Prodhimi është përdorimi i makinës, mjeteve dhe punës për të prodhuar mallra për përdorim ose shitje. Termi mund t'i referohet për një gamë të gjërë të veprimtarisë njerëzore, prej te prodhimet artizanale deri te teknologjia e lartë, por është më së shpeshti aplikohet në prodhimet industriale, në të cilat lëndëve të para janë shndërruar në mallra të përfunduar në një shkallë të madhe.

Prodhimi Cikli i jetes.PNG

Mallrave të tilla të përfunduar mund të përdoren për prodhimin e produkteve të tjera, produktet më komplekse, të tilla si aeroplani, pajisje shtëpiake, automobilat ose shiten për tregtarët me shumicë, të cilët i shesin për shitësit e tjerë, të cilët pastaj i shesin për "konsumatorët".

Prodhim i merr e kthen në të gjitha llojet e sistemeve ekonomike. Në ekonominë e tregu të lirë, prodhim drejtohet zakonisht në drejtim të prodhimit masiveprodukteve për shitje tek konsumatorët në një fitim. Në ekonominë kolektive, prodhimi më shpesh udhëhiqet nga shteti për të furnizuar qendra të planifikuara ekonomike.

Prodhimi modern përfshin të gjitha proceset e ndërmjetme të nevojshme për prodhimin dhe integrimin e komponenteve të prodhimit. Disa industri, të tilla si prodhimi i gjysmëpërçuesve dhe çelikut përdorin termin fabrikim.

Sektori i prodhimit është i lidhur ngushtë me Inxhinierinë dhe dizajnin industrial. Shembuj të prodhimeve kryesore në Amerikën Veriore përfshijnë General Motors Corporation, General Electric, dhe Pfizer. Shembuj në Europë përfshijnë Volkswagen Group, Siemens, dhe Michelin. Shembuj në Azi përfshijnë Toyota, Samsung, dhe Bridgestone.


Historia dhe zhvillimiRedakto

  • Në formën më të hershme, prodhimi zakonisht kryhej nga një artizan me aftësi, dhe me asistentë. Trajnimi ishte me praktikë. Në pjesën më të madhe të botës para-industriale, sistemi esnaf mbronte privilegjet dhe sekretet tregtare të artizanëve urbane.
  • Përpara revulucionit industrial, shumica e prodhimeve bëhej në zonat rurale, ku familja për bazë prodhuese ka shërbyer si një strategji plotësuese për mbijetesë të bujqësisë. Sipërmarrësit organizuar një numër familjesh të prodhimit në një ndërmarrje të vetme nëpërmjet një sistemi të quajtur si "Putting-out system".
  • Prodhimit Toll është një marrëveshje ku një firmë e parë me pajisje të specializuara prodhon lëndët të para ose gjysmë të gatshme për një firmë të dytë.

Sistemet e prodhimit: Ndryshimi i metodave të prodhimitRedakto

Ekonomia e prodhimitRedakto

Prodhimtaria dhe investimetRedakto

Proceset prodhueseRedakto

Kategoria prodhueseRedakto

TeoriRedakto

Shih edheRedakto

BurimiRedakto

  1. Serope Kalpakjian; Steven Schmid (2005). Manufacturing, Engineering & Technology. Prentice Hall. fq. 22–36, 951–988. ISBN 0-1314-8965-8. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)Stampa:En

Lidhje të jashtmeRedakto

  WikiFjalori: Prodhimi – shfletoni më shumë në fjalorin e lirë