Nasho Jorgaqi (Fier, 1931 - Tiranë, 25 gusht 2022) ka qenë shkrimtar, skenarist, hulumtues dhe studiues shqiptar, doktor i shkencave dhe titullar, është i njohur me titullin “Mjeshtër i Madh i Punës”.

Nasho Jorgaqi

Ai është autor botimesh letrare, skenarësh filmash, përkthimesh dhe botimesh shkencore.

Biografia Redakto

Informator i Sigurimit Redakto

Sipas dokumenteve, Jorgaqi u rekrutua si informator nga Sigurimi i Shtetit më 10 janar 1955 me nofkën "Dragoi", për pesë vjet qe "polic" i studentëve dhe rretheve letrare që shfaqnin pikëpamje “dekadente, reaksionare e pesimiste”, në varësi të seksionit të tretë të Drejtorisë së Punëve të Brendshme. Spiunimet e para ishin kundër Kadrie Kadaresë dhe Robert Shvarcit në Institutin Pedagogjik 2 vjeçar “Aleksandër Xhuvani” në Tiranë.[1]

Më pas u drejtua nga ndërmarrja e botimeve, ndërsa më 1960 kaloi në varësi të Degës së 12-të të Drejtorisë së Sigurimit të Shtetit, e cila mbulonte legatat e huaja në Tiranë. Më 13 tetor 1961 nga informator u bë agjent.[1] Përmendet në dokumentet sekrete të Qani Tartales, një punonjës i Sigurimit të Shtetit, si informator (nuk dihet nëse me dashje apo pa dashje) kundër shkrimtarit Bilal Xhaferri.[2] Nga 1967 deri më 1973 nuk qe i përfshirë në rrjetin sekret, deri kur thirret sërish në detyrë për të mbikëqyrur shkrimtarët e ardhur nga Kosova. Më 1978 u bë rekrutues dhe ndërlidhës, aktiviteti i tij mbaroi më 1991.[1]

Vepra Redakto

Tituj te veprave Redakto

 • Dashuria e Mimozës, novelë - 1960[3]
 • Ëndrra dhe plagë, novelë - 1963
 • Posta e Largët, novelë - 1968
 • Shoku, tregime - 1968
 • Qemal Stafa, biografi - 1970
 • Tregime të Mbrëmjes, tregime për fëmijë - 1972[4]
 • Mërgata e Qyqeve, roman, Vol. I, II - 1978, 1979
 • Tregimet e Qemalit, tregime për fëmijë - 1978
 • Atentatori i Perandorit, biografi -1980
 • Tregimet e Pranverës, tregime për fëmijë - 1985
 • Larg dhe afër, udhëpërshkrime dhe meditime - 1987 [4]
 • Udhëve të mërgimit, udhëpërshkrime dhe meditime - 1994
 • Manastiri i dashurisë, proza të shkurtra dhe tregime - 1995
 • Ndëshkimi i Bukurisë, proza të shkurtra dhe tregime - 1998
 • Tomka - 1968 [4]
 • Poetika e dokumentit - 1987 [4]
 • Udhëtim me Fan Nolin 1995 [4]
 • Ka përgatitur për botim vepra të Fan Nolit, Faik Konicës, Mitrush Kutelit, Haki Stërmillit, Lumo Skëndos, etj.
 • Ka përkthyer vepra të Anton Çehovit, Xh. Gollsuorthit, M. Prishvinit, A. Filipit, etj.
 • Udhëtime Letrare - 2001

Botimet shkencore Redakto

Në botimet e tij shkencore përfshihen:

 • Antologji për Skënderbeun, (1968)
 • Silueta Letrare, studime - 1976
 • Poetika e dokumentit, studime - 1987 [4]
 • Antologji e mendimit estetik shqiptar (1504-1944), 1994[4]
 • Antologji e fjalës së mençur - 1994
 • Udhëtim me Fan Nolin', (1995)
 • Estetika e fjalës shqipe, (studime, artikuj, ese, 1995)
 • Portrete dhe gjurmime (artikuj dhe studime letrare, 2002)
 • Hire letrare, shpalime historike (studime, vështrime, ese, 2012)

Skenaret Redakto

Referime Redakto

 1. ^ a b c "Tufa nxjerr të dhëna të tjera për shkrimtarin Jorgaqi / Si u martua me agjenten me nofkën "Artistja"". cna.al. Marrë më 17 mars 2021.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
 2. ^ 27.al (17 tetor 2016). "Nasho Jorgaqi në dosjen e Sigurimit të Shtetit për Bilal Xhaferrin". 27.al. Marrë më 17 prill 2018.{{cite news}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja)
 3. ^ http://www.worldcat.org/title/udhetime-letrare/oclc/48614397
 4. ^ a b c d e f g Gjovalin shkurtaj dhe Enver Hysa : Gjuha Shqipe për të huajt dhe shqiptarët jashtë atdheut