Automobili apo vetura është një mjet transportues rrugor. Në vitin 1890 Ransom E. Olds konstruktoi automobilin e tij me avull. Automobili i parë u konstruktua nga Charles Duryea dhe Frank Duryea, ky ishte automobili i parë me benzinë në Amerikë, i cili publikisht është paraqitur më 21 Shtator të vitit 1893Springfield, MajamiShBA-ës.

Vetura me avull e Ransom E. Olds
Triumph GT6
Opel Insignia Hatchback
Lotus
BMW 850 Alpina

Në ditët e sotme veturat janë shumë më të sofistikuara dhe me më shumë elemente shtesë, që i bëjnë këto më komforte dhe më të përdorshme.

Llojet e veturave sipas përdorimitRedakto


 
The Henney Kilowatt, the first modern (transistor-controlled) electric car.
 
A CNG powered high-floor Neoplan AN440A, run on Compressed Natural Gas
  • Vetura ekonomike në grupin e veturave ekonomike futen zakonisht veturat të cilat janë të një prodhimi në seri dhe që përdoren nga popullsia e gjerë, pavarësisht se cilës marke i përkasin.
  • Vetura luksoze nuk është një veturë e një prodhimi në seri, por është veturë e prodhuar në një numër të caktuar, apo edhe një veturë e vetme e përgatitur për një blerës special. Veturat luksoze veçohen për nga çmimi i tyre nga veturat ekonomike, që nënkupton se gjithashtu veçohen edhe për nga siguria, cilësia pjesët e zgjedhura si dhe nga qëndrueshmëria që e karakterizon atë.
  • Vetura sportive janë këto vetura të cilat janë të prodhuara special për përdorim sportiv me një motor të përshtatshëm për t'i përballuar presioneve të ndryshme në garat sportive.

Llojet e veturave sipas shfrytëzimit të energjisëRedakto

Kompanitë e njohura të veturaveRedakto

Historia e prodhimit të markaveRedakto

Tregjet e veturaveRedakto

Pesë makinat që zënë vendet të para për shpejtësi në botë

  1. Bugatti Veyron Super Sport
  2. Hennessey Venom GT
  3. Koenigsegg Agera R
  4. SSC Ultimate Aero
  5. Saleen S7 Twin-Turbo


Shih edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto

Wikibooks ka më shumë informacione për ketë temë:
  Commons: Automobila – Album me fotografi dhe/apo video dhe material multimediale