Organizata Botërore e Shëndetësisë

agjenci e specializuar e Kombeve të Bashkuara
(Përcjellë nga OBSH)

Organizata Botërore e Shëndetësisë - OBSH (anglisht: World Health Organization) është një agjenci e specializuar e Kombeve të Bashkuara përgjegjëse për shëndetin publik ndërkombëtar. [1] OBSH është pjesë e Grupit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim të Qëndrueshëm. Kushtetuta e OBSH-së, e cila përcakton strukturën dhe parimet drejtuese të organizatës, përcakton objektivin e saj kryesor e që është sigurimi i "arritjes nga të gjithë popujt e nivelit më të lartë të shëndetit të mundshëm". [2] Ajo ka selinë në Gjenevë, Zvicër, me gjashtë zyra gjysmë-autonome rajonale dhe 150 zyra fushore në të gjithë botën.

Flamuri i OBSH

Në këtë organizatë janë 194 shtete anëtare. Shqipëria është anëtare e kësaj organizate që prej 26 majit të vitit 1947.

OBSH është themeluar më 7 Prill 1948, datë kjo e cila përkujtohet si Dita Botërore e Shëndetësisë. [3] Takimi i parë i Asamblesë Botërore të Shëndetit (WHA), organi drejtues i organizatës, është mbajtur më 24 korrik 1948. OBSH përfshiu personelin dhe detyrat e Organizatës së Shëndetit të Lidhjes së Kombeve dhe Zyrës Ndërkombëtare të Higjienës Publike (frëngjisht: Office International d'Hygiène Publique), përfshirë Klasifikimin Ndërkombëtar të Sëmundjeve. [4] Puna e saj filloi me seriozitet në vitin 1951 pas një infusioni të konsiderueshëm të burimeve financiare dhe teknike. [5]

Mandati i gjerë i OBSH-së përfshin avokimin për kujdesin shëndetësor universal, monitorimin e rreziqeve të shëndetit publik, koordinimin e përgjigjeve ndaj emergjencave shëndetësore dhe promovimin e shëndetit dhe mirëqenies së njeriut. [6] Ajo siguron asistencë teknike për vendet, vendos standarde dhe udhëzime ndërkombëtare shëndetësore dhe mbledh të dhëna për çështje globale të shëndetit përmes Anketës Botërore të Shëndetit. Publikimi i saj i Raportit Botëror të Shëndetit, ofron vlerësime ekspertësh të temave globale të shëndetit dhe statistikave shëndetësore për të gjitha kombet. [7] OBSH gjithashtu shërben si një forum për samite dhe diskutime mbi çështje shëndetësore. [8]

OBSH ka luajtur një rol udhëheqës në disa arritje të shëndetit publik, më së shumti në çrrënjosjen e epidemisë së lisë, përhapjen e poliomielitit dhe zhvillimin e një vaksine për Ebolan. Prioritetet e saj aktuale përfshijnë sëmundjet ngjitëse, veçanërisht HIV / AIDS, Ebola, malarja dhe tuberkulozi ; sëmundje jo ngjitëse si sëmundja e zemrës dhe kanceri; ushqimi i shëndetshëm dhe siguria ushqimore ; shëndeti në punë ; dhe abuzimi me substancat.

Asambleja Botërore e Shëndetit, e përbërë nga përfaqësues nga të gjitha 194 vendet anëtare, shërben si organi më i lartë vendimmarrës i agjencisë. Ajo zgjedh dhe këshillon një Bord Ekzekutiv të përbërë nga 34 specialistë të shëndetësisë. Asambleja e saj mblidhet çdo vit dhe është përgjegjëse për zgjedhjen e Drejtorit të Përgjithshëm, përcaktimin e qëllimeve dhe përparësive, dhe miratimin e buxhetit dhe aktiviteteve të OBSH-së. Drejtori i Përgjithshëm aktual është Tedros Adhanom, ish Ministri i Shëndetësisë dhe Ministri i Jashtëm i Etiopisë, i cili filloi mandatin e tij pesë-vjeçar në 1 korrik 2017. [9]

OBSH mbështetet në kontributet e vlerësuara dhe vullnetare nga shtetet anëtare dhe donatorët privatë për financim. Që nga viti 2018, ai ka një buxhet mbi 4,2 miliardë dollarë, shumica e të cilave vijnë nga kontributet vullnetare nga vendet anëtare. [10]

Galeria

Redakto

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Jan 24, Published: (2019-01-24). "The U.S. Government and the World Health Organization". The Henry J. Kaiser Family Foundation (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-03-18.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Pikësim shtesë (lidhja)
  2. ^ "WHO Constitution, BASIC DOCUMENTS, Forty-ninth edition" (PDF). {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "History". www.who.int (në anglisht). Marrë më 2020-03-18.
  4. ^ "Milestones for health over 70 years". www.euro.who.int (në anglisht). 2020-03-17. Arkivuar nga origjinali më 9 prill 2020. Marrë më 2020-03-17.
  5. ^ "World Health Organization | History, Organization, & Definition of Health". Encyclopedia Britannica (në anglisht). Marrë më 2020-03-18.
  6. ^ "What we do". www.who.int (në anglisht). Marrë më 2020-03-17.
  7. ^ "WHO | World health report 2013: Research for universal health coverage". WHO. Marrë më 2020-03-18. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ Jan 24, Published: (2019-01-24). "The U.S. Government and the World Health Organization". The Henry J. Kaiser Family Foundation (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-03-18.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Pikësim shtesë (lidhja)
  9. ^ "Dr Tedros takes office as WHO Director-General". World Health Organization. 1 korrik 2017. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Jan 24, Published: (2019-01-24). "The U.S. Government and the World Health Organization". The Henry J. Kaiser Family Foundation (në anglishte amerikane). Marrë më 2020-03-18.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Emra shifrorë: lista e autorëve (lidhja) Mirëmbajtja CS1: Pikësim shtesë (lidhja)

Lidhje të jashtme

Redakto