Poliuria është një simptomë mjekësore që konsiston në prodhimin e një sasie të urinës më të madhe sesa pritej. Është një dalje e tepërt e urinës.

Poliuri
SpecialitetEndokrinologjia, Nefrologjia Edit this on Wikidata

Etiologjia

Redakto

Shkaqet më të shpeshta janë:

 • Rritja e marrjes së lëngjeve
 • Abuzimi me alkoolin ose pijet eksituese që përmbajnë kafeinë, teinë, etj.
 • Teprì kripe, glukoze, etj (nëse personi ka diabet )
 • Përdorimi i disa ilaçeve të caktuara (diuretike)
 • Konsumimi i tepruar i infuzioneve si çaj etj.
 • Sëmundje të caktuara ( diabeti insipidus, anemia drepanocitare, dështimi i veshkave...)
 • Shkaqe psikogjene (jo organike)
 • Ndjenja e të ftohtit

Diagnoza

Redakto

Përkufizohet si emetimi i urinës në një vëllim më të madh se 3 litra = 3000 ml në 24 orë për të rriturit dhe më shumë se 2-2,5 litra / 24 orë për fëmijët. Sasia e urinës së ekskretuar varet nga ekuilibri i lëngjeve dhe elektroliteve të trupit. Lëngu i tepërt ose nevoja për të eliminuar substancat e tepërta të tretura mund të çojë në një rritje të sasisë së urinës së prodhuar nga veshkat . Gjithashtu varet nga kapaciteti filtrues i veshkave: kur ka dështim të veshkave, tubulat mund të mos jenë në gjendje të rithithin gjakun e filtruar, gjë që përcakton një rritje në sasinë e urinës së formuar.

Diagnoza diferenciale

Redakto

Nuk duhet ngatërruar me polakiurinë, që është një situatë e rritjes së frekuencës së urinimit (numri i herëve të urinimit në ditë) pavarësisht nga vëllimi i urinës së ekskretuar.

Shiko gjithashtu

Redakto
 • Anuria
 • Dizuria
 • Nokturia
 • Oliguria
 • Polakiuri