Hape menynë kryesore
Ora e dorës

Ora është një njësi matëse e kohës si dhe një paisje, që shërben për matjen e kohës.

Ajo aktualisht është 02:30 (UTC) , kurse në Shqipëri 04:30

Elementet përbërseRedakto

Si orë të para ishte ora natyrale e cila si tregues të kohës kishte hijen e krijuar nga rrezet e dellit. Këto orë quheshin ora e diellit dhe përdoreshin në Egjipt, Kinë e Indi rreth vitit 3000 p.e.sonë e ndoshta edhe më herët. Rreth vitit 2500 p.e.sonë kinezët fillojnë të përdorin hijen që biente nga një shkopë dhe me këtë ata krijuan elementin e parë përbërës të orës që ne sot i themi akrepi i orës.