Parku është një zonë me hapësirë natyrale ose gjysmë natyrale e mbjellur me bimë dhe që shërben për kënaqësi dhe rekreacion njerëzor ose për mbrojtjen e jetës së egër ose habitatit natyrore. Parqet urbane janë hapësira të gjelbërta të caktuara për rekreacion brenda qyteteve dhe qytezave. Parqet kombëtare dhe parqet e vendit janë hapësira të gjelbërta që përdoren për rekreacion në fshat. Parqet shtetërore dhe parqet krahinore administrohen nga shtetet dhe agjensitë e qeverisë nacionale. Parqet mund të përbëhen nga zona me bar, shkëmbinj, tokë dhe pemë, por gjithashtu mund të përmbajnë ndërtesa dhe objekte të tjera të tilla si monumente, burime ose struktura lojërash. Shumë parqe kanë fusha për të luajtur sporte të tilla si bejsbolli dhe futbolli, dhe zona të shtruara për lojëra të tilla si basketbolli. Shumë parqe kanë shtigje për ecje, shtigje për biçikleta dhe aktivitete të tjera. Disa parqe janë ndërtuar afër sipërfaqeve të ujit ose rrjedhave ujore dhe mund të përbëjnë një zonë të plazhit ose të bregut të detit. Parqet urbane shpesh kanë stola për t'u ulur dhe mund të përmbajnë tavolina piknikësh dhe grille.

Parku i qytetit në Prizren
Parku i lagjes Dardania, Prishtine
Parku i madh i Tiranes

Parqet më të mëdha mund të jenë zona të mëdha natyrore me qindra mijëra kilometra katrorë, me jetë të bollshme të egër dhe karakteristika natyrore siç janë malet dhe lumenjtë. Në shumë parqe të mëdha, kampet në tenda lejohen me leje. Shumë parqe natyrore mbrohen me ligj, dhe përdoruesit mund të duhet të ndjekin kufizimet (p.sh. rregulla kundër zjarreve të hapura ose futjen e shisheve prej qelqi). Parqe të mëdha nacionale dhe nënkombëtare zakonisht mbikëqyren nga një kujdestar parku . Parqet e mëdha mund të kenë edhe zona për lloje t[ veçanta sportive dhe ecje në muajt më të ngrohtë dhe, në disa vende të hemisferës veriore, ski ndërvend dhe mbajtje dëbore në muaj më të ftohtë. Ekzistojnë gjithashtu parqe dëfrimi që kanë shfaqje live, udhëtime në panaire, pije freskuese dhe lojëra të fatit ose aftësive. [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9]

Shiko gjithashtu

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Foran, Clare (16 shtator 2013). "How to Design a City for Women". CityLab. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Kaplan, Rachel; Kaplan, Stephen (1989). The Experience of Nature: A Psychological Perspective. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-34139-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Friedman, Daniel; Dannenberg, Andrew; Frumkin, Howard (29 korrik 2013). "Design and Public Health: Working Hand-in-Hand for Better Built Environments". ARCADE. 31 (3). Arkivuar nga origjinali më 2 shkurt 2014. Marrë më 8 qershor 2020. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Issue Brief: Creating Safe Park Environments to Enhance Community Wellness" (PDF). National Recreation and Park Association. Marrë më 31 tetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ Bliss, Laura (26 shtator 2014). "For Bee-Friendly Parks, Head For the Great Unmown". CityLab. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Shepherd, Matthew; Vaughan, Mace; Hoffman Black, Scott (2008). "Pollinator-friendly parks" (PDF). Xerces Society. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2011-08-15. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ "ASLA 2008 Professional Awards". www.asla.org. Marrë më 2016-11-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "2015 ASLA PROFESSIONAL AWARDS". www.asla.org. Marrë më 2016-11-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ "Designing Our Future: Sustainable Landscapes". www.asla.org. Marrë më 2016-11-17. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)