Paola Velardi është profesoreshë e shkencave kompjuterikeUniversitetin SapienzaRomë, Itali. Ajo është një shkencëtare italiane e lindur në Romë, më 24 Prill 1955. [1] Hulumtimi i saj përfshin në veçanti përpunimin e gjuhës natyrore, mësimin e makinerive, inteligjencën e biznesit dhe webin semantik, veçanërisht ekstraktin e informacionit nga interneti. [2] Velardi është një nga njëqind shkencëtarët femra të përfshira në bazën e të dhënave "100esperte.it [3] " (përkthyer nga italishtja: "100 eksperte femra"). Kjo bazë e të dhënave e hapur ka për qëllim njohjen e shkencëtarëve më të vlerësuara femra në fushën e Shkencës, Teknologjisë, Inxhinierisë dhe Matematikës ( STEM ).

Paola Velardi, në 2017-ën.

Puna kërkimoreRedakto

Studimi i Velardi synon të përdorë algoritme për të analizuar gjuhën natyrore në rrjetet sociale dhe në përgjithësi gjuhën natyrore që ekziston në çdo dokumentacion të shkruar. Interesi i saj aktual përfshin studimin e mediave sociale për mbikëqyrje epidemiologjike, [4] për analizën e rolit udhëheqës të grave që punojnë në rrjetet sociale të ndërmarrjeve [5] [6] dhe për hartimin e sistemeve rekomanduese . [7] Velardi gjithashtu ka një interes të madh në fushën e bazave të të mësuarit dhe njohurive ontologjike . [8] Një shembull i njohur i aplikimit tëpunës kërkimore të Velardi është ekstraktimi i temave trend në mediat sociale. [9] Konceptet themelore të punës së saj kërkimore në fushën e gjuhës natyrore janë mësimi i njohurive, graph mining dhe semantika . Velardi dhe ekipi i saj ka zhvilluar një set mjetesh të bazuara në web bazuar në teknikat e të mësuarit e makinës që klasifikojnë gjuhën e natyrshme për qëllime të analizës, aplikimet e të cilëve shrihen nga e-health deri në lidershipin femëror. Qëllimi kryesor i këtyre mjeteve të bazuara në internet është nxjerrja e taksonomive, [10] ontologjive [11] dhe semantikës [12] [13] nga një grup i të dhënave të shkruara në gjuhë natyrore, duke përfshirë bazat e njohurive të krijuara nga njeriu si Wikipedia dhe nga rrjetet sociale, semantike dhe biologjike.

Mjetet e bazuara në internet që zhvilluan Velardi dhe ekipi i saj janë: [14]

 • SSI - një algoritëm disambigues i sensit të kuptimit të fjalës. [15] [16]
 • TermExtractor - një aplikacion në internet që ndihmon një komunitet në internet të nxjerrë dhe vërtetojë domenet përkatëse të krijuara apriori dhe dorëzuar në programin kompjuterik përmes dokumenteve në çdo format. [17]
 • Valido - një mjet për të ndihmuar shënjuesit në detyrën e etiketimeve semantike të teksteve. [18] Ajo bazohet në algoritmin SSI.
 • OntoLearn - një mjet i bazuar në algoritëm për të përftuar një ontologji të plotë leksikore nga e para. [19]

Sipas bibliometrisë së Google Scholar [20] azhurnuar deri në gusht 2018, botimet shkencore të Velardi janë cituar më shumë se 5472 herë. Për më tepër, h-indeksi i Velardi ishte 36. Velardi botoi më shumë se 150 punime për revista ndërkombëtare dhe procedura konferencash. Disa nga botimet e saj janë botuar në revista me vlera më të larta si Inteligjenca Artificiale, Gjuhësia Kompjuterike, Sistemet e Bazave të Njohurive, Transaksionet e IEEE (TDKE, PAMI, TOC, TSE), Minierat e të Dhënave dhe Zbulimi i njohurive, dhe Journal of Web Semantics .

Arsimi dhe punësimet e mëparshmeRedakto

Velardi u diplomua në inxhinieri elektronike në Universitetin Sapienza në 1978. [21] Nga viti 1978 deri në 1983, ajo punoi për fondacionin Ugo Bordoni, një institucion kërkimor që përqendrohet në TIK dhe punon nën mbikëqyrjen e Ministrisë Italiane të Zhvillimit Ekonomik. Qëllimi i fondacionit është nxitja e transferimit të kërkimit nga akademia në praktikë në fushat e energjisë, shëndetit dhe lëvizshmërisë. Gjatë vitit 1983, ajo ishte një studiuese vizituese në Universitetin Stanford . Pastaj, nga 1984 deri në 1986, ajo u kthye në qytetin e saj të lindjes dhe punoi si studiuese për IBM . Nga viti 1986 deri në vitin 1996 ishte profesoreshë e asociuar në fakultetin inxhinierik të Università Politecnica delle Marche në Itali. Nga Nëntori 1996, ajo dha mësim dhe bëri kërkime për departamentin e shkencës kompjuterike në Universitetin Sapienza . Velardi ka qenë drejtuese e programeve Bachelor dhe Master në Shkenca Kompjuterike në Universitetin Sapienza nga 2010 deri në 2013 dhe nga 2015 deri në 2016.

Punësimi aktualRedakto

Velardi u bë profesoreshë në nëntor 2001 në departamentin e shkencës kompjuterike ("dipartimento di informatica" në italisht) në Universitetin SapienzaRomë, Itali. Që nga viti 2013, ajo është koordinatorja e diplomës së mësimit në distancë [22] në Shkenca Kompjuterike në Universitetin Sapienza. Velardi është punësuar si profesoreshë në Universitetin Sapienza deri sot. [23]

NjohjeRedakto

Velardi një nga 100 shkencëtaet femra të përfshira në "100esperte.it" (përkthzer nga italishtja "100 eksperte femra"[24]). Kjo bazë të dhënash liston shkencëtare italiane STEM. Gjashtë nga 100 shkencëtaret e përmendura në 100esperte's database janë shkencëtre kompjuterash si Velardi.

Velardi është në listën e shkencëtarëve më të mirë italianë. Një shkencëtar i lartë që paraqitet në bazën e të dhënave Top-Italian-Scientists [25] është një shkencëtar h-indeksi i të cilit është më i madh se 30.

Në Mars 2017, Velardi mori çmimin IBM Faculty[26] për punën e saj kërkimore mbi sistemet e rekomanduesve socialë.

Në Dhjetor 2018, Velardi u përfshi në listën e 50 grave italiane më me ndikim në shkencë dhe teknologji nga Inspiring Fifty, një jofitimprurëse që synon të rrisë diversitetin në STEM duke i bërë modelet e roleve femra në teknologji më të dukshme. [27]

Në Shtator 2019 Velardi ishte bashkë-organizatore lokal dhe Kryetare e Programit të Festimit të 6-të të ACM-së për Gratë në Kompjuter [28] .

Në Nëntor 2019 Velardi mori çmimin Standout Woman Award International [29] në vendin e Parlamentit Italian në Montecitorio.

KauzatRedakto

Velardi synon të shkatërrojë mitin e shkencës kompjuterike si një disiplinë e orientuar drejt meshkujve dhe "jofleksibël". Ajo është themeluesja e projektit "NERD? Non e 'roba per donne? " [30] (përkthyer nga italishtja:" NERD? Nuk janë gjëra për gratë? " ). Ky projekt rezulton nga partneriteti i mbrojtur nga Velardi në vitin 2012 midis IBM Italia dhe departamentit të shkencave kompjuterike në Universitetin Sapienza . Qëllimi i projektit është i dyfishtë: (1) përçimi i shkencës kompjuterike si shkencë kreative, ndërdisiplinore dhe e orientuar për zgjidhjen e problemeve, dhe (2) inkurajimi i studenteve të reja femra në studimin e shkencave kompjuterike duke, për shembull, zhvilluar e aplikacione për smartphone.

Lidhje te jashtmeRedakto

ReferencatRedakto

 1. ^ "Biografia di Velardi, Paola". Uniroma1.it. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Paola Velardi – Google Scholar Citations". scholar.google.it. Marrë më 2018-11-07. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "100Esperte". 100esperte.it (në italisht). Marrë më 2018-11-07.
 4. ^ Velardi, Paola; Stilo, Giovanni; Tozzi, Alberto E.; Gesualdo, Francesco (2014). "Twitter mining for fine-grained syndromic surveillance". Artificial Intelligence in Medicine. 61 (3): 153–163. doi:10.1016/j.artmed.2014.01.002. ISSN 0933-3657. PMID 24613716. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Di Tommaso, Giorgia; Stilo, Giovanni; Vilardi, Paola (2017). "A Gendered Analysis of Leadership in Enterprise Social Networks". Proceedings of the Eleventh International AAAI Conference on Web and Social Media (ICWSM 2017): 516–519. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ Di Tommaso, Giorgia; Stilo, Giovanni; Velardi, Paola (2017). Detecting network leaders in enterprises. 2017 IEEE 21st International Conference on Computer Supported Cooperative Work in Design (CSCWD) (në anglisht). IEEE. doi:10.1109/cscwd.2017.8066707. ISBN 978-1-5090-6199-0.
 7. ^ Cucchiarelli, Alessandro; Morbidoni, Christian; Stilo, Giovanni; Velardi, Paola (14 qershor 2018). "A topic recommender for journalists". Information Retrieval Journal (në anglisht). 22 (1–2): 4–31. doi:10.1007/s10791-018-9333-2. ISSN 1386-4564.
 8. ^ Faralli, Stefano; Finocchi, Irene; Ponzetto, Simone Paolo; Velardi, Paola (2018). "CrumbTrail: An efficient methodology to reduce multiple inheritance in knowledge graphs". Knowledge-Based Systems. 151: 180–197. doi:10.1016/j.knosys.2018.03.030. ISSN 0950-7051. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Stilo, Giovanni; Velardi, Paola (2017). "Hashtag Sense Clustering Based on Temporal Similarity". Computational Linguistics (në anglisht). 43 (1): 181–200. doi:10.1162/coli_a_00277. ISSN 0891-2017.
 10. ^ Faralli, Stefano; Stilo, Giovanni; Velardi, Paola (2017). "Automatic acquisition of a taxonomy of microblogs users' interests". Web Semantics: Science, Services and Agents on the World Wide Web. 45: 23–40. doi:10.1016/j.websem.2017.05.004. ISSN 1570-8268. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Navigli, R.; Velardi, P.; Gangemi, A. (2003). "Ontology learning and its application to automated terminology translation". IEEE Intelligent Systems. 18 (1): 22–31. CiteSeerX 10.1.1.105.2750. doi:10.1109/MIS.2003.1179190. ISSN 1541-1672. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ Velardi, Paola; Fasolo, Michela; Pazienza, Maria Teresa (Fall 2018). "How to Encode Semantic Knowledge: A Method for Meaning Representation and Computer-Aided Acquisition". Computational Linguistics. 17: 153–170. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ Velardi, P.; Cucchiarelli, A.; Petit, M. (2007). "A Taxonomy Learning Method and Its Application to Characterize a Scientific Web Community". IEEE Transactions on Knowledge and Data Engineering. 19 (2): 180–191. doi:10.1109/TKDE.2007.21. ISSN 1041-4347. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "Paola Velardi's Home Page". Uniroma1.it. Arkivuar nga origjinali origjinali më 2 shkurt 2020. Marrë më 2018-08-29. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Navigli, R.; Velardi, P. (2005). "Structural semantic interconnections: a knowledge-based approach to word sense disambiguation". IEEE Transactions on Pattern Analysis and Machine Intelligence. 27 (7): 1075–1086. CiteSeerX 10.1.1.75.8314. doi:10.1109/TPAMI.2005.149. ISSN 0162-8828. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ Velardi, Paola; Cucchiarelli, Alessandro (Fall 2018). "A Theoretical Analysis of Context-Based Learning Algorithms for Word Sense Disambiguation". Proceedings of ECAI 2000. CiteSeerX 10.1.1.330.8051. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 17. ^ Sclano, F.; Velardi, P. (2007). Termextractor: a web application to learn the shared terminology of emergent web communities. Enterprise Interoperability. II. ff. 287–290. doi:10.1007/978-1-84628-858-6_32. ISBN 978-1-84628-857-9. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Cucchiarelli, Alessandro; D’Antonio, Fulvio; Velardi, Paola (29 qershor 2011). "Semantically interconnected social networks". Social Network Analysis and Mining (në anglisht). 2 (1): 69–95. doi:10.1007/s13278-011-0030-z. ISSN 1869-5450.
 19. ^ Navigli, Roberto; Velardi, Paola (2006). "Learning Domain Ontologies from Document Warehouses and Dedicated Web Sites". Computational Linguistics (në anglisht). 30 (2): 151–179. doi:10.1162/089120104323093276. ISSN 0891-2017.
 20. ^ "Google Scholar Profile of Paola Velardi". Google Scholar. Marrë më 2018-08-29. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ "Biography of Paola Velardi". Uniroma1.it. Marrë më 2018-08-28. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 22. ^ "1 Machine Learning Introduction Paola Velardi. 2 Course material Slides (partly) from: 91L/ – ppt download". slideplayer.com. Marrë më 2018-11-06. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 23. ^ "Velardi Paola | Dipartimento Informatica – Sapienza – Università di Roma". www.di.uniroma1.it (në italisht). Marrë më 2018-11-10.
 24. ^ "Chiedetelo alle Scienziate" (PDF). Corriere della Sera. 2 nëntor 2016. Marrë më 2018-11-06. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 25. ^ "Top Italian Scientists". www.topitalianscientists.org. Marrë më 2018-11-06. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 26. ^ "IBM University Research and Collaboration – Faculty Innovation 2016". www.research.ibm.com (në anglisht). 15 gusht 2017. Arkivuar nga origjinali origjinali më 14 qershor 2019. Marrë më 2018-11-06.
 27. ^ "Inspirng Fifty". Inspiring Fifty. 4 dhjetor 2018. Marrë më 2018-12-04. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 28. ^ "6th ACM celebration of Women in Computing". Marrë më 2020-02-04. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 29. ^ "Standout Woman Award". Marrë më 2020-02-04. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 30. ^ "Progetto NERD?". IBM. 30 nëntor 2015. Marrë më 2018-08-29. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)