Nazli Ecevit

piktore turke
(Përcjellë nga Nazlı Ecevit)

Fatma Nazlı Ecevit (4 Janar 1900 - 14 Gusht 1985) ishte një mësuese e shkollës turke dhe një piktore realiste-impresioniste. Ajo ishte nëna e kryeministrit Bülent Ecevit .

Jeta e hershmeRedakto

Fatma Nazlı lindi në Stamboll, asokohe kryeqyteti i Perandorisë Osmane, më 4 janar 1900. Babai i saj ishte Emin Sargut, një kolonel, gjyshi i babait Salih Pasha, një gjeneral major ( Ottoman Turkish ) dhe gjyshi i saj i nënës Kirat Pasha, ndihmës i sulltanit osman

Pas diplomimit nga shkolla e Mësuesit Capa për vajzat ( Ottoman Turkish ) në vitin 1915, Mihri Müşfik, një nga piktorët e para turke femër , e inkurajoi atë të vazhdojë studimin e saj për pikturën. Ajo vazhdoi për të studiuar në Shkollën e Arteve të Bukura për vajza ( Ottoman Turkish ) midis 1915 dhe 1922, ku ajo u mësua nga Ömer Adil, dhe u bashkua me punëtorinë e Feyhaman Duran . Ndërsa provimet e diplomimit për Shkollën e Arteve të Bukura për Vajza u anuluan për shkak të Luftës së Pavarësisë Turke, ajo mori një certifikatë mësimore.

Vite si mësuesRedakto

Nazlı ishte punësuar si mësuese pikture në shkollën e mesme të lartë për vajza në Beşiktaş. Më pas ajo e ndoqi babanë e saj në KastamonuAnadoll, dhe e ndërpreu karrierën e saj në pikturë për 25 vjet. Ajo fillimisht dha mësim në Kastamonu, dhe më vonë dha mësim në Bolu dhe itzmit .

Ajo u martua në 1924 dhe u transferua në Ankara . Vitin tjetër, ajo lindi një djalë, Bülent, i cili më vonë u bë udhëheqës i partisë politike dhe katër herë kryeministër . Ajo punoi si mësuese pikture në Shkollën e Muzikës së Mësuesve të Ankarasë, pararendës i Konservatorit Shtetëror të Universitetit Hacettepe në Ankara . Për më tepër, ajo dha mësim në Shkollën e Mesme Master Junior në Stamboll. Karriera e saj si mësuese zgjati 19 vjet.

Karriera e pikturësRedakto

Ecevit rifilloi pikturën në 1947. Ajo kishte treguar veprat e saj në Ekspozitat Galatasaray gjatë viteve të saj të studentëve dhe vazhdoi ta bënte këtë në ekspozitat në grup pas vitit 1947. Ajo gjithashtu mbajti ekspozita private. Gjatë viteve të saj studentore, ajo pikturoi portrete dhe nudha . Punimet e saj paraqesin një stil realist dhe impresionist : ajo u zhvillua në "Unionin e Arteve të Bukura", nga të cilat ajo ishte anëtare dhe për ca kohë edhe kryetare e saj. Stili i saj ngjason me atë të piktorëve turq të brezit të viteve 1930 si İbrahim Çallı, Şeref Akdik, Ali Karsan dhe Adil Doğançay. Ndjenja e saj për hartimin ishte e fuqishme. Pas vitit 1947, ajo e pikturuar kryesisht peizazhe dhe ende lifes, duke kombinuar ndjeshmërinë butë dhe ngjyra e stilit impresionist në pikturat e peisazhit hartuar nga Salacak, Bosforit në Stamboll dhe Bursa me një vështrim objektiv realist në atmosferë lokale.

Impresionizmi i saj bazohet në një traditë të transmetuar përmes piktorëve ushtarakë në Turqi. Nga viti 1948 deri më 1975, ajo shfaqi veprat e saj pothuajse çdo vit në Ekspozitën Shtetërore të Artit dhe Skulpturës. Punimet e saj janë në vajra, bojëra uji, liri dhe qymyr.

Problemet shëndetësore dhe vdekjaRedakto

Në qershor 1985, Ecevit u shtrua në spital në Stamboll, ku ajo jetoi, për shkak të problemeve me diabetin dhe traktin urinar . Më vonë, ajo u transferua në Ankara, ku banonte djali i saj Bülent Ecevit. Më 14 gusht 1985, ajo vdiq në moshën 85 vjeç në spitalin e Universitetit Hacettepe, ku po kurohej. Ajo u përshkua në Cemeci Asri Cemetery pas një shërbimi funerali të mbajtur në Xhaminë Hacı Bayram .

PunonRedakto

Pikturat e saj përfshijnë:

  • Keriman Hanım'ın Portresi ( Portreti i Kerman Hanım ), (1922) Muzeu Shtetëror i Artit dhe Skulpturës në İstanbul
  • Çiçekler ( Lule ), Muzeu Shtetëror i Artit dhe Skulpturës në Stamboll
  • Çamlıcan'dan Görünüm ( Pamje nga Cıamlıca )
  • Balkonlu Manzara ( Peisazhi me Ballkon )
  • Bebek ( Bebe ), (shitur në Prill 2000 për afërsisht. 19,200 dollarë amerikanë)
  • Salacakta Kız Kulesi ( Kulla e Maiden në Salacak ), (shitur në qershor për rreth. 23,200 dollarë amerikanë)
  • Boğaziçi ( Bosfori ), (1954) (shitur në qershor 2000 për afërsisht. 8,000 dollarë amerikanë)

Një pikturë e naftës me temë "Salacak" u var në ndërtesën e zyrës së kryeministrit në korrik 2003, urdhëruar nga Rexhep Tajip Erdogan pasi ai kishte marrë detyrën në Mars të atij viti.

ReferencatRedakto

Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.
Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.

Gabim referencash: <ref> etiketa e përcaktuar në <referenca> ka atribut grup "" që nuk duket në tekstin paraprak.