Matei Shembra lindi në Kundisa, një fshat arbëreshë e Siçilisë, më 30 janar të vitit 1914. Ishte një prift i ritit grek-ortodhoks dhe profesor universitar të gjuhës e kulture shqipëtare në Palermo, të cilët iu përkushtua me angazhim të madh në thellimin e gjuhës shqipe, ruajtjen dhe shtimin e muzikës bizantine liturgjike të shqiptarëve e Siçilisë, që shkruan dorëshkrime të rëndësishme në greqisht dhe punon mbi disa subjekte arbëreshë.

Ishte studiues arbëresh, i cili që ndër të parët që studioi dhe publikoi veprat e autorëve shqiptarë dhe i përmblodhi në monografitë: "Mbi malin e trëndafilave", "E mbesueme e kërshterë", "Bogdanika", "Çeta e profetëve", etj. Vdiq në vitin 1967.

Shkrimet e madheRedakto

Midis studimeve më të rëndësishme janë përmendur:

  • "Doktrina e krishterë" shqiptare e Lekë Matrënga. Ndalohet riprodhimi, transkriptim dhe koment Barberini Latine Kodi i 3454, Vatikani, Biblioteca Apostolica Vatikani, 1964;
  • Statusi aktual i dialektin shqiptar të Kundisës, të Orbis, vol. XIII, nr 2. 1964;
  • Pal Maria Parrino, shkrimtar shqiptar, nxjerrë nga Shéizat-The Plejadi, pn. 5-6-7-8 (1967), Romë, 1967;
  • Brevium Liber i Callistus III: Crusade, Shqipëria dhe Skënderbeu, Palermo, grafik Saleziane Shkolla, 1968;
  • Zhvillimi i gjuhës dhe mendohet se Zef Skiroi nga unë për të II edicionin e "Te Dheu i huaj", në Zef Skiroi në përvjetor i njëqindtë të lindjes, Procedura e Kongresit të Katërt Ndërkombëtar të Studimeve Shqiptare, Vjetari 1965-1966 vit akademik, Palermo, 1966 .

  Ky artikull që ka të bëjë me një biografi individi është i cunguar. Ju mund të ndihmoni Wikipedinë duke e përmirësuar atë.