Mustafa Bülent Ecevit (28 maj 1925 – 5 nëntor 2006) ishte një politikan, burrë shteti, poet, shkrimtar, studiues dhe gazetar turk, i cili shërbeu si Kryeministër i Turqisë katër herë midis 1974 dhe 2002. Ai shërbeu si kryeministër në vitet 1974, 1977, 1978–79, dhe 1999–2002. Ecevit ishte kryetari i Partisë Republikane Popullore (CHP) midis 1972 dhe 1980, dhe në 1989 ai u bë kryetar i Partisë së Majtë Demokratike (DSP). Atij i njihet merita për futjen e politikës socialdemokratike në Turqi duke sintetizuar Qemalizmin me socialdemokracinë, duke e bërë kështu demokracinë sociale një parim thelbësor në ideologjinë moderne e Mustafa Qemal Ataturkut.

Bülent Ecevit
Kryeministri i 16-të i Turqisë
Në detyrë
11 janar 1999 – 18 nëntor 2002
PresidentiSylejman Demirel
Ahmet Nexhdet Sezer
ZëvendësDevlet Bahçeli
Hüsamettin Özkan
Şükrü Sina Gürel
Mesut Yılmaz
Hikmet Uluğbay
Paraprirë ngaMesut Jëllmaz
Pasuar ngaAbdullah Gyl
Në detyrë
5 janar 1978 – 12 nëntor 1979
PresidentiFahri Korutyrk
ZëvendësOrhan Eyüboğlu
Turhan Feyzioğlu
Hikmet Çetin
Faruk Sükan
Paraprirë ngaSylejman Demirel
Pasuar ngaSylejman Demirel
Në detyrë
21 qershor 1977 – 21 korrik 1977
PresidentiFahri Korutyrk
ZëvendësOrhan Eyüboğlu
Paraprirë ngaSylejman Demirel
Pasuar ngaSylejman Demirel
Në detyrë
26 janar 1974 – 17 nëntor 1974
PresidentiFahri Korutyrk
ZëvendësNexhmetin Erbakan
Paraprirë ngaNaim Talu
Pasuar ngaSadi Irmak
Zëvendëskryeministri i Turqisë
Në detyrë
30 qershor 1997 – 11 janar 1999
KryeministriMesut Jëllmaz
Shërbeu meİsmet Sezgin
Paraprirë ngaTansu Çiller
Pasuar ngaHikmet Uluğbay
Kryetari i Partisë së Majtë Demokratike
Në detyrë
15 janar 1989 – 25 korrik 2004
Paraprirë ngaNexhdet Karababa (në detyrë)
Pasuar ngaZeki Sezer
Në detyrë
13 shtator 1987 – 7 mars 1988
Paraprirë ngaRahşan Ecevit
Pasuar ngaNecdet Karababa
Kryetari i Partisë Republikane Popullore
Në detyrë
14 maj 1972 – 30 tetor 1980
Paraprirë ngaIsmet Inony
Pasuar ngaDeniz Baykal (1992)
Të dhëna vetjake
U lind më28 maj 1925
Stamboll, Turqi
Vdiq më5 nëntor 2006 (81 vjet)
Ankara, Turqi
Vendi i prehjesVarrezat e Shtetit Turk, Ankara
Partia politikePartia Republikane Popullore
(1957–1980)
Partia e Majtë Demokratike
(1989–2006)
Bashkëshortja/etRahşan Ecevit (m. 1946)
MarrëdhënietNazlı Ecevit (nënë)
ShkollimiRobert College
Shkolla e Studimeve Orientale dhe Afrikane
Nënshkrimi

Mustafa Bülent lindi në Stamboll tek një familje e klasës së mesme. Babai i tij, Fahri Ecevit ishte profesor i Universitetit të Ankarasë, ndërsa nëna e tij Nazlı Ecevit ishte ndër gratë e para në Turqi që pikturoi profesionalisht. Ecevit tha se nëna e tij ishte me prejardhje boshnjake dhe gjyshi i tij nga babai ishte ndoshta një kurd.

Ecevit e filloi karrierën e tij politike kur u zgjodh deputet nga CHP në zgjedhjet e vitit 1957 dhe u bë i njohur si Ministër i Punës në kabinetet e Ismet Inony dhe përfaqësoi fraksionin e majtë në rritje të CHP, të udhëhequr nga Inony. Ecevit do të bëhej përfundimisht kryetari i CHP-së në vitin 1972; Udhëheqja e tij e rinovoi partinë duke iu drejtuar votuesve të klasës punëtore dhe duke e çimentuar partinë si "e majta e qendrës". Ecevit u bë kryeministër në vitin 1974, gjatë së cilës ai tërhoqi ndalimin e kultivimit të opiumit dhe pushtoi Qipron. Ai formoi dy qeveri të tjera në 1977 dhe 1978-79, të cilat u shënuan nga polarizimi në rritje, ngërçi dhe dhuna politike që përfundoi me grushtin e shtetit të vitit 1980.

Pas grushtit të shtetit të vitit 1980, Ecevit, së bashku me personalitetet e të gjitha partive të tjera, u ndalua nga politika për 10 vjet. Gjatë ndalimit, Partia e Majtë Demokratike (DSP) u krijua nën kryesimin e gruas së tij, Rahşan Ecevit. Kur ndalimi politik u hoq me një referendum të mbajtur në vitin 1987, ai u bë kreu i DSP-së. Ndërsa drejtonte një qeveri të përkohshme për zgjedhjet e vitit 1999, udhëheqësi i PKK Abdullah Oxhalan u kap në Kenia, duke e katapultuar DSP në vendin e parë në zgjedhje. Koalicioni DSP-MHP-ANAP (1999–2002) prezantoi reforma të rëndësishme politike dhe ekonomike, si dhe filloi antarësimin e Turqisë në Bashkimin Evropian. Tërheqja e MHP-së nga koalicioni çoi në rrëzimin e qeverisë dhe në zgjedhjet e parakohshme pasuese të 2002-shit, DSP u përjashtua nga parlamenti për shkak të paaftësisë për të pastruar pragun elektoral. Ecevit dha dorëheqjen nga kryesia e partisë në vitin 2004. Ai vdiq të dielën, më 5 nëntor 2006, si pasojë e dështimit të qarkullimit të gjakut dhe frymëmarrjes.

Shiko edhe Redakto

Referimet Redakto