Perandoria Serbe (serbisht: Српско Царство Srpsko Carstvo) ishte një perandori jetëshkurtër mesjetare në gadishullin Ballkanik që u formua pas Mbretërisë Serbe. Ajo është themeluar në 1346 nga Mbreti Stefan Uroshi IV i Dushanit (i njohur si Car Dushani), i cili në mënyrë të konsiderueshme e zgjeroj shtetin.

Perandoria Serbe
Српско царство
Srpsko carstvo
1346–1371
Harta nga Universiteti i Beogradit.
Harta nga Universiteti i Beogradit.
KryeqytetiPrizreni, Shkupi
Gjuhët e zakonshmeSerbisht (zyrtare)
Greqisht
Shqip
Bullgarisht
Rumanishtja e zakonshme
Besimi
Ortodoksia Lindore Krishterimi (Ortodoksë Serbe) (zyrtare)
Qeveria
Lloji i qeverisjesMonarkia absolute
Perandori (Cari) 
• 1346–1355
Stefan Dushani
• 1355–1371
Stefan Urosh V
Epoka historikeMesjeta
• Kurorëzimi i Stefan Dushanit
16 prill 1346
4 dhjetor 1371
Ekonomia
MonedhaPerper serb
Të dhëna të tjera
Kodi ISO 3166RS
Paraprirë nga
Pasuar nga
Mbretëria e Serbisë
Serbia Moraviane
Distrikti i Brankoviqit
Zeta nën Balshiqin
Lordshipi i Përlepit
Domaini Dejanović
Domaini Vojinović
Sot pjesë e

Nën sundimin e Dushanit, Serbia ishte fuqia kryesore në Ballkan dhe një perandori shumëgjuhëshe që shtrihej nga Danubi deri në Gjirin e Korintit, me kryeqytetin e saj në Shkup. Ai gjithashtu promovoi Kryepeshkopatën SerbePatriarkanën Serbe e Pejës. Djali dhe pasardhësi i tij, Urosh i Dobti, humbi pjesën më të madhe të territorit të pushtuar nga Dushani, prandaj dhe epiteti i tij.

Perandoria Serbe në fakt përfundoi me vdekjen e Urosh V në vitin 1371 dhe shpërbërjen e shtetit serb. Disa pasardhës të Stefanit V pretenduan titullin e Perandorit në disa pjesë të Serbisë deri në vitin 1402, por territori në Greqi nuk u rimor kurrë.

Historia Redakto

Në 1331, Shtefan Urosh IV Dushan (i njohur si Car Dushani) u bë mbret i Serbisë mbas rrëzimit dhe vrasjen e atit të tij, Shtefan Uroshi III i Deqanit. Nga 1345 , Car Dushani kishte zgjeruar Serbinë për të mbuluar gjysmën e Ballkanit - më shumë territor se Perandoria Bizantine ose Perandoria Bullgare. Për këtë arsye, në 1345, në Serrez të Greqisë, Car Dushani e shpall veten Car ("Cezari") .

Më 16 prill 1346, në Shkup, ai kishte kurorëzua veten "Perandor i serbëve dhe grekëve" - një titull që nënkupton një kërkesë për vazhdimësinë e Perandorisë Bizantine. Ceremonia është kryer nga ana patriarkut të sapo shpallur, Patriarkut serb Joanikie II me ndihmën e Patriarkut bullgar Simeon dhe Nicholas, Kryepeshkopi i Ohrit.

Pasojat dhe trashëgimia Redakto

Ai gjithashtu e ngriti kishën serbe për një patriarkanë. Djali i tij dhe pasuesi, Shtefan Uroshi i Dobëti (Shtefen Urosh V), humbi pjesën më të madhe të territorit (pra epitetin e tij). Perandoria serbe në mënyrë efektive përfundoi me vdekjen e Shtefen V-shitë në 1371 dhe shpërbërjes së shtetit serb. Në ca vende të Serbisë, disa nga pasardhësit e Shtefen V-shitë moren titullin e Perandorit deri 1402.

Ekonomia Redakto

Ligji Redakto

Administrata Redakto

Burimet Redakto

  • John V.A. Fine . ( 1994) . Të vonuara Ballkani mesjetar : A e hulumtimit kritik nga dymbëdhjetë shekullit të vonë të pushtimit osman . Universiteti i Michigan Press . ISBN 0-472-08260-4
  • George C. Soulis , Serbët dhe Bizanti gjatë sundimit të perandorit Stefan Dushanit (1331-1355) dhe pasardhësit e tij , Athinë , 1995 . ISBN 0-88402-137-8
  • Jean W. Sedlarit , Evropa Qendrore Lindore në Mesjetë , 1000-1500 , Universiteti i Uashingtonit Press , 1996 .