Bujqësia

kultivimi i bimëve dhe kafshëve për të siguruar produkte të dobishme

Bujqësia ose agrokultura është praktikë e kultivimit të bimëve dhe blegtorisë. [1] Bujqësia ishte zhvillimi kryesor në ngritjen e qytetërimit njerëzor të hershëm, ku bujqësia e specieve të zbutura krijoi teprica ushqimore që u mundësonin njerëzve të jetonin në qytete. Historia e bujqësisë filloi mijëra vjet më parë. Pas grumbullimit të drithërave të egra që filluan të paktën 105,000 vjet më parë, fermerët e sapolindur filluan t'i mbillnin ato rreth 11,500 vjet më parë. Delet, dhitë, derrat dhe bagëtitë janë zbutur mbi 10,000 vjet më parë. Bimët u kultivuan në mënyrë të pavarur në të paktën 11 rajone të botës. Bujqësia industriale e bazuar në monokulturë në shkallë të gjerë në shekullin e njëzetë dominoi prodhimin bujqësor, megjithëse rreth 2 miliardë njerëz vareshin ende nga bujqësia për mbijetesë .

Skena bujqësore të shirjes, një dyqan drithi, korrje me drapër, gërmime, prerje pemësh dhe lërim nga Egjipti i lashtë. Varri i Nakhtit, shekulli i 15-të para Krishtit
Shiriti mbrojtës i ripërshtatur në një traktor Fordson të mesit të shekullit të 20-të
Rritja intensive e pulave për mish në një fermë pulash
Punimet lavërtare në një arë

Produktet kryesore bujqësore mund të grupohen gjerësisht në ushqime, fibra, lëndë djegëse dhe lëndë të para (të tilla si goma). Klasat e ushqimit përfshijnë drithërat, perimet, frutat, vajrat e gatimit, mishin, qumështin, vezët dhe kërpudhat. Mbi një e treta e punëtorëve në botë janë të punësuar në bujqësi, sektori i dytë vetëm pas sektorit të shërbimeve, megjithëse në dekadat e fundit, tendenca globale e një numri në rënie të punëtorëve në bujqësi vazhdon, veçanërisht në vendet në zhvillim, ku ndërmarrjet dhe fermat e vogla po tejkalohen nga bujqësia industriale. dhe mekanizimi që sjell një rritje të madhe të rendimentit të bimëve.

Agronomia moderne, mbarështimi i bimëve, agrokimikatet si pesticidet dhe plehrat, dhe zhvillimet teknologjike kanë rritur ndjeshëm rendimentet e të korrave, por të cilat shkaktojnë dëme ekologjike dhe mjedisore. Mbarështimi selektiv dhe praktikat moderne në blegtori kanë rritur në mënyrë të ngjashme prodhimin e mishit, por kanë ngritur shqetësime për mirëqenien e kafshëve dhe dëmtimin mjedisor. Çështjet mjedisore përfshijnë kontributin në ngrohjen globale, varfërimin e akuiferëve, shpyllëzimin, rezistencën ndaj antibiotikëve dhe ndotje të tjera bujqësore . Bujqësia është edhe shkaktar i ndjeshëm ndaj degradimit mjedisor, si humbja e biodiversitetit, shkretëtirëzimi, degradimi i tokës dhe ngrohja globale, të cilat të gjitha mund të shkaktojnë ulje të rendimentit të të korrave. Organizmat e modifikuar gjenetikisht përdoren gjerësisht, megjithëse disa janë të ndaluara në vende të caktuara.

Etimologjia dhe shtrirja

Redakto

Fjala agriculture është një përshtatje e vonë në anglishten mejetare të fjalës nga gjuha latine agricultūra, nga ager 'fushë' dhe cultūra ' kultivim ' ose 'rritje'. [2] Ndërsa bujqësia zakonisht i referohet aktiviteteve njerëzore, disa lloje të milingonave, [3] [4] termiteve dhe brumbujve kanë kultivuar të lashtat për deri në 60 milionë vjet më parë. [5] Bujqësia përkufizohet me qëllime të ndryshme, në kuptimin e saj më të gjerë duke përdorur burimet natyrore për të "prodhuar mallra që ndihmojnë jetën e njeriut, duke përfshirë ushqimin, fibrat, produktet pyjore, kulturat e kopshtarisë dhe shërbimet e tyre përkatëse". [6] Një përkufizim i përcaktuar kështu përfshin lavërtarinë ose bujqësinë e arave, hortikulturën, blegtorinë dhe pylltarinë, por hortikultura dhe pylltaria në praktikë shpesh përjashtohen. [6] Ai gjithashtu mund të dekompozohet gjerësisht në bujqësi bimore, që ka të bëjë me kultivimin e bimëve të dobishme, [7] dhe në bujqësi të kafshëve, prodhimin e kafshëve bujqësore. [8]

Disiplinat

Redakto

Shih edhe

Redakto

Literatura

Redakto
 • Acquaah, George (2002). Principles of Crop Production: Theory, Techniques, and Technology. Prentice Hall. ISBN 978-0-13-022133-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Chrispeels, Maarten J.; Sadava, David E. (1994). Plants, Genes, and Agriculture. Boston, Massachusetts: Jones and Bartlett. ISBN 978-0-86720-871-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Alvarez, Robert A (2007). "The March of Empire: Mangos, Avocados, and the Politics of Transfer". Gastronomica. 7 (3): 28–33. doi:10.1525/gfc.2007.7.3.28. Arkivuar nga origjinali më 8. 1. 2011. Marrë më 21. 4. 2017. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!); Shiko vlerat e datave në: |accessdate= dhe |archive-date= (Ndihmë!)
 • Bolens, L. (1997). "Agriculture" in Helaine Selin (ed.), Encyclopedia of the History of Science, Technology, and Medicine in Non-Western Cultures. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht/Boston/London. p. 20–22.
 • Collinson, M. (ed.) (2000). A History of Farming Systems Research. CABI Publishing. ISBN 978-0-85199-405-5. {{cite book}}: |author= ka emër të përgjithshëm (Ndihmë!); Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Jared Diamond, Guns, germs and steel. A short history of everybody for the last 13,000 years, 1997.
 • Mazoyer, Marcel; Roudart, Laurence (2006). A history of world agriculture: from the Neolithic Age to the current crisis. Monthly Review Press. New York.. ISBN 978-1-58367-121-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Emra të shumëfishtë: lista e autorëve (lidhja).
 • Watson, A.M. (1983). Agricultural Innovation in the Early Islamic World, Cambridge University Press.
 • Abel, Wilhelm (1962). Geschichte der deutschen Landwirtschaft vom frühen Mittelalter bis zum 19. Jahrhundert. Stuttgart: Ulmer. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Hesse, Manfred (1990). Statistisches Jahrbuch über Ernährung Landwirtschaft und Forsten 1990. Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten. Landwirtschaftsverlag, Münster-Hiltrup. ISBN 978-3-7843-1357-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Köpke, Ulrich (2002). Umweltleistungen des Ökologischen Landbaus. In: Ökologie & Landbau. (bot. 2). fq. 6–18. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Mazoyer, Marcel; Roudart, Laurence (2006). A History of World Agriculture: From the Neolithic Age to the Current Crisis. New York: Monthly Review Press. ISBN 978-1-58367-121-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Miedaner, Thomas (2005). Von der Hacke bis zur Gen-Technik. Kulturgeschichte der Pflanzenproduktion in Mitteleuropa. Frankfurt: DLG-Verlag. ISBN 978-3-7690-0645-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Schulze, Eberhard (2014). Deutsche Agrargeschichte: 7500 Jahre Landwirtschaft in Deutschland. 3. durchgesehene, verbesserte und ergänzte Auflage. Aachen: Shaker-Verlag. ISBN 978-3-8440-2636-8. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 • Saltini, Antonio (2015). Agrarian sciences in the west. Florenz. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
 • Needham, Joseph (1986). Science and Civilization in China (në anglisht). Taipei: Caves Books.

Referime

Redakto
 1. ^ Safety and health in agriculture. International Labour Organization. 1999. fq. 77. ISBN 978-92-2-111517-5. Arkivuar nga origjinali më 22 korrik 2011. Marrë më 13 shtator 2010. defined agriculture as 'all forms of activities connected with growing, harvesting and primary processing of all types of crops, with the breeding, raising and caring for animals, and with tending gardens and nurseries'. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Chantrell, Glynnis, red. (2002). The Oxford Dictionary of Word Histories. Oxford University Press. fq. 14. ISBN 978-0-19-863121-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ St. Fleur, Nicholas (6 tetor 2018). "An Ancient Ant-Bacteria Partnership to Protect Fungus". The New York Times. Arkivuar nga origjinali më 2022-01-01. Marrë më 14 korrik 2020. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Li, Hongjie; Sosa Calvo, Jeffrey; Horn, Heidi A.; Pupo, Mônica T.; Clardy, Jon; Rabeling, Cristian; Schultz, Ted R.; Currie, Cameron R. (2018). "Convergent evolution of complex structures for ant–bacterial defensive symbiosis in fungus-farming ants". Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 115 (42): 10725. doi:10.1073/pnas.1809332115. PMC 6196509. PMID 30282739. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ Mueller, Ulrich G.; Gerardo, Nicole M.; Aanen, Duur K.; Six, Diana L.; Schultz, Ted R. (dhjetor 2005). "The Evolution of Agriculture in Insects". Annual Review of Ecology, Evolution, and Systematics. 36: 563–595. doi:10.1146/annurev.ecolsys.36.102003.152626. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ a b "Definition of Agriculture". State of Maine. Arkivuar nga origjinali më 23 mars 2012. Marrë më 6 maj 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Stevenson, G. C. (1971). "Plant Agriculture Selected and introduced by Janick Jules and Others San Francisco: Freeman (1970), pp. 246, £2.10". Experimental Agriculture. Cambridge University Press (CUP). 7 (4): 363. doi:10.1017/s0014479700023371. ISSN 0014-4797. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Herren, R.V. (2012). Science of Animal Agriculture. Cengage Learning. ISBN 978-1-133-41722-4. Arkivuar nga origjinali më 31 maj 2022. Marrë më 2022-05-01. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)