Queen Anne's Revenge ishte një anije e shekullit të 18-të, e përdorur më së shumti si një anije nga Edward Teach (ose Edward Thatch), i njohur më mirë me pseudonimin e tij Mjekërrziu. Edhe pse data dhe vendi i ndërtimit të anijes janë të pasigurt,[1] fillimisht besohej se ajo ishte ndërtuar për shërbim tregtar në Bristol, Angli në vitin 1710 dhe u quajt Concord,[2] e kapur më vonë nga rrëmbyesit francez dhe u quajt La Concorde. Kjo hipotezë e origjinës u gjet se ishte e pasaktë dhe ishte hedhur poshtë nga ekuipazhi i projektit.[3] Pas një shërbimi disa vjeçar me francezët (të dy si një fregatë detare dhe si një anije tregtare - shumicën e kohës si një anije tregtare skllevër), ajo u kap nga Mjekërrziu në vitin 1717. Mjekërrziu përdori anijen për më pak se një vit,[4] por kapi çmime të shumta duke përdorur atë si anije të tij kryesor.

Queen Anne's Revenge

Në maj 1718, Mjekërrziu drejtoi anijen në Topsail Inlet, i njohur tani si Beaufort, Karolina e Veriut, Shtetet e Bashkuara, në qarkun e sotëm Carteret.[4] Pas tokëzimit, ekuipazhi dhe furnizimet e saj u transferuan në anije më të vogla. Në vitin 1996 Intersal, Inc., një firmë private, zbuloi mbetjet e një anijeje që u përcaktua më vonë të ishte Queen Anne's Revenge,[5] e cila u shtua në Regjistrin Kombëtar të Vendeve Historike të SHBA-së.

Historia

Redakto

Anija që do të njihej si Queen Anne's Revenge ishte një anije prej 200 tonësh që besohet të ishte ndërtuar në vitin 1710. Ajo iu dorëzua René Duguay-Trouin dhe u punësua në shërbimin e tij për ca kohë para se të shndërrohej në një anije skllavopronare, atëherë operohet nga tregtari kryesor skllav René Montaudin i Nantes, deri sa u shit në vitin 1713 në Peru ose Kili. Ajo u rivlerësua për pak kohë nga marina franceze në nëntor 1716, por u shit prej tyre për tregti pesë muaj më vonë në Francë, përsëri për t'u përdorur si skllave.[6] Ajo u kap nga Mjekërrziu dhe piratët e tij më 28 nëntor 1717, pranë ishullit të Shën VincentitInditë Perëndimore.[7]

Pasi shiti ngarkesat e skllevërve të saj në Martinika, Mjekërrziu e futi lundërën në anije të tij kryesore, duke shtuar top më të rëndë dhe duke riemëruar Queen Anne's Revenge. Emri mund të vijë nga Lufta e Suksionit Spanjoll, i njohur në Amerikë si Lufta e Mbretëreshës Anne, në të cilën Mjekërrziu kishte shërbyer në Royal Navy, ose ndoshta nga simpatia për kauzën e Jakobit (Mbretëresha Anne duke qenë monarku i fundit e Stuart-it).[8] Mjekërrziu lundroi këtë anije nga brigjet perëndimore të Afrikës në Karaibe, duke sulmuar anijet tregtare britanike, holandeze dhe portugeze gjatë rrugës.

Pak pasi bllokoi portin e Charleston në maj 1718, dhe refuzoi të pranojë ofertën e guvernatorit për një falje, Mjekërrziu vrapoi me Queen Anne's Revenge ndërsa hyri në Beaufort, Karolina e Veriut më 10 qershor 1718. Mjekërrziu shpërndau flotën e tij dhe shpëtoi duke transferuar furnizime në aventurën më të vogël. Ai bllokoi disa anëtarë të ekuipazhit në një ishull të vogël aty pranë, ku ata u shpëtuan më vonë nga Kapiteni Stede Bonnet. Disa[9] sugjerojnë që Mjekërrziu e themeloi me qëllim anijen si një justifikim për të shpërndarë ekuipazhin. Pas pak, ai u dorëzua dhe pranoi një falje mbretërore për veten e tij dhe të ekuipazhit të tij të mbetur nga guvernatori Charles EdenBath, Karolina e Veriut. Sidoqoftë, Mjekërrziu përfundimisht u kthye në pirateri dhe u vra në luftime në nëntor 1718.[10]

Në kulturën popullore

Redakto

Referime

Redakto
 1. ^ "The Pirate Ship's Journey - Queen Anne's Revenge Project". www.qaronline.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 shkurt 2018. Marrë më 6 maj 2020.
 2. ^ "Queen Anne's Revenge - Story of Blackbeard's Ship". www.thewayofthepirates.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 23 tetor 2017. Marrë më 6 maj 2020.
 3. ^ Kircher, Kenneth W. (2017). Queen Anne's Revenge: A Systems Analysis of Blackbeard's Flagship. MA thesis, Department of Anthropology, University of Missouri, Columbia.
 4. ^ a b Brian Handwerk (2005-07-12). "'Blackbeard's Ship' Yields New Clues to Pirate Mystery". National Geographic (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2011-10-15. Marrë më 2011-05-27.
 5. ^ "Intersal Discovers Blackbeard's Flagship!". Intersal, Inc (në anglisht). Marrë më 16 nëntor 2019.
 6. ^ Rif Winfield (2017), French Warships in the Age of Sail 1626-1786: Design, Construction, Careers and Fates, p.234. Seaforth Publishing, Barnsley. ISBN 978-1-4738-9351-1.
 7. ^ "The Pirate Ship's Journey | Queen Anne's Revenge Project". www.qaronline.org (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 27 shkurt 2018. Marrë më 2017-12-01.
 8. ^ "Blackbeard (Edward Thatch) Biography -- The Republic of Pirates". www.republicofpirates.net (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 21 tetor 2017. Marrë më 6 maj 2020.
 9. ^ Cordingly, David (1996). Life Among The Pirates (në anglisht). London, England: Abacus. ISBN 978-0349113142.
 10. ^ D. Moore. (1997) "A General History of Blackbeard the Pirate, the Queen Anne's Revenge and the Adventure". In Tributaries, Volume VII, 1997. pp. 31–35. (North Carolina Maritime History Council)
 11. ^ "Pirates of the Caribbean". Cinemareview.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 2011-09-27.
 12. ^ "The Queen Anne's Revenge Sets Sail!". Piratesonline.go.com (në anglisht). Arkivuar nga origjinali më 7 tetor 2013. Marrë më 6 maj 2020.