Kopshtaria (angl.: Horticulture, gjer.: Gartenbau, ital.: Orticoltura) është bujqësia e bimëve, kryesisht për ushqim, materiale, rehati si dhe për dekorim. Kopshtarët aplikojnë njohuri, aftësi dhe teknologji për të rritur bimë të prodhuara intensivisht për ushqime njerëzore dhe përdorime jo ushqimore si dhe për nevoja personale ose sociale. Puna e tyre përfshin përhapjen dhe kultivimin e bimëve me qëllim të përmirësimit të rritjes së bimëve, rendimenteve, cilësisë, vlerës ushqyese dhe rezistencës ndaj insekteve, sëmundjeve dhe streseve mjedisore. Ata punojnë si kopshtarë, kultivues, terapistë, stilistë dhe këshilltarë teknikë në sektorët e ushqimit dhe joushqimore të kopshtarisë.

Një student i kopshtarisë në një kopsht në Lawrenceville, Georgia, 2015

Etimologjia

Redakto

Fjala hortikulturë është modeluar sipas bujqësisë, dhe vjen nga fjala latine hortus që d.m.th. "kopsht" dhe cultura që d.m.th. "kultivimi", me prejardhje nga cultus, colo "i kultivuar". [1] Hortus është shprehje e afërt me fjalën angleze yard oborr në kuptimin e vendit lidhur me një ndërtesë ose kopshti. [2]

Degët

Redakto

Degët kryesore të kopshtarisë janë:

  • Arborikultura është studimi, përzgjedhja, kujdesi dhe heqja e bimëve individuale, shkurreve, vreshtave dhe bimëve të tjera shumëvjeçare të drurit.
  • Menaxhimi i terrenit përfshin të gjitha aspektet e prodhimit dhe mirëmbajtjes së barit të terrenit për sport, përdorim të kohës së lirë ose përdorim të përshtatshëm.
  • Lulëtaria përfshin prodhimin dhe tregtimin e kulturave me lule. Studimi i kultivimit të luleve.
  • Kopshtaria e peizazhit përfshin prodhimin, tregtimin dhe mirëmbajtjen e bimëve peizazhore.
  • Olerikultura përfshin prodhimin dhe tregtimin e perimeve.
  • Pomologjia përfshin prodhimin dhe tregtimin e frutave.
  • Vreshtaria përfshin prodhimin dhe tregtimin e rrushit .
  • Oenologjia përfshin të gjitha aspektet e verës dhe verëtarisë .

Shiko gjithashtu

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ Harper, Douglas. "horticulture". Online Etymology Dictionary. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Entry for yard Dictionary.com (presenting information supposedly from Random House Dictionary)

Bibliografia

Redakto