Kujdesi shëndetësor

Kujdesi shëndetësor ose shkurt Shëndetësia është mirëmbajtja ose përmirësimi i shëndetit përmes parandalimit, diagnostikimit, trajtimit ose shërimit të sëmundjes, dëmtimit ose dëmtimeve të tjera fizike dhe mendore te njerëzit. Kujdesi shëndetësor ofrohet nga profesionistë shëndetësorë në fushat shëndetësore aleate. Mjekët dhe bashkëpunëtorët e mjekëve janë një pjesë e këtyre profesionistëve shëndetësorë. Stomatologjia, farmacia, mamia, infermieria, mjekësia, optometria, audiologjia, psikologjia, terapia profesionale, terapia fizike, trajnimet atletike dhe profesionet e tjera shëndetësore janë të gjitha pjesë e kujdesit shëndetësor. Ai përfshin punën e bërë në ofrimin e kujdesit parësor, kujdesit sekondar, dhe kujdesit terciar, si dhe në shëndetin publik.

Përmbledhje Redakto

Qasja në kujdesin shëndetësor mund të ndryshojë në të gjithë vendet, komunitetet dhe individët, të ndikuar nga kushtet sociale dhe ekonomike si dhe politikat shëndetësore. Sigurimi i shërbimeve të kujdesit shëndetësor nënkupton "përdorimin në kohë të shërbimeve personale shëndetësore për të arritur rezultatet më të mira të mundshme shëndetësore". [1] Faktorët që duhet të merren parasysh në drejtim të aksesit të kujdesit shëndetësor përfshijnë kufizimet financiare (siç është mbulimi i sigurimit), pengesat gjeografike (siç janë kostot shtesë të transportit, mundësia për të marrë kohë të paguar për punë për të përdorur shërbime të tilla), dhe kufizime personale (mungesa e aftësisë për të komunikuar me ofruesit e kujdesit shëndetësor, arsimimi i dobët shëndetësor, të ardhura të ulëta). [2] Kufizimet në shërbimet e kujdesit shëndetësor ndikojnë negativisht në përdorimin e shërbimeve mjekësore, efikasitetin e trajtimeve dhe rezultatin e përgjithshëm (mirëqenia, shkalla e vdekshmërisë).

Sistemet e kujdesit shëndetësor janë organizata të krijuara për të përmbushur nevojat shëndetësore të popullatës në shënjestër. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit (OBSH), një sistem i kujdesit shëndetësor për të funksionuar mirë kërkon një mekanizëm financimi, një fuqi punëtore të trajnuar mirë dhe të paguar në mënyrë të duhur, informacion të besueshëm mbi të cilin mund të bazohen vendimet dhe politikat, dhe lehtësirat shëndetësore të mirëmbajtura për të ofruar ilaçe cilësore dhe teknologjitë. [3]

Një sistem efikas i kujdesit shëndetësor mund të kontribuojë në një pjesë të rëndësishme të ekonomisë, zhvillimit dhe industrializimit të një vendi. Kujdesi shëndetësor konsiderohet si një përcaktues i rëndësishëm në promovimin e shëndetit të përgjithshëm fizik dhe mendor dhe mirëqenies së njerëzve në të gjithë botën. Një shembull i kësaj ishte zhdukja në të gjithë botën e sëmundjes së lisë në vitin 1980, e shpallur nga OBSH si sëmundja e parë në historinë njerëzore që u eliminua plotësisht nga veprimet dhe ndërhyrjet e qëllimshme të kujdesit shëndetësor. [4]

Kujdesi shëndetësor ndahet në:

  • Kujdesin primar shëndetësor
  • Kujdesi sekondar shëndetësor
  • Kujdesi terciar shëndetësor

Shih edhe Redakto

Referimet Redakto

  1. ^ Access to Health Care in America. The National Academies Press, US National Academies of Science, Engineering and Medicine. 1993. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Healthcare Access in Rural Communities Introduction". Rural Health Information Hub. 2019. Marrë më 2019-06-14. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Health Topics: Health Systems". www.who.int. World Health Organization. Marrë më 2013-11-24. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ World Health Organization. Anniversary of smallpox eradication. Geneva, 18 June 2010.