Mongozi i Selousit ose mangusta e Selousit  ( Paracynictis selousi ) është një mishngrënës i Afrikës Jugore . Ёshtë i vetmi anëtar i gjinisë Paracynictis në familjen mongoze .

Mongozi i Selousit
Paracynictis selousi Smit.jpg
Statusi i ruajtjes
Klasifikimi shkencor Edit this classification
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Herpestidae
Gjinia:
Lloji:
P. selousi
Emri binomial
Paracynictis selousi
(de Winton, 1896)
Selous' Mongoose area.png
Gama e mongozit të Selousit

TaksonomiaRedakto

Nënspeciet:

  •       Paracynictis selousi bechuanae
  •       Paracynictis selousi ngamiensis
  •       Paracynictis selousi selousi
  •       Paracynictis selousi sengaani

GamaRedakto

Ky mongozë është endemik në Afrikën Jugore. Gama e tij përfshin Angolan , Zambian , Malavin , Namibin , Botsvana , Zimbabve , Mozambikun dhe Afrikën e Jugut .

AnatomiaRedakto

Mangusta e Selousit ka një gjatësi totale prej 63-90 cm dhe një gjatësi bishti 28–43 cm. Peshon rreth 1.4-2.0 kg. Trupi i mongozës varion nga gri i zbehtë me spec të gri deri në gri të gjelbërt me një fund të zbehtë, ndërsa këmbët janë kafe ose të zeza. Bishti i mangustë është i bardhë në majë, duke e bërë atë të identifikueshëm nga mangusta bishtbardhë , i cili ka një bisht të bardhë. Mangusta e Selousit është gjithashtu më e vogël dhe më e hollë se mongozi bishtbardhë. Dallimi kryesor midis gjinive është se gjatësia e femrës Selous ka tre palë thithka në pjesën e saj të poshtme, ndërsa mashkulli jo.

SjelljaRedakto

Mangusta e Selousit është një specie nate , por është vërejtur mbi tokë gjatë ditës. Edhe pse zakonisht është e vetmuar, mongozat ndonjëherë do të formojnë çifte, dhe nuk është e rrallë të shohësh femra me të rinj. Mangusta e Selousit gërmon me kthetrat e veta, por mund të përdorë me mundësi strehën e kafshëve të tjera.

Mangusta e Selousit mund të mbrohet duke lëshuar sekrecionin e fortë të nuhatjes nga gjëndra e saj anale. Bishti i tij me majë të bardhë mund të jetë një tregues i kësaj aftësie.

Burimi kryesor i ushqimit të mongozit të Selousit është jovertebrorët . Ai gjithashtu ushqehet me brejtës të vegjël , amfibë , zvarranikë dhe zogj . Kthetrat e përparme të mongozës janë përshtatur në mënyrë ideale për të kërkuar për larvat e brumbujve nëntokësore . Speciet gërmojnë nëpër tufa prej bari ose gjethe për të gjetur ushqim.

Pjelljet zakonisht përbëhen nga dy deri në katër të rinj, të cilët lindin nga gushti në mars.

HabitatiRedakto

Mangusta e Selousit jeton kryesisht në fusha të hapura dhe pyje .

StatusiRedakto

Mongozi i Selousit klasifikohet si më pak shqetësues . Nuk ka kërcënime të njohura për speciet, dhe popullsia është shpërndarë gjerësisht.

EtimologjiaRedakto

Mangusta mban emrin e Frederick Selous . Si mongozi i Selusit ashtu edhe ajo e Selousit janë pranuar në shqiptimet e emrit. Mangusta e Selusit ka emra të tjerë në gjuhën amtare afrikane, si më poshtë:

Afrikan : Kleinwitstertmuishond

Zulu : Nsengane

Tswana : Kgano

Shona : Jerenyenje.

ReferencaRedakto

  1. ^ Lua error in Moduli:Iucn at line 33: bad argument #1 to 'match' (string expected, got nil). Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern