Qyteza Parahistorike (Gradina)

monument kulture në Kosovë

Qyteza Parahistorike (Gradina) është një monument i trashëgimisë kulturore që ndodhet në fshatin Gadimja e Epërme, Lipjan, Kosovë.[1] Ky monument është i kategorisë "Arkeologjik", i miratuar me numër 02-869/73. [2]

Qyteza Parahistorike (Gradina)
LlojiArkeologjike
VendndodhjaGadime e Epërme, Lipjan, Kosovë
NdërtuarParahistori
Emri zyrtar: Lokalitet Arkeologjik / Rezervat
LlojiNën mbrojtje
Përcaktuar02-869/73
Nr. i referencës691

Historiku

Redakto

Lokaliteti arkeologjik i Gradinës (Gradishtës) ndodhet në majë të një pllaje të kodrës eponime, vendosur në pjesën perëndimore në një zonë të pasur me minerale të Maleve të Zhegocit. Kalaja ka një pozicion të jashtëzakonshëm gjeostrategjik dhe është një vendbanim tipik malor i epokës së bakrit dhe epokës së hekurit me karakteristika të zonës së fortifikuar. Kalaja është e vendosur në pjesën lindore të fshatit Gadime e Epërme. Vendi u hulumtua arkeologjikisht gjatë viteve 1973–1974, gjë që rezultoi me mbetjet e dokumentuara të Epokës së Bakrit, përkatësisht kulturës Bubanj Sallkuca – Krivadol. Gjithashtu fortesa duket se është përdorur edhe gjatë epokës së hekurit të vonë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të thuhet se gjatë periudhës eneolitike, fortesa është rindërtuar në disa raste dhe është shumë domethënëse zbulimi i fragmenteve qeramike të zbukuruara me teknikën grafite si dhe me lacernacion, motive që ka shumë të ngjarë të jenë bërë nga mjete të mprehta. Nga ana tjetër, në fazën e mëvonshme të vazhdimit të jetës, gjatë pjesës së mëvonshme të epokës së hekurit, u zbuluan disa fragmente interesante të sendeve greke të importuara. [2]

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ LISTA E TRASHËGIMISË KULTURORE PËR MBROJTJE TË PËRKOHSHME (PDF). Republika e Kosovës, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit. Marrë më 17 gusht 2016.
  2. ^ a b Berisha, Milot (2012). "Archaeological Guide of Kosova" (PDF) (në anglisht). Archaeological Institute and Ministry of Culture, Youth and Sports. fq. 35. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 17 prill 2019. Marrë më 17 shtator 2020.

Lidhje të jashtme

Redakto