Karabak i Sipërm

(Përcjellë nga Nagorno-Karabakh)

Karabak i Sipërm (azerbajxhanisht: Dağlıq Qarabağ), njohur ndërkombëtarisht me emrin rus Nagorni Karabah është krahinë në Azerbajxhan e cila më 6 janar të vitit 1992 e ka shpallur pavarësinë. Pjesën më të madhe të popullsisë e përbëjnë Armenët (180.000) të cilët mendojnë se ky regjon duhet të jetë pjesë e Armenisë. Bashkësia ndërkombëtare konstaton se i tërë territori është pjesë e Azerbajxhanit.

Lokacioni i Nagorni Karabahut

Popullsia Azerbajxhanase e Karabakut dhe rretheve përreth (të okupuara nga forcat vendase armene) u larguan ose u dëbuan gjatë luftës. Refugjatët Azerbajxhanë numëronin midis 700.000-1000.000.

HistoriaRedakto

GjeografiaRedakto

PopullsiaRedakto

EkonomiaRedakto

KulturaRedakto