Hape menynë kryesore
Qumështari dhe një lopë qumështore

Qumështaria është një degë e rëndësishme e ekonomisë bujqësore blegtorale e cila merret me mbledhjen dhe përpunimin e qumështit të kafshëve, më së shumti nga lopët ose dhitë, por edhe nga buallica, delja, pela ose deveja, për konsumim njerëzor. Një qumështore zakonisht është e vendosur në një seksion ose në afërsi të fermave të qumështit apo edhe në një seksion të një ndërmarrje afariste multifunksionale (ferma të përziera) e cila merret me prodhimtarinë e qumështit. Ndërkaq, njerëzit të cilët merren në mënyrë aktive dhe profesionale me prodhimin e qumështit quhen qumështarë. [1] [2] [3] [4]

Prodhimet e qumështitRedakto

GaleriaRedakto

ReferencaRedakto

  1. ^ "Cooperatives in the Dairy Industry". Cooperative Information, Report 1, Section 16 (PDF). United States Department of Agriculture, Rural Development. September 2005. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 2010-10-12. 
  2. ^ FAO, Milk for Health and Wealth, FAO, Rome, 2009
  3. ^ Independent Farmers Feel Squeezed By Milk Cartel Archived 2011-03-11 at the Wayback Machine. by John Burnett. All Things Considered, National Public Radio. 20 August 2009.
  4. ^ Lisa Rathke (2016-06-08). "Judge approves $50m settlement to Northeast dairy farmers". Bostonglobe.com. Arkivuar nga origjinali më 2016-08-19. 

BibliografiaRedakto

  • Jay, J. M. (1992). Modern Food Microbiology; 4th edition. New York: Chapman & Hall. pp. 237–9.
  • Potter, N. N. & J. H. Hotchkiss. (1995). Food Science; 5th Edition. New York: Chapman & Hall. pp. 279–315.
  • Swasigood, H. E. (1985). "Characteristics of Edible Fluids of Animal Origin: Milk." In Food Chemistry; 2nd edition. Revised and Expanded. O. R. Fennema, Ed. New York: Marcel Dekker, Inc. pp. 791–827.

Lidhje të jashtmeRedakto