Rudyard Kipling (Bombay sot Mumbai, 30 dhjetor 1865 - Londër, 18 janar 1936), shkrimtar anglezë

Rudyard Kipling Nobel prize medal.svg
Rudyard Kipling.jpg
Ditëlindja:30 dhjetor 1865
Vendlindja:Bombay, Indi
Ditëvdekja:18 janar 1936
Vendvdekja:Londër Angli
Kombësia:Angleze

Në fëmijëri e mësoi gjuhën hinduse, vazhdoi shkollën ushtarake në Devonshire, ndërsa më 1882, u kthye në Indi dhe punoi si gazetar. Udhëtoi në Japoni, Amerikë dhe në Afrikë të Jugut. Me një temë të njëjtë mori pjesë në jetën letrare dhe politike në Angli. Në vitin 1907 fitoi Çmimin Nobel për Letërsi. Proza e tij na tregon një pasqyrë të jashtëzakonshme të jetës indiane, dhe botës së ushtarëve britanik, e posaçërisht për botën e fëmijëve dhe të kafshëve. Librat më të rëndësishëm dhe më të lexuar të tij janë ato për xhunglën, që karakterizohet me njohuri të shkëlqyeshme të botës sekrete, të kafshëve në Indi.

VepratRedakto

  • "Baladë nga kazerma"
  • "Tregime nga malet"
  • "Libri për xhunglën"
  • "Kimi"
  • "Drita është e shuar"
  • "Ne mundsh"

Në gjuhën shqipeRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto