Mehmeti IV (gjuha osmane: محمد رابع Mehmed-i Rabi; gjuha turke: IV Mehmet, i njohur gjithashtu si gjuetarët, 2 janar 1642-6 janar 1693.) ishte Sulltan osman i Perandorise Turke nga 1648 e për 1687.

Mehmeti i IV

Ai erdhi në fron në moshën gjashtë pas ndjenja babai u rrëzua në një grusht shteti. Gjatë viteve të fundit të sundimit të ndjeshmërisë së perandorisë. Veçanërisht Mehmed IV ishte i njohur nga bashkëkohësit e tij si një sundimtar të devotshëm, dhe ishte referuar si veteranët, ose rolin e "luftëtar i shenjtë" në pushtimeve të shumta për emocione ndjenja të kryera gjatë sundimit të gjatë. Nën sundimin e tij nga një moshë të re, ai zhvilloi një interes të madh për gjueti. Në vitin 1687 Mehmed II u përmbys nga ushtarët të pakënaqur me rrjedhën e luftës së vazhdueshme të Lidhjes së Shenjtë. Ai përfundimisht u tërhoq në Edirne, ku vdiq në vitin 1693.