Hape menynë kryesore
Pamje panoramike e Memorialit "Postbllok", Tiranë

Memoriali "Postbllok" është një vepër e ndërtuar nga ish i dënuari politik dhe intelektuali Fatos Lubonja dhe artisti Ardian Isufi[1].

Postbllok është një vepër monumentale me qëllim kujtimn dhe mosharresën e krimeve dhe vuajtjeve të shkakatuara nga diktatura komuniste në Shqipëri[2]. Instalacioni Postbllok, u inaugurua më 26 Mars 2013 në Bulevardin "Dëshmorët e Kombit"Tiranë[2].

Përmbajtja

Vendodhja e Memorialit PostbllokRedakto

Instalacioni Postbllok është vendosur pranë shtatores së Ismail Qemalit, në afërsi të vilave të ish-Bllokut komunist, në lulishten në të djathtë të ish-vilës së Mehmet Shehut[2].

Përbërja dhe SimbolikaRedakto

 
Bunkeri i Memorialit "Postbllok"

Monumenti Postbllok përbëhet nga tre objekte të ndryshme[3]. Nga disa shtyllë betoni të marra nga Burgu i Spaçit i njohur si "Auzhvici" shqiptar[3], ku vetë Fatos Lubonja kaloi një pjesë të jetës së vet si i dënuar politik. Shtyllat e betonit që shërbenin si përforcim në galeritë e Spaçit, ku punonin të burgosurit, janë të renditura njëra pas tjetrës.

Objekti i dytë është një bunker, që është simboli i vërtetë i diktaturës komuniste shiptare.

Objekti i fundit është një copë nga Muri i Berlinit. Copa nga Muri i Berlinit simbolizon izolimin shiptar nga pjesa tjetër e botës. Copa e murit është dhuratë e Bashkisë së kryeqytetit gjerman për Bashkinë e Tiranës [1][2][3].

Të tjeraRedakto

Shënime dhe ReferencaRedakto

Shiko dhe:Redakto