Prokionidae është një familje e rendit Karnivora të cilët jetojnë në Botën e Re  .[2]  Përmban rakunët , koatët , kinkajoutët , olingot , olinguitot , bishtunazat dhe kacomistlitët . Prokionidët banojnë në një gamë të gjerë ambientesh dhe në përgjithësi janë të kudogjendshme .

Prokionidët
Vargu kohor:
aquitanian – sot, 22.6–0 Ma
Early Miocene to Holocene
Procyonidae-01.jpg
Prokionidae
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Nënrendi:
Familja:
Procyonidae
Lloji i gjinisë
Procyon
Gjinit

Parahyaenodon[1]
Tetraprothomo[1]
Angustictis
Bassariscus
Probassariscus
Edaphocyon
Arctonasua
Cyonasua
Amphinasua
Chapalmalania
Protoprocyon
Paranasua
Procyon
Nasua
Nasuella
Bassaricynoides
Parapotos
Bassaricyon
Potos

KarakteristikatRedakto

Prokionidët janë kafshë relativisht të vogla, me trupa përgjithësisht të hollë dhe bishta të gjatë, megjithëse rakuni i zakonshëm ka tendencë të jetë i rëndë.

Për shkak të ndërtesës së tyre të përgjithshme, Prokionidae shpesh shikohet në mënyrë popullore si kushërinj më të vegjël të familjes së ariut . Kjo është e dukshme në emrat e tyre gjermanë : një rakun quhet Waschbär (ariu larës, pasi që "lan" ushqimin e tij para se ta hajë), një Coati është një Nasenbär ( ari i hundës), ndërsa një kinkajou është një Honigbär (ari mjaltit ). Hollandisht i quajtur kafshët respektivisht më shumë bebe , neusbeer dhe rolstaartbeer . Sidoqoftë, tani besohet se prokionidët janë më të lidhura me mustelidët sesa me arinjtë.[3]

Për shkak të dietës së tyre gjithëpërfshirëse, prokionidët kanë humbur disa nga përshtatjet për të ngrënë mish që gjenden tek të afërmit e tyre mishngrënës. Ndërsa ata kanë dhëmbë mishngrënës , këto janë zhvilluar dobët në shumicën e specieve, veçanërisht rakunët.

Ndërsa koatët janë kafshë dite , të gjithë prokionidët e tjerë janë kafshë nate . Ata janë kryesisht kafshë të vetmuar; nënat zakonisht rritin pjella deri në katër të rinj vetë.[4]

EvolucioniRedakto

Fosilet e Prokionidae dikur besohet se i përkasin gjinisë Bassariscus , e cila përfshin bishtunazave moderne dhe kacomistlit, janë identifikuar nga epoka e Miocenit , rreth 20 milion vjet (Ma) më parë. Ёshtë sugjeruar që prokionidët e hershme ishin një pjesë e kanidëve që përshtateshin me një dietë më të gjithëpranishme.[4] Evolucioni i fundit i prokionidëve ka qenë përqëndruar në Amerikën Qendrore (ku shumëllojshmëria e tyre është më e madhe); ata pushtuan Amerikën e Jugut të izoluar dikur si pjesë e Shkëmbimit të Madhe Amerikane , duke filluar rreth 7.3 Ma më parë në Miocene të vonë, me shfaqjen atje të Cyonasua .[5] [6]

Studimet gjenetike kanë treguar që kinkajoutët janë një grup motër për të gjitha prokionidët e tjera ekzistuese; ata u ndanë rreth 22.6 Ma më parë. Klada që çon në kotët dhe olingotët nga njëra anë, dhe në bishtunazat dhe rakunët nga ana tjetër, u ndanë rreth 17.7 Ma më parë. Divergjenca midis olingos dhe koatit vlerësohet të ketë ndodhur rreth 10.2 Ma më parë, në të njëjtën kohë që bishtunaza dhe rakunët u ndanë .[7] The clades leading to coatis and olingos on one hand, and to ringtails and raccoons on the other, separated about 17.7 Ma ago.[8] The divergence between olingos and coatis is estimated to have occurred about 10.2 Ma ago,[8] at about the same time that ringtails and raccoons parted ways.[8][5]

KlasifikimiRedakto

Ka pasur një pasiguri të konsiderueshme historike për klasifikimin e saktë të disa anëtarëve. Panda e kuqe u klasifikuar më parë në këtë familje, por ajo është klasifikuar tashmë në familjen e vet, e Ailuridae , bazuar në studimet e biologjisë molekulare. Statusi i olingotëve të ndryshëm ishte i diskutueshëm: disa i konsideronin të gjithë si nënspecie të Bassaricyon gabbii përpara se të dhënat e sekuencës ADN të demonstronin ndryshe.[8]

Skema tradicionale e klasifikimit e treguar më poshtë në të majtë, parashikon revolucionin e fundit në të kuptuarit tonë të filogjenisë së prokionidëve bazuar në analizën e sekuencës gjenetike. Ky klasifikim i vjetëruar grupon kinkajout dhe olingot së bashku në bazë të ngjashmërive në morfologji që tani dihet se janë një shembull i evolucionit paralel ; në mënyrë të ngjashme,koatët tregohen si më të afërta me rakunët, kur në fakt ato janë më të afërt me olingot. Poshtë djathtas është një kladogram që tregon rezultatet e studimeve të fundit molekulare. Gjini Nasuella nuk u përfshi në këto studime, por në një studim të veçantë u zbulua se fole brenda Nasua . [8][5][7] Genus Nasuella was not included in these studies, but in a separate study was found to nest within Nasua.[9]

Procyonidae  Bassaricyon (olingot and olinguito)Nasua and Nasuella (koatët)

Procyon (rakunët)Bassariscus (bishtunaza dhe kacomistli)

Potos (kinkajou)FilogjeniaRedakto

Disa studime molekulare të kohëve të fundit kanë zgjidhur marrëdhëniet filogjenetike midis prokionidëve, siç ilustrohet në kladogram më poshtë. [5][8][9][10]

Procyonidae
Potos

Potos flavus (kinkajou)
Procyon

Procyon cancrivorus (rakuni gaforrengrënës)Procyon lotor (rakuni i zakonshëm)  Bassariscus

Bassariscus sumichrasti (kacomistli)Bassariscus astutus (bishtunaza)

BassaricyonBassaricyon medius (olingo i ultësirës perëndimore)  Bassaricyon alleni (olingo i ultësirës lindore)  
Bassaricyon gabbii (olingo verior)  
Bassaricyon neblina (olinguito)  Nasuina


Nasua nasua (koati bishtunaz)
Nasua narica (koati nundbardh)


Nasuella

Nasuella olivacea (koati i maleve perëndimore)Nasuella meridensis (koati i maleve lindore)


ReferencaRedakto

  1. ^ a b Forasiepi, Analía M.; Agustin G. Martinelli; Francisco J. Goin (2007). "Taxonomic revision of Parahyaenodon argentinus Ameghino and its implications for the knowledge of the Mio-Pliocene large carnivorous mammals of South America". Ameghiniana. 44 (1): 143–159. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Wozencraft, W.C. (2005). "Order Carnivora". përmbledhur nga Wilson, D.E.; Reeder, D.M (red.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (bot. 3rd)). Johns Hopkins University Press. ff. 624–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Flynn, John; Finarelli, John; Zehr, Sarah; Hsu, Johnny; Nedbal, Michael (2005). "Molecular Phylogeny of the Carnivora (Mammalia): Assessing the Impact of Increased Sampling on Resolving Enigmatic Relationships" (PDF). Systematic Biology. 54 (2): 317–337. doi:10.1080/10635150590923326. ISSN 1063-5157. PMID 16012099. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ a b Russell, James (1984). Macdonald, D. (red.). The Encyclopedia of Mammals. New York: Facts on File. ff. 98–99. ISBN 978-0-87196-871-5. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b c d K.-P. Koepfli; M. E. Gompper; E. Eizirik; C.-C. Ho; L. Linden; J. E. Maldonado; R. K. Wayne (2007). "Phylogeny of the Procyonidae (Mammalia: Carvnivora): Molecules, morphology and the Great American Interchange" (PDF). Molecular Phylogenetics and Evolution. 43 (3): 1076–1095. CiteSeerX 10.1.1.495.2618. doi:10.1016/j.ympev.2006.10.003. ISSN 1055-7903. PMID 17174109. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  6. ^ Woodburne, M. O. (14 korrik 2010). "The Great American Biotic Interchange: Dispersals, Tectonics, Climate, Sea Level and Holding Pens". Journal of Mammalian Evolution. 17 (4): 245–264. doi:10.1007/s10914-010-9144-8. PMC 2987556. PMID 21125025. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ a b Eizirik, E.; Murphy, W. J.; Koepfli, K.-P.; Johnson, W. E.; Dragoo, J. W.; Wayne, R. K.; O’Brien, S. J. (4 shkurt 2010). "Pattern and timing of diversification of the mammalian order Carnivora inferred from multiple nuclear gene sequences". Molecular Phylogenetics and Evolution. 56 (1): 49–63. doi:10.1016/j.ympev.2010.01.033. PMC 7034395. PMID 20138220. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ a b c d e f Helgen, K. M.; Pinto, M.; Kays, R.; Helgen, L.; Tsuchiya, M.; Quinn, A.; Wilson, D.; Maldonado, J. (15 gusht 2013). "Taxonomic revision of the olingos (Bassaricyon), with description of a new species, the Olinguito". ZooKeys (324): 1–83. doi:10.3897/zookeys.324.5827. PMC 3760134. PMID 24003317. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  9. ^ a b Helgen, K. M.; Kays, R.; Helgen, L. E.; Tsuchiya-Jerep, M. T. N.; Pinto, C. M.; Koepfli, K. P.; Eizirik, E.; Maldonado, J. E. (gusht 2009). "Taxonomic boundaries and geographic distributions revealed by an integrative systematic overview of the mountain coatis, Nasuella (Carnivora: Procyonidae)" (PDF). Small Carnivore Conservation. 41: 65–74. Marrë më 2013-08-20. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  10. ^ Law, Chris J.; Slater, Graham J.; Mehta, Rita S. (1 janar 2018). "Lineage Diversity and Size Disparity in Musteloidea: Testing Patterns of Adaptive Radiation Using Molecular and Fossil-Based Methods". Systematic Biology (në anglisht). 67 (1): 127–144. doi:10.1093/sysbio/syx047. ISSN 1063-5157. PMID 28472434.