjoni një zë alarmi grabitqar tokësor sesa pasi të keni dëgjuar një zë alarmi të predatorëve ajror. Për shembull, pasi të kenë dëgjuar një thirrje alarmi të grabitqarëve tokësor me urgjencë të lartë, merkati ka të ngjarë të kërkojnë strehim dhe të skanojnë zonën. Nga ana tjetër, pasi të keni dëgjuar një thirrje alarmi të predatorëve ajrorë të urgjencës së lartë, merkati ka të ngjarë të shduket.

Dieta Redakto

 
Merkat duke gërmuar për insekte

Merkatët janë kryesisht insektivorë , por hanë edhe kafshë të tjera ( hardhucat , gjarpërinjtë , akrepat , merimangat , vezët , gjitarët e vegjël , milipedët , centipedët dhe, më rrallë, zogjtë e vegjël), bimë dhe tartufi i shkretëtirës Kalaharituber pfeilii . Merkatët janë imun ndaj llojeve të caktuara të helmit , duke përfshirë helmin shumë të fortë të akrepave të shkretëtirës së Kalaharit .

 
Merkati duke ngrënë një bretkosë

Merkatët e vegjël nuk fillojnë të ushqehen me ushqim derisa të jenë rreth një muaj, dhe këtë e bëjnë duke ndjekur një anëtar të moshuar të grupit i cili vepron si urdhethyes. Merkatët foragjeren në një grup me një dërgues duke shikuar për grabitqarët ndërsa të tjerët kërkojnë ushqim. Detyra e  zakonisht është afërsisht një orë e gjatë. Roja bën tinguj përgjues kur gjithçka është mirë.

Një merkati ka aftësinë të gërmojë përmes një sasie rërash të barabartë me peshën e vet në vetëm pak sekonda. Gërmimet bëhen për të krijuar tunele, për të marrë ushqim dhe gjithashtu për të krijuar retë e pluhurit për të shpërqendruar grabitqarët.

Riprodhimi Redakto

Merkatët bëhen të pjekur seksualisht në moshën rreth dy vjeç dhe mund të kenë një deri në katër qenush në një pjellë, me tre qenush janë madhësia më e zakonshme e pjellës. Merkatë janë iteropar dhe mund të riprodhojnë çdo kohë të vitit. Foshnjat lejohen të largohen nga gjumshti në moshën dy deri në tre javë.

Nuk ka shfaqje paraprake ; mashkulli mund të luftojë me femrën derisa ajo t'i nënshtrohet atij dhe të fillojë çiftëzimi . Gestacioni zgjat afro 11 javë dhe të rinjtë lindin brenda tunelit dhe janë altriale (të pazhvilluara). Veshët e të rinjve hapen në moshë rreth 10 ditësh, dhe sytë e tyre në 10-14 ditë. Ata janë zvjerdhur rreth 49 deri në 63 ditë.

Zakonisht, çifti alfa rezervon të drejtën për t'u bashkuar dhe normalisht vret çdo të ri jo të vetin, për të siguruar që pasardhësit e tij të kenë mundësinë më të mirë të mbijetesës. Theifti mbizotërues mund të dëbojë gjithashtu nënat e pasardhësve fyes.  Grupet e reja merkatësh shpesh formohen nga femrat e dëbuara që bashkohen me një grup meshkujsh.

Femrat duket se janë në gjendje të njohin erën e farefisit të tyre nga era e jo-farefisit të tyre. Njohja e aromës është një aftësi e dobishme që lehtëson bashkëpunimin midis të afërmve. Kur çiftëzimi ndodh ndërmjet të afërmve të surikatëve, shpesh rezulton në pasoja negative të fitnesit ose depresion të lindur . Depresioni në lindje ishte i dukshëm për një larmi tiparesh: masa e qenve në shfaqje nga lulëzimi i lindjes, gjatësia e këmbës së pasme, rritja deri në pavarësinë dhe mbijetesa e të miturve.  Këto efekte negative ka të ngjarë të vijnë nga homozigoziteti i rritur që lind nga jombarshtimi dhe shprehja pasuese e mutacioneve recesive .

 
Një merkat në shfaqje në një kopsht zoologjik.

Grabitqarët Redakto

Shqiponjat luftëtare,shqiponjat grabitëse dhe çakallët janë grabitqarët kryesorë të surikatëve. Merkatët nganjëherë vdesin nga kafshimi i gjarprit në konfrontime me gjarpërinjtë .

Merkatët si kafshë shtëpiake Redakto

Merkatët, duke qenë kafshë të egra, bëjnë pjesë në kafshët shtëpiake të dobta. Ata mund të jenë agresivë, veçanërisht ndaj mysafirëve dhe mund të kafshojnë. Ata shënojnë me erë pronarin e tyre dhe shtëpinë ("territorin" e tyre).

Referime Redakto


  1. ^ "Fossilworks: Suricata suricatta". fossilworks.org. Arkivuar nga origjinali më 18 nëntor 2018. Marrë më 14 prill 2018. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Jordan, N. R. & Do Linh San, E. (2015). "Suricata suricatta". IUCN Red List of Threatened Species. 2015: e.T41624A45209377. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)