fizikë, redshift ose zhvendosja në të kuqe ndodh kur të drita dhe rrezatimet elektromagnetike të tjera nga një objekt rritet në gjatësi valore, apo zhvendoset në fundin e kuq të spektrit. Në përgjithësi, nëse është apo jo rrezatimi është në kuadër të spektrit të dukshëm, "redder" do të thotë një rritje në gjatësi valore – ekuivalente me një më frekuencë më të ulët dhe me një foton të energjisë më të ulët, në pajtim me, respektivisht, me teorinë e valëve dhe teorinë kuantike të dritës.

Linjat në spektrin optik e një supercluster-i të galaktikave të largëta (djathtas), në krahasim me lnjat e absorbuara në spektrin optik të Diellit (majtas). Shigjetat tregojnë zhvendosjen e ngjyrës. Gjatësia valore rritet deri në të kuqe dhe më gjerë (frekuenca ul).

Njohuritë e redshifts dhe blueshifts janë aplikuar për të zhvilluar disa teknologji tokësore të tilla si radari Doppler dhe radari për matjen e shpejtësisë.[1] Redshifts janë parë edhe në vëzhgimet spektroskopike të objekteve astronomike.[2] Vlera e saj është e përfaqësuar me shkronjën z.

Yjet ndryshojnë ngjyrë dhe blueshift

Referime Redakto

Shënime Redakto

  1. ^ See Feynman, Leighton and Sands (1989) or any introductory undergraduate (and many high school) physics textbooks.
  2. ^ See Binney and Merrifeld (1998), Carroll and Ostlie (1996), Kutner (2003) for applications in astronomy.