Stomatologjia, e njohur edhe si mjekësia dentare dhe mjekësia orale, është degë e mjekësisë e fokusuar në dhëmbë, mishrat e dhëmbëve dhe gojës. Përbehet nga studimi, diagnostikimi, parandalimi, menaxhimi dhe trajtimi i sëmundjeve, çrregullimeve dhe gjendjeve të gojës, më së shpeshti të fokusuara në dhëmbët (zhvillimi dhe rregullimi i dhëmbëve) si dhe në mukozën e gojës. Stomatologjia mund të përfshijë gjithashtu aspekte të tjera të kompleksit kraniofacial, duke përfshirë artikulacionin temporomandibular. Praktikuesi quhet Stomatolog.

Dental surgery aboard USS Eisenhower, January 1990.JPEG

Trajtimet dentare kryhen nga një ekip dentar, i cili shpesh përbëhet nga një dentist dhe ndihmës dentarë (asistentë dentarë, higjienistë dentarë, teknikë dentarë, si dhe terapistë dentarë). Shumica e stomatologëve ose punojnë në ordinanca private (kujdesi parësor), spitale dentare ose (kujdes dytësor) institucione (Burgje, Baza të Ushtrisë, etj.).

Lëvizja moderne e stomatologjisë së bazuar në prova kërkon përdorimin e kërkimeve shkencore me cilësi të lartë dhe provave për të udhëhequr vendimmarrjen si p.sh. në ruajtjen manuale të dhëmbëve, përdorimin e trajtimit të ujit me fluor dhe pastës së dhëmbëve me fluor, trajtimin e sëmundjeve orale si prishja e dhëmbëve dhe periodontiti, si dhe sëmundjet sistematike si osteoporoza, diabeti, sëmundja celiac, kanceri, HIV/AIDS të cilat mund të ndikojnë edhe në zgavrën e gojës. Praktika tjera të rëndësishme për stomatologjinë të bazuara në prova përfshijnë radiologjinë e gojës për të inspektuar deformimet e dhëmbëve ose sëmundjet e gojës, hematologjinë (studimin e gjakut) për të shmangur komplikimet e gjakderdhjes gjatë operacionit dentar, kardiologjinë (për shkak të komplikimeve të ndryshme të rënda që vijnë nga operacioni dentar me pacientët me zemër. sëmundje), etj.[1]

Trajtimi DentarRedakto

Edukimi dhe LicencimiRedakto

SpecialitetetRedakto

HistoriaRedakto

Shiko dheRedakto

ReferimeRedakto

  1. ^ "Dentistry", Wikipedia (në anglisht), 2022-12-04, marrë më 2022-12-20